Снимка: © Getty Images

Европейската комисия е подписала договора си за покупка на нови количества дози от Covid-ваксината на Pfizer/BioNTech през следващите две години. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в Twitter. 

Количествата ще се доставят в периода до края на 2023 г. Със сигурност ще бъдат купени 900 милиона дози от направената заявка, а останалите 900 милиона са опция при необходимост. 

Новите ваксини биха били достатъчни за имунизирането на пълнолетните граждани и 70-80 милиона деца в ЕС, ако препаратът на Pfizer бъде одобрен за прилагане на 12-15-годишни пациенти. 

Според информация на DPA стойността на договора може да достигне до 35 млрд. евро, като ще включва още инвестиции в производствените бази в Германия и Белгия. 

Цената на препаратите не е обсъждана официално от ЕК, но преди седмици Бойко Борисов беше коментирал сума от 19,5 евро на доза. 

Подписването на договора беше поставено под въпрос преди дни заради колебанията на Франция по време на преговорите. В крайна сметка всички 27 държави членки са подкрепили сделката. Договорът ще влезе в сила след изтичането на 5-дневен срок за евентуални възражения. 

В момента ЕК и Pfizer/BioNTech имат договор за 600 милиона дози от ваксината, които ще се разпределят до края на 2021 г. 250 милиона от тях са планирани за тримесечието от април до юни. 

иРНК-ваксината на германско-американското фармацевтично партньорство беше първата одобрена в ЕС. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните