Да видиш мечтата си сбъдната на Коледния ден, е благословия, за която са достойни малцина избраници. Точно на Коледа през 1887 г., в годината на Златния юбилей на кралица Виктория, шотландецът Уилям Грант вижда как творението на живот му най-после се осъществява. Първата капка уиски потича по медната тръба в дестилерията му, носеща името "Долината на елена" (Glenfiddich) - и не спира дори 133 години по-късно, когато шестото поколение на фамилия Грант се готви да поеме управлението на семейната компания и да продължи да пази легендата.

Коледният ден е паметен за цялата история на Glenfiddich, но идеята за знаменитата шотландска дестилерия се заражда много по-рано. Историята на успеха й е история за семейния дух, вяра, търпение и непоколебимост, независимо от всички трудности.  

Роден в семейството на шивача на Дъфтаун, Уилям Грант започва кариерата си много далеч от производството на уиски - първата му работа е като чирак-обущар. Още тогава обаче той знае, че има силите и способностите да постигне нещо много по-голямо с живота си. Получава добро образование, благодарение на което сменя професията си, а през 1866 г. става счетоводител на дестилерията в Дъфтаун. Интересът към работата и желанието за постоянно подобряване на продукцията помага скоро да се издигне до управител.

В продължение на 20 години Грант се готви за момента, в който съдбата ще го срещне очи в очи. Събира тайните на хубавото уиски и планира ресурсите си, за да може да сбъдне мечтата си да създаде "най-доброто питие в цялата долина".

Когато шансът най-после идва през 1886 г., Уилям Грант напуска работата си, купува земя в Долината на елена и започва да гради собствена дестилерия с помощта на своите седем синове и две дъщери. Усилията им отнемат повече от година и половина, но се отплащат точно на Коледа 1887.

40 дни по-рано е започнал процесът по подготовка на ечемичния малц. В деня, в който четвъртият син на Уилям Грант, Джордж, отбелязва своя 18-ти рожден ден, са създадени първите 223 галона Glenfiddich сингъл малц.

Наследството на Грант е нещо много повече от бранда Glenfiddich - то е рядко срещана комбинация между пълна отдаденост на работата и непокорен дух, който позволява на всяко следващо поколение да постига все повече от предходното.

Най-големият син на Грант - Джон - спасява дестилерията от почти сигурна гибел, когато най-големият им клиент "Патисън" изненадващо фалира през 1898 г. и почти затрива цялата индустрия. Ден преди компанията да изпадне в несъстоятелност, семейство Грант пускат огромна пратка от уискито си с влак към Единбърг. Когато осъзнават, че няма да получат парите, си дават сметка, че това ще е непоправима загуба за 12-годишното семейно предприятие. На 6 декември 1898 г. Джон Грант успява да открие железопътната композиция, в която е натоварена ценната стока на Glenfiddich и "с комбинация от чар и строгост" все пак убеждава превозвачът да върне уискито обратно в дестилерията и да запише нова страница в историята. 

Внукът на Уилям - Грант Гордън е човекът, който не само запазва, но и увеличава производството дори по време на Сухия режим през 20-те години на ХХ век. Когато ограниченията се вдигат, "Долината на елена" става една от най-търсените фини отлежали напитки в страната.

През 50-те Чарлз Гордън, правнукът на основателя на Glenfiddich, настоява дестилерията да работи със свои собствени майстори бакърджии, които да се грижат непрекъснато за специфичните медни казани.

Отново на Коледа, през 1961 г., един от великите главни бакърджии на Glenfiddich Дон Рамзи се присъединява към фабриката като чирак, при това само седмица след като е навършил 15 г. Преди да постъпи на работа, и той преминава през задължителния ритуал: колегите му го потапят във водите на езерото Гленфидих, след което го изваждат и докато все още е мокър, му възлагат да изработи първото си буре. Всички го наблюдават и окуражават, а когато е готов - го вкарват в бурето и го търкалят около казанджийницата.

От този ден до пенсионирането му след 50-годишна работа в дестилерията, през майсторските ръце на Дон Рамзи преминават казаните и бъчвите, от които са създадени близо 60 милиона бутилки Glenfiddich.

В годината, в която легендарният Рамзи става част от фамилната компания, дизайнерът Ханс Шлегер се вдъхновява от трите елемента на Glenfiddich - водата, въздуха и ечемичния малц - за да създаде емблематичната триъгълна бутилка.

Само 2 години по-късно Санди Гранд Гордън, правнук на Уилям Гордън, постига това, което ще превърне уискито на дядо му в световен бранд. Glenfiddich Straight Malt става първото шотландско сингъл малц уиски, рекламирано активно извън страната. Скоро то стига и до "крепостта" на бленд уискито в Америка, като разбива мита за непревземаемия й пазар. 

Патриархът на William Grant & Sons Ltd. Санди Грант Гордън почина на 89-годишна възраст на 21 декември - само няколко дни преди Glenfiddich да навърши 133 г. тази Коледа. 

Повече от век след знаменателния ден в Шотландия, фамилията Грант продължава да управлява и притежава Glenfiddich - нещо все по-рядко срещано в индустрията, което само по себе си говори за отдадеността им. Уилям Грант умира през 1923 г., когато внуците му вече навлизат в бизнеса и изпълняват завета му да пазят престижа на Долината на елена. А родният му град Дъфтаун ще остане известен завинаги като "световната столица на уискито".


Прочетете още: 

Най-добрите подаръци за него


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева

Заподозрян за убийството на Джамал Кашоги е арестуван в Париж

Халид Алотаиби беше издирван заради екзекуцията на саудитския журналист и дисидент