Effie Awards 2020: Всички победители в най-престижните награди за реклама и маркетинг

Инициативата "Балкон Артист" на ИКЕА и The Smarts спечели златна награда Effie в дебюта на категорията "Маркетинг при актуални събития" в България. Това отсъди журито на най-престижните призове в света за реклама и ефективност на комуникацията Effie Awards. Церемонията през 2021 за първи път в 13-годишната история на събитието се проведе онлайн.

"С "Балкон Артист" мотивирахме хората да погледнат на откритите пространства в домовете си по различен начин - да излязат и да споделят своите преживявания, умения и таланти със света, от мястото, където могат да са навън - техния балкон. Кампанията повдигна духа на аудиторията и обърна негативния тренд в продажбите с 468% ръст на ключови летни продукти", обявиха победителите.

Среброто в категорията е за „Един екстра ден“ на Noble Graphics и TimeHeroes. Бронзът спечели „КлаудКарт“ с кампанията „Премини през трудностите, премини онлайн“.

Сред номинираните финалисти бе и инициативата #България за България. Тя успя да събере над 150 000 евро, за да помогне за купуването на респираторни апарати за Александровска болница. Кампанията се създаде още в първите дни на извънредното положение заради Covid-19 в България, след като болницата се отказа от обещаното дарение от 220 000 лв. на "Уолтопия" за респиратори заради поставянето на изрично условие за евентуално привилегировано лечение на служители на компанията с бъдещата апаратура.

Недостигащите средства бяха събрани за по-малко от 7 часа с дарения на доброволци, след като Десислава Олованова (McCann Erickson), Кръстина Стефанова (Workspace) и Сибина Григорова ("Булевард България") дадоха началото на дарителската кампания. Впоследствие #БългарияЗаБългария помогна и за купуването на професионални апарати за дезинфекция UV-C за болницата във Видин.

В категория „Промоции“ победител стана кампанията „Jägermeister – на -18°C или ти връщаме парите“. Среброто отиде в ръцете на Кауфланд България за промоцията „Свежите Супергерои“.

В категория „Стоки“ златото получи „Родено от леда, за да освежава“ на Carlsberg Bulgaria. Кампанията бе реализирана с бирата „Пиринско ледено“. Втората най-престижна награда е за „Брей!“ на Кауфланд България, а бронзът – за Д-р Йоткер и техния „Специален пудинг за бисквитена торта“.

Златното Effie за „Услуги“ бе връчено за кампанията „Банка ДСК, я!“. "Без висок бюджет и без да обещава атрактивни лихви, една паметна реклама от миналото десетилетие успя да доведе до ръст в заявките за кредит и да позиционира устойчиво Банка ДСК и за следващите 10 години", пишат от Effie.

Среброто в категорията е за единствената останала номинация – „Мотивирай спестяванията си“ на TBI Bank.

Златно Effie за „Корпоративни комуникации“ спечели кампанията „Kaufland обича София“. За да спаси връзката си със софийските клиенти, Kaufland инициира спешна имиджова комуникация. В нея прие образа на обикновен влюбен, който не се колебае да разкрие чувствата си към обекта на неговото сърце – столицата. Публичното обяснение в любов, в което Kaufland използва всичките си качества, за да докаже сериозните си намерения към София, успя да обърне негативния тренд по всички имиджови показатели на веригата в столицата.

Една от сребърните награди отиде за „Ето нещо умно“ на Groupama, а другото – за кампанията „Върни се в България, добра оферта е“ на TELUS International. Бронзът в категорията е за „Побратимяване на село Житница и село Смилян“, рекламата на Деликатес Житница.

В категория „Социална, медийна, политическа“ до финал стигна само една кампания – „Общност Мостове. От хора за хора“. Сдружение „Общност Мостове“ организира инициативата без бюджет с цел да създаде дългосрочна платформа за промяна на нагласите в обществото по отношение на хората с увреждания. Кампанията достигна до над 3 млн. души.

Effie е международно утвърден стандарт за успешно комуникиран бранд. Началото е дадено през 1968 г. Тогава Американската маркетингова асоциация създава програма за класиране на най-ефективните рекламни кампании. Днес, почти половин век по-късно, Effie вече е най-престижната сред специализираните маркетингови награди.

Сред важните отличия бяха добавени Global Effie, локалните Euro Effie, Effie Asia Pacific, Effie Latin America, Effie Middle East, Effie North Africa и 50 Effie национални конкурса. Създаден бе и първият обективен индекс за успешна комуникация и марка - Effie Effectiveness Index.

В България конкурсът се организира от Българската асоциация на комуникационните агенции и се провежда от 2007 година насам.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024
Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Нотариуса е бил подслушван и следен три месеца преди да бъде убит

СРС-тата ще се приложат като веществени доказателства

10:06 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024
Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024