Една украинка в Ямбол и две истории за 3 март Снимка: © Getty Images

За пръв път Оксана Легка идва в България на 3 март 2014 г. Посещава връх Шипка. Причината е, че иска да тръгне по стъпките на прапрадядо си, който е участвал в Руско-турската освободителна война. Днес, 8 години по-късно, Оксана също е на “фронта”, само че в Ямбол и събира помощи за своите съграждани украинците. По повод днешния 3 март споделя:

„Агресията на Русия в Украйна върна въпроса дали наистина знаем значението на Освобождението на България, което днес отбелязваме. По традиция, българите в този ден носят на Шипка български и съвременни руски знамена, отдавайки почит на руснаците, които ги освобождават.

Но е нямало Русия, а Руска империя, която включва почти цялата територия на бившия Съветски съюз и по-голямата част от Полша, Финландия, Румъния. Малцина знаят, че украинците изиграват решаваща роля в боевете за Освобождението на България. Според изследователите на Руско-турската война, територията на Украйна се е превърнала в една от основните бази за формирането и снабдяването на действащата армия преди навлизането ѝ на Балканите. “

Оксана Легка е дългогодишен радио журналист в Украйна. В момента тя е координатор за регион Ямбол на Сдружението на украинските организации в България "Майка Украйна"/ "Мати Украйна".

По стечение на същите нерадостни обстоятелства - войната в Украйна, няколко дни по-рано сме се запознали с Олена Шопова и Олена Коцева. Коцева е председател на Сдружението на украинските организации в България “Мати Украйна“, а Шопова е счетоводител и координатор. И двете впечатляват с решителността си. “Моят племенник в момента е на фронта”, казва Олена Коцева, а по погледа ѝ разбираме, че ако беше там, и тя щеше да е с пушка в ръка.

“Мати Украйна” поддържа непрестанна връзка с Украйна, координира настаняването на пристигащите в България украинци, изпраща натам помощи и откакто е започнала войната, координаторите са всяка възможна минутата на телефона. Имат голяма мрежа от доброволци, организирали са гореща линия. Те администират и Фейсбук страницата Помощ за украинските бежанци, в която има над 40 хиляди души.

В Ямбол Оксана търси начини за предоставяне на подслон и работа на украинците, които ще дойдат в града. На призивите ѝ за помощ откликват много хора от града: „Усетих толкова любов, толкова съпричастност. Искам да изкажа на българите моята признателност, благодаря от името на нашата общност в България и от името на целия украински народ за вашата подкрепа и съпричастност! Украйна ще победи, защото доброто винаги побеждава злото! А светлината винаги побеждава мрака!

Семейството и приятелите на Оксана Легка са в Украйна, а за случващото се там тя се информира от своите родители. „Осем дни Русия продължава да бомбардира украинските градове, целенасочено унищожавайки мирни жители, деца и възрастни хора. Приоритет за тях са цивилните хора! Руската армия използва забранени вакуумни и касетъчни бомби, прекрачвайки всички граници и нарушавайки всички правила на войната.”

Този тип бомби се смятат за антихуманни и са забранени, тъй като при взривяване, целят максимално поражение върху живата сила.

"Обстрелват жилищните квартали, болниците, училища и детски градини. Най-много обстрелват тогава, когато хората излизат от бомбоубежищата. Хора се раждат и умират в бомбоубежищата. Дори реанимациите се преместили в бомбоубежищата.

Появиха се много руски мародери, особено в тези градове, които са окупирани от руснаци. Например, в град Тростянец (Северна Украйна), както и в Херсон (Юг) руснаците ограбват магазините, нахлуват в жилищата, разстрелват мирни хора и взимат всичко от дома им.

повече от 1 млн.души вече са напуснали своите домове. Хората нямат време за подготовка. Както са облечени, така и тръгват. Нямат избор - или бягат, или ги убиват. Обстрелвани са и евакуационните автобуси. От началото на пълномащабната война в Украйна са загинали повече от 2000 мирни украинци.“

Оттогава (24 февруари) в България са влезли общо над 16 000 украински граждани, сочи информация на „Гранична полиция“ към 3 март. Повечето от украинските семейства търсят убежище в големите областни градове в страна.

Имат ли обаче готовност по-малките населени места да предложат помощ на украинските граждани? Търсим отговора на този въпрос в Ямбол.

Самостоятелен етаж от къща с три стаи, един двустаен апартамент и една гарсониера – това са резервните общински жилища, които Община Ямбол може да предостави на бежанци от Украйна при необходимост.

В своята страница във Facebook от общината посочват, че в момента се преустройва общинска сграда по проект „Създаване на Кризисен център“. В нея могат да бъдат настанени 12 човека. Ако е необходимо, на държавата може да бъде предоставен и бившият Дом за деца и младежи, лишени от родителски грижи „Юрий Гагарин“. Възможно е да бъде преустроен и Домът за медико-социални грижи за деца. За да се превърне тази сграда в подходяща за обитаване обаче, е необходим значителен финансов ресурс, с който община Ямбол не разполага. Или с други думи, тази вероятност отпада.

Ямбол няма опции за настаняване на бежанци в туристически бази и хотели, защото никога не е разполагал с такива. Варианти обаче продължават да се търсят, а в социалните мрежи част от гражданите на града изразяват готовност да предоставят домовете си на украински граждани,.

От началото на седмицата в Ямбол тече и кампанията на Българския червен кръст. В областната структура на БЧК в града постъпват дарения, предимно от граждани. Директорът на БЧК – Ямбол - Митко Филипов казва, че е във връзка с хора от местния бизнес, които произвеждат дрехи и обувки или предлагат в своите супермаркети хигиенни принадлежности. „Всички те изразяват готовност да помогнат. Чувстваме тяхната загриженост. Няма човек, който да откаже да помогне, гражданите проявяват активност.“, разказва той.

Спрямо препоръките на СЗО обаче помощите, които се даряват в БЧК, трябва да бъдат с етикет. Това изискване цели да бъде предотвратено разпространението на вирусни заболявания.

Тъй като не всеки може да дари чисто нови принадлежности, украинката Оксана Легка започва инициатива по създаване на Пункт за събиране на помощи за пострадалите от войната в Украйна. Пунктът ще заработи в Ямбол от понеделник, 7 март. Помещението е предоставено безвъзмездно от жител на град Ямбол и се намира на ул. „Бузлуджа“ 15, до Военния клуб", уточнява Оксана Легка.

Към момента са се отзовали петима доброволци за работа в пункта. Те ще дават дежурства от по няколко часа. Там ще се събират вещи от първа необходимост – топли дрехи, обувки, храна, хигиенни материали и медицински консумативи.

Украинката има идея за организиране на благотворителен концерт, средствата от който да отидат за покриване на нуждите на украинците. Не се учудвайте - Оксана е завършила Музикалната академия в София.

Казва още, че днес Украйна е принудена да пише една от най-тежките страници в своята история. Украинката определя всяка проява на човечност, милосърдие и грижа като принос към победата на доброто.

„В България продължават да пристигат мои сънародници, които търсят спасение и закрила. Аз, като украинка, не мога да остана встрани от тази кървава война, затова се включих в кампанията за помощ както към пристигащите украински бежанци, така и към хората, които остават в Украйна. Аз съм украинка, аз съм просто дъщеря на моята земя“.

За отразяването на войната в Украйна от българските медии Оксана казва следното: „Руската пропаганда в България е многоизмерна, но можем да кажем, че се базира на трите най-важни сфери за обществото – култура, бизнес и политика. Като журналист следя българските медии, които играят огромна роля по време на война. Мога да кажа, че големите медии в България предават вярно събитията в Украйна, въпреки някои „залитания“. Обаче много медии, особенно регионални, грешат и "толерират" действията на Путин, както и руската агресия, опасявайки се да не обидят местните русофили.

На всички обаче ни е ясно какви големи средства отделя Русия, за да разпространява дезинформация и да подхранва своята армия от тролове. Форумите за коментари в българските медийни сайтове също се превръщат в ключов елемент в руската схема за дезинформация, това показва изследване от 2021 г. на учени от университета в Кардиф, Великобритания“.

Според Оксана Легка целта на руския президент Путин е била да разедини украинския народ, но резултатът от войната е точно обратният: „Няма семейство, което да не се е включило във войната. Брат ми също се записа като доброволец и вече осми ден се сражава. Войната обедини цялата ни нация - всички хора, политици и опоненти, враговете се са помирили - в името на преодоляване на главния враг“, продължава тя.

Според проучване на украинска неправителствена социологическа организация “Рейтинг", 80% от анкетираните украинци са готови да защитят целостта на Украйна с оръжия в ръцете си.

Накрая се връщаме и на темата Трети март.

Оксана знае факти, които не са част от официалния разказ на българските историци. У нас традиционно благодарим на руснаците, които и откровено го изискват от нас.

“Руският императорски щаб решава да използва военния потенциал в най-близката си до България вътрешна колония, вместо да изпраща гарнизони от Москва и Санкт Петербург. Тогавашната царска армия, която се бие с турците, включва голям брой гарнизони, чиито имена показват произхода на военните - Киив, Харкив, Полтава, Житомир, Волинь, Чернигыв, Галиция, Мариупол и десетки други.

Сред най-висшите командири, които стават известни по това време, са Максим Богацевич, Александър Липински, Павло Гарковенко, Васил Гудима, Александър Немиря и др. Отделно трябва да се споменат имената на легендарните генерали Федор Радецки и Михаил Драгомиров, които са главните герои на войната.

Общо, няколко хиляди украинци загиват в боевете за Шипка, Плевен и Никопол през 1877-78 г. Има много умишлено мълчание за ролята на Украйна в тази война“, завършва Оксана.


Ако искате да подпомогнете “Мати Украйна”, можете да направите дарение:

Титуляр: СУОБ “Мати Украйна”,

Банка: Уникредит Булбанк

IBAN: BG79UNCR70001522046600

BIC: UNCRBGSF

Основание за плащане с текст “ДАРЕНИЕ –ПОМОЩ ЗА УА” (украинска армия и самоотбрана) или “ДАРЕНИЕ – помощ за бежанци” са освободени от такси и комисиони.

Можете да подкрепите кампанията и чрез изпращане на дарителски SMS с текст: “DMS MATI UKRAINA” на номер 17 777 на трите мобилни оператора


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024