ЕК: Планът на България е един от най-амбициозните в Зеления пакт

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен одобри официално българския План за възстановяване и устойчивост, като го определи като "един от най-зелените в ЕС".

"60% от плана е посветен на зеления пакт с всички теми. Много е важно да има траектория за намаляване на емисиите до 2025 г. Утроява се производството на енергия от ВЕИ до 2026 г. Има и план за постепенно спиране на въглищните електроцентрали. Включен е и план за капациета за съхранение на енергията. Вие трябва да диверсифицирате възможността за достъп до природен газ от тръбопроводи. Това е един от най-амбициозните планове по европейския Зелен пакт", каза тя на пресконференция в Министерски съвет.

Фон дер Лайен определи още като "важни и задължителни стъпки" предложенията в плана за реформи в антикорупционната комисия и за увеличаване на отчетността на главния прокурор.

Тя отклони конкретни въпроси дали ЕС подкрепя закриването на Специализирания съд и прокуратура - предложение, което няма връзка с финансиране по еврофондове и се внася вече в трети пореден парламент от 2021 г. насам.

"Има много ясен план и цели в плана. Основното е отчетността. Във всяка една система трябва да има взаимен контрол и отчетност, това са стъпките за реформа, които са необходими, и те са заложени в плана", беше отговорът на Урсула фон дер Лайен.

Премиерът Кирил Петков описа плана като "голяма стъпка напред" към освобождаване от енергийната зависимост на България от Русия.

"Инвестирайки във ВЕИ и батерийния комплекс, използваме нашата енергия за наши цели. Отключваме потенциала на геотермалите - ако ги обърнем в електроенергия, тя е чиста, непрекъсната и българска. Очакваме до края на юни гръцката връзка да бъде финализирана. Това ще даде огромна независимост, каквато България никога не е имала", каза той.

Петков защити намеренията за реформа в съдебната система и КПКОНПИ.

"Тези реформи са нужни и без този план, а този план ни дава стимул тези мерки да се направят - никой да не е над закона. Планът ни дава реален стимул България да стане прозрачна, правова държава, за която всички ние си мечтаем", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023