От олимпийския връх до клана Дженър-Кардашиян. Пътят на "най-добрия спортист на планетата" Снимка: © Getty Images

На Олимпийските игри в Париж тази година хиляди човешки съдби ще се сблъскат. Ще видим кулминацията на дългогодишна подготовка за толкова много елитни спортисти, а всичко ще бъде решено по време на най-великото спортно събитие.

И ако за някои да се качат най-високо на почетната стълбичка е върхът не само в кариерата им, но и най-голям успех в живота, то за други това е само част от историята им.

Точно такъв е случаят с Брус Дженър. Или я познавате като Кейтлин Дженър?

Брус Дженър е роден в щата Ню Йорк, САЩ, и е диагностициран с дислексия като дете. Получава спортна стипендия за колеж благодарение на уменията си в американския футбол. Но се налага да се откаже от играта заради травма в коляното. Така се ражда мечтата му да бъде най-великият спортист на планетата.

Точно за такива неофициално са смятани състезателите по десетобой. Причината е, че за да си най-добър там, трябва да имаш огромен арсенал от качества.

Десетобоят е съвкупно състезание по 10 отделни лекоатлетически дисциплини: бягане на 100 м, скок на дължина, тласкане на гюле, висок скок, бягане на 400 м, бягане 110 м с препятствия, мятане на диск, овчарски скок, хвърляне на копие и бягане на 1500 м.

На 20 години Брус прави дебют в десетобоя на „Дрейк Рилейс” в Де Мойн и завършва пети. Две години по-късно се класира трети в квалификацията за определяне на отбора на САЩ за Олимпиадата в Мюнхен.

Времето, в което трябва да участва, обаче е белязано от сериозни промени.

В периода 1912-1968 г. САЩ са доминираща световна сила в десетобоя. Това носи и статут на страната, че там са най-талантливите атлети, а методиката на работа със спортистите е най-добрата на планетата.

С началото на Студената война обаче десетобоят се превръща в цел за Съветския съюз. Източният блок иска да отнеме короната на американците и след серия от неуспешни опити, идва 1972 година.

На Олимпийските игри в Мюнхен руснакът Николай Авилов печели златото, а сънародникът му Леонид Литвиненко завършва на второ място. Така Съветският съюз нанася много тежък удар на САЩ.

В Германия Брус Дженър завършва на десето място, а този миг на страдание е и първа стъпка от олимпийската му подготовка за Монреал.

Той е натоварен с тежката задача да върне патриотизма на американците и да си отмъсти, а неизменно до него е първата му съпруга Кристи Скот.

Тайната на Бурс е в подготовката. Докато по целия свят десетобойците тренират заедно, Дженър работи всяка от десетте дисциплини отделно, имайки възможност да се подготвя с най-добрите от всеки спорт.

Например, той прави тренировъчен блок на 100 м бягяне със спринтьори, после се упражнява само с гюлетласкачи, а след това е заедно с най-добрите американци в бяганията на средни и дълги разстояния. По този начин подобрява много повече дребни детайли. И макар да не е най-добър във всяка дисциплина, като общи резултати се превръща в съвършен атлет.

Резултатите идват през 1975 година, когато Брус постигна световен рекорд в Юджийн, по време на 3-странната среща САЩ-СССР-Полша – 8524 точки. Предишният рекорд е 8454 на златния медалист от Мюнхен Николай Авилов.

На олимпийската квалификация на САЩ през 1976 Дженър подобрява рекорда си с 14 точки – 8538, като по този начин дава огромна надежда на американците и вяра, че Западът отново ще бъде на върха.

Така идва ред на Игрите в Монреал.

Състезанията по десетобой се провеждат в рамките на два дни. През първия са бягане на 100 м, скок на дължина, тласкане на гюле, висок скок, бягане на 400 м. След тези дисциплини Дженър изостава на 17 точки от Авилов, а тогава казва, че ако разликата е в рамките на 150 точки, може да бъде стопена.

През втория ден идва ред на останалите дисциплини: бягане 110 м с препятствия, мятане на диск, овчарски скок, хвърляне на копие и накрая бягане на 1500 м. На последната дисциплина Дженър спринтира в последните 300 метра, за да спечели и с общо сбор от 8618 точки да постави третия си световен рекорд.

Постижението му превръща спортиста в олимпийска легенда на САЩ, а в емблематичен се превръща моментът, при който фен нахлува на пистата, за да даде американския флаг на Брус.

След Игрите в Монреал Дженър е поканен в Белия дом и става национален герой. Междувременно той прави успешни рекламни кампании, има роли във филми и телевизионни сериали, постига дори победи в професионални автомобилни състезания. Развива и собствен бизнес – има компания за самолетни доставки, дава името си на верига фитнес центрове, въпреки че няма акции в тях, и продължава да трупа огромни приходи много години след спортната си кариера.

В периода 1981-1986 г. Брус е във връзка с Линда Томпсън, от която има две деца - Брендън и Броуди Дженър.

През 1991 година пък започва любовната му авантюра с Крис Дженър. Преди това тя е неуспешен модел, после започва работа като стюардеса и се запознава с адвоката Робърт Кардашиян. Бракът между Крис и Робърт продължава 13 години, а когато след края му тя се събира с Брус, олимпийският шампион на практика става доведен баща на Ким Кардашиян, сестрите ѝ Кортни и Клои и брат им Роб.

Брус и Крис Дженър пък имат две деца - Кендал и Кайли, и така се ражда кланът Дженър-Кардашиян. Съставен от модели и инфлуенсъри, изтъкан от интриги и секс скандали, но генериращ огромна популярност и много пари.

В рамките на само няколко години този клан и неговите членове бълват толкова много съдържание за медиите, че да свържеш хората, носещи една от двете фамилии, със събитие от по-далечното минало, се превръща в мисията невъзможна.

Тоталната трансформация на Брус Дженър пък завършва през 2015 година, когато си прави операция за смяна на пола и се превръща в Кейтлин Дженър.

Роден като момче с дислексия, имащо проблеми в училище, превърнал се в олимпийски герой и сбъднал американската мечта. Всичко това вече е в миналото, защото Кейтлин Дженър ще бъде запомнена с друго.

“Щастлива съм да съм от другата страна”, казва тя, сякаш не познава Брус Дженър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024