Една от тях ще стане първата жена, стъпила на Луната Снимка: © Getty Images

NASA обяви списък от 18 астронавти, които ще пътуват до Луната и се очаква през 2024 г. да кацнат на земния спътник. Сред тях има 9 жени, а програмата Artemis ще позволи на една от тях да стане първата, стъпила на Луната.

Сред астронавтите има хора, които вече са били на Международната космическа станция, както и такива, които никога не са летели в космоса. Проектът на NASA, който е на стойност около 28 милиарда долара, ще изпрати първите хора на повърхността на спътника от 1972 г. насам. Астронавтите ще летят в капсула, подобна на тази от мисиите „Аполо“. Нейното име ще бъде „Орион“, а ракетата, която ще я изстреля, се казва SLS.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви списъка за Artemis на специална пресконференция в Космическия център „Кенеди“ във Флорида. „Скъпи американци, представям ви героите на бъдещето, които ще ни отведат отново до Луната, а и отвъд нея“, сподели той. Администраторът на NASA Джим Брайдънстин отбеляза: „Уверявам ви, че ще има и още астронавти“.

Една от избраните жени в момента е един от петте члена на екипажа, който живее в Международната космическа станция. Това е Кейт Рубинс, която завършва академията през 2009, а през октомври кацна на МКС за шестмесечен престой. Това бе вторият ѝ полет, след като вече осъществи един такъв през 2016.

Програмата Artemis включва и двама астронавти, които излязоха на първата „женска космическа разходка“ през октомври. Кристина Кох и Джесика Мейр са от един и същ клас. Не са само колеги, но и най-добри приятелки. Двете сътвориха история, след като излязоха извън космическата лаборатория на МКС за неочаквана разходка в космоса, за да поправят батерията на една от соларните решетки.

Кох завършва академията за астронавти през 2013 и е летяла в космоса веднъж, прекарвайки там 328 дни. По време на престоя си в орбита е осъществила цели шест космически разходки, три от които с Мейр. Интересното е, че преди да реши да се включи в NASA, е прекарала цяла зима на Южния полюс.

Мейр също има един полет и три излизания в открития космос. Тя е биолог, който дълго време е бил под водата, а сега се изстрелва над Земята. Работила е като акванавт в мисиите на NASA, свързани с околната среда (NEEMO), а интересен факт за нея е, че е изучавала планинските гъски и се е гмуркала в ледените води на Антарктида.

Тя смята, че ако стъпи на Луната заедно с Кох, това ще е историческо постижение – особено след въздушната разходка. „За нас това беше лично постижение, но ние представляваме цели поколения жени, които са чупили оковите и са ни позволили да достигнем дотук днес“, споделя Мейр, цитирана от space.com.

В същия клас в академията е и Ан МакКлейн, която е включена в списъка за Artemis. По време на първия полет на Кох тя прекарва с нея 204 дни в орбита. МакКлейн е подполковник от армията, старши армейски авиатор и тестов пилот на хеликоптери.

Астронавтът с най-голям опит сред жените от програмата е Стефани Уилсън, която завършва още през 1996 и има три полета в открития космос. Тя е ветеран, който дълго време работи в офиса на NASA в Хюстън и осъществява вътрешната комуникация с другите отдели на космическата агенция.

В Artemis са включени и четири жени, които никога до момента не са летели в космоса. Никол Ман е подполковник от морската пехота. Присъединява се към астронавтския корпус през 2013 г. и в момента се обучава като пилот за тестовия полет на капсулата CST-100 Starliner на Boeing.

Кайла Барън е от най-скорошния клас астронавти, като преди да се присъедини към NASA е служила като лейтенант във Военноморските сили. Жасмин Могбели също е астронавт от 2017 – тя е морски пехотинец, завършила е авиокосмическо инженерство и е служила в Афганистан и Калифорния, летейки основно с хеликоптери.

В Artemis участва и Джесика Уоткинс, която завърши обучението си през 2019. Била е геолог и е част от екипа на NASA зад марсохода Rover, който изучава „червената планета“ от 2012 г. насам.

Сред мъжете, които ще бъдат изпратени към Луната, личат имената на Виктор Глоувър, който в момента се намира на МКС, както и на Джоузеф Акаба – астронавт, прекарал 306 дни в космоса. Преди това е бил учител по природни науки и математика в гимназията. Там са още полковникът от ВВС Раджа Чари, тестовият пилот Матю Доминик, Уорън Хобург, Джони Ким, Кийел Линдгрен, Франк Рубио и военноморският капитан Скот Тингъл, който вече е извършвал една космическа разходка за своите 168 дни в орбита.

Възрастта на повечето участници в проекта е между 30 и 40 години, най-възрастният е на 55, а най-младият – на 32. Дали и кога те ще летят към спътника, все още не е ясно. Както отбелязва space.com, встъпващата в длъжност администрация на Джо Байдън може да има различни планове за развитието на програмата.

Проектът ще се проведе в три фази. Първата е безпилотен тестов полет около Луната. Artemis-1 трябва да се проведе през есента на 2021 г. Директорът на космическите полети Кати Лудерс каза през септември, че мисията ще продължи около месец и ще тества всички най-важни системи. Добави, че този полет ще намали рисковете за Artemis-2, който ще повтори същия маршрут, но с астронавти в капсулата.

Към мисията бе добавен и нов тест. Когато „Орион“ се отдели от ракетата SLS – процес, познат като междинно криогенно задвижване – астронавтите ръчно ще пилотират космическия кораб. Тази фаза е много важна и е нужно пробите да минат безпроблемно. Тя ще покаже качествата на „Орион“, както и работата на неговия софтуер и хардуер.

Artemis-3 ще бъде първата мисия, която ще изпрати астронавти на лунната повърхност, откакто последно „Аполо 17“ го стори преди 48 години. NASA вече е осигурила над 967 милиона долара на няколко компании, които работят по дизайна на кацащия апарат.

Плановете на космическата агенция до края на десетилетието са да изгради база за астронавти на Луната, наречена Artemis Base Camp, която трябва да разполага с цялата нужна инфраструктура за изследване на земния спътник. Учените искат да отделят вода от Южния полюс на Луната, защото потенциално тя може да се използва за ракетно гориво там, което да е по-евтино от пренасяното от Земята.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024