Една трета от парите за спорт са за борба, щанги и бойни спортове

44 спортни федерации са финансирани от българското министерство на спорт, показва справка на в. Сега. Две неща правят впечатление. Първото е, че Българският футболен съюз (БФС) тази година липсва от списъка, което не е изненада, тъй като това беше заканата на премиера Бойко Борисов след прочулия се с расистки прояви мач между националите на България и Англия на стадион "Васил Левски". Тогава спортният министър Красен Кралев съобщи на медиите, че се спира финансирането на БФС до оставката на председателя на съюз Борислав Михайлов. Очевидно, че волята на премиера е била изпълнена, а студената война с БФС продължава и през 2020.

Вторият факт e, че от малко над 27 млн. лева финансиране за спорта, една трета отива за бокс, борба и други бойни спортове. Тенисът, волейболът и леката атлетика могат само да мечтаят за парите на борбата. През 2020 г. федерацията по волейбол ще вземе с 200 хил. лева по-малко от предходната година.

Към момента Мария Гроздева (47 г.) и Ивет Лалова (36 г.) са най-успешните състезателки, за които дори участието в Токио вече е постижение с оглед на възрастта им. За Мария Гроздева това ще е седма Олимпиада, а за Ивет Лалова пета. Освен Лалова, в леката атлетика ще участва и Мирела Демирева. Очакват се и още няколко лекоатлети, които да покрият изискванията за участие.

Все още България има само 11 квоти за олимпийските игри в Токио през лятото на 2020 и е на път да постави нов отрицателен рекорд по участие. Очакванията на министъра на младежта и спорта Красен Кралев са за 55-57 квоти, но въобще не е сигурно, че ще стигнем и 2016 г., когато българският олимпийски отбор беше от 51 спортисти

Плуването вече взе две квоти - Антъни Иванов и Йосиф Миладинов. Така добре финансираната борба обаче за момента е само са един представител - Тайбе Юсеин. В джудото участието на Ивайло Иванов е почти сигурно. Антоанета Бонева ще е българският представител в стрелбата и разбира се, художествена гимнастика също ще е част от българското участие, след като гимнаситчките взеха и трите възможно квоти (две индивидуално и една на ансамбъла). С квота е и гимнастика Дейвид Хъдълстон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024