Снимка: © ЕП

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки е хванат да шофира с алкохол в кръвта. 

Инцидентът се е случил на 7 декември (събота) в района на Самоков, но беше съобщен едва на 12 декември от самия Джамбазки и от полицията. 

От МВР не съобщават при какви обстоятелства е спрян автомобилът на евродепутата. Не е ясно и защо информацията за подобен случай от обществено значение е отлежавала в продължение на пет дни, преди да достигне до медиите. 

"След като пробата от дрегера се е оказала положителна, той сам е поискал кръвна проба. След като тя е излязла, е станало ясно, че тя е под 1.2 промила", казва главният секретар на МВР Ивайло Иванов по повод инцидента с Джамбазки. 

Конкретният резултат от кръвната проба не е ясен, но ако действително е под 1,2 на хиляда, това означава, че от евродепутата няма да бъде търсена наказателна отговорност. 

НК гласи, че "който управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с глоба от 200 до 1000 лева". 

Шофьорската книжка на Ангел Джамбазки е отнета временно. Според Закона за движение по пътищата наказанието "лишаване от право да управлява МПС" е: 

1. над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително - за срок от 6 месеца и глоба 500 лв.;
2. над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда включително - за срок от 12 месеца и глоба 1000 лв.

Полицията има право да прекрати регистрацията на автомобила на Джамбазки за срок от 6 месеца до една година. 

В края на ноември 2018 г. евродепутатът беше спрян на Летище "София", след като е засечен от служителите по сигурността да носи пистолет в ръчния си багаж. Отново случаят беше съобщен с повече от седмица забавяне. Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов е виццепремиер по обществения ред и сигурността, като под негово наблюдение е и дейността на министъра на вътрешните работи. 

Реакцията на Джамбазки по случая: 

"Погрешно и необмислено, безотговорно мое решение да шофирам, след като съм пил. Направих баналната, но доста смъртоносна грешка да си мисля, че не съм пил много, че няма проблем, че пробата няма да покаже, ако ме спрат. Всъщност си мислех, че няма да ме спрат. Реших, че за 50 метра няма да ме хванат, което бе безотговорно решение. Срам ме е от случилото се".

"Спря ме патрул на Пътна полиция на КАТ. Свършиха си работата професионално, въпреки че ме познаха. Хората се държаха доста достойно в интерес на истината и трябва да бъдат поздравени. Това са полицаи, които си вършат работата и не разделят гражданите от човека на изборна позиция. Не им отказах проба, не се крих зад име, нито зад позиция". 

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов също изтъква пред медиите, че Джамбазки "нe e изпoлзвaл тoвa, чe e eврoдeпутaт" и е изпълнил вcички укaзaния нa oргaнитe нa рeдa. Правилникът на ЕП обаче посочва, че "не може да има позоваване на имунитета, когато член на парламента бъде заловен на мястото на извършване на нарушението".

Ангел Джамбазки беше преизбран за евродепутат, втори мандат, през май 2019 г. от групата на Европейските консерватори и реформисти. Той се кандидатира за кмет на София през октомври, като остана пети с 3,90 процента подкрепа. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бургерът на бъдещето е вкусен, различен и екологичен

G burger е български и не се прави на месо

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат