Дебатът за вота на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков роди поредна анекдотична сцена след размяна на реплики между депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков и премиера.

На седмия час от дебатите Чолаков реши да вземе думата, за да разкритикува Даниел Лорер, който изтъкна като част от признаците за промяна в икономическата ситуация в България фактът на появата на първия български "еднорог" - т.е. фирма с пазарна капитализация на 1 млрд. долара.

Това е финтех компанията Payhawk, основана от българите Христо Борисов, Константин Дженгозов и Бойко Караджов, които преди месеци привлякоха ключово финасиране от фонда Lightspeed Venture Partners.

Чолаков се засегна от това, че Лорер може да припише успеха на Payhawk на правителството, като обяви, че компанията е създадена през 2018 г. - "тоест, по време на управлението на ГЕРБ".

"Никой не им е пречил - момчетата са работили, правили са софтуер, развивали са се и в момента тяхната стойност е 1 млрд. долара. Този милиард си е техен, държавата няма нищо общо с тези пари. Те няма да вдигнат пенсиите. Спечелили са ги, халал да са им", обяви той.

В същото време, Чолаков обяви, че е силно притеснен от това, че правителството финансира стартъп компании, като обяви, че това се случва през Българската банка за развитие.

"Нали знаете какво е start up? Една много cool идея, която може да стане, може и да не стане. 90% от стартъпите фалират на третата година според една от статистиките. Нашите пари се финансират в рискови проекти. По света стартъпите се финансират с фондове за инвестиции. Никоя държава не влага не го прави. Правителството ни задлъжнява, вдига инфлацията и прави рискови инвестиции. В един момент ще дойде съдия-изпълнителя и ще си потърси борчовете", каза юристът от ГЕРБ.

Премиерът Кирил Петков обаче взе думата не само за да го поправи (парите за стартъпи се предоставят от Фонда на фондовете, а ББР подпомага малки и средни предприятия), но и за да напомни за политиката, водена от ББР при ГЕРБ.

"170 компании се финансират от Фонда на фондовете, а 80 заеми са дадени от ББР за малки и средни предприятия. Цялата тази сума е по-малка от заема за адвоката на Вълка, който българската държава отпусна по времето на правителството на ГЕРБ", каза той.

Петков има предвид заема на фирмата "Роудуей кънстракшън", която е получила кредит от ББР за над 140 милиона лева - най-големият "клиент" на държавната насърчителна банка, преди да дойде служебният кабинет през 2021 г. Собственикът на фирмата е адвокат, който я придобива срещу 100 лв. от по-ранния формален притежател. Адвокатът е бивш член на бордовете на компании на Румен Гайтански, известен с прякора си Вълка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море