Неиздадена книга без автор и заглавие оглави класациите само заради спекулации с името на Тейлър Суифт Снимка: © Getty Images

Какво може да превърне една книга в бестселър? Хубава корица? Добра реклама? Или просто интересна история? Формулата за успешния роман е загадка, която издателите се опитват да разрешат от години. Скорошен случай обаче показва, че всичко, което е необходимо е името на поп звездата Тейлър Суифт или по-скоро спекулация с него.

Предстояща книга без заглавие и автор на американското издателство Flatiron се изкачи в книжните класации за предварителни продажби. Първоначално никой не знае нищо за нея, освен че излиза това лято, съдържа 544 страници и струва цели 45 долара.

Причината за популярността на мистериозния роман всъщност дойде от феновете на Тейлър Суифт, които мислеха, че това може да е автобиографията на 33-годишната певица. Оказа се обаче, че зад написването на книгата не стои поп звездата, а корейската група BTS.

Така много от феновете на американската певица всъщност са похарчили 45 долара за книга, която няма нищо общо с любимата им звезда. В продължение на седмици някои от тях вярваха, че има достатъчно улики, които загатват, че книгата е пряко свързана с Тейлър Суифт.

Напливът за предварителни поръчки започна, когато в социалните мрежи започна да се разпространява документ, за който се твърди, че е от издателството. В него пише, че заглавието и авторът ще бъдат обявени на 13 юни. Почитателите на Суифт смятат, че в това няма нищо случайно, тъй като 13 е щастливото число на певицата. Теорията им се крепи и върху факта, че книгата е от общо 544 страници, а сборът на цифрите (5+4+4) е равен отново на 13.

Някои изтъкват и други улики, като например тази, че книгата се очаква да излезе на 9 юли - два дни след наскоро обявения албум на поп звездата “Speak Now (Taylor’s Version)” и датите може да са свързани. Спекулации има и около това, че наскоро в свой пост в Instagram Суифт е използвала фразата “скъпи читателю”.

“Книгата не е политическа. Тя е забавно четиво и ще е подходяща както за по-млади, така и за по-възрастни. Ще има много шум около нея. Бих я сравнил с мемоарите на Матю Пери и с книгата на принц Хари “Spare”, се казва в част от разпространения онлайн документ.

Първоначалният тираж на книгата е от 1 млн. екземпляра, което подсказваше, че мистериозният автор изглежда все пак е популярен. Въпреки първоначалната липса на информация романът зае 8-о място в списъка с бестселъри на Amazon и дори оглави класацията на американската верига Barnes & Noble.

Книжарите също са бяха неведение. Книжарницата Blue House Books в щата Уисконсин обяви, че ще върне изцяло парите, "ако се окаже, че това не е мемоарът, който предполагаме". Друга книжарница в Ню Йорк сподели в TikTok, че ще анулира повече от 600 предварителни поръчки за книгата, след като е получила информация, че авторът ѝ не е Суифт.

Сега изглежда те ще трябва да направят именно това, тъй като мемоарите в крайна сметка ще разказват за 10-годишната история на BTS.

"Двама души с гигантско его": Медиите събраха Тейлър Суифт и фронтмена на The 1975


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024