Снимка: © Getty Images

ЕС ще удвои досегашната си поръчка на ваксини срещу Covid-19, като ще осигури до 300 милиона дози от препарата на Pfizer / BioNTech в следващите месеци.

"Както знаете, в момента имаме достъп до 300 милиона дози от ваксината. Добрата новина е, че вече се споразумяхме с BioNTech / Pfizer да удължим договора с ново споразумение, според което ще можем да поръчаме допълнителни 300 милиона дози. Особено се радвам, че 75 милиона дози от тази поръчка ще бъдат на разположение още след второто тримесечие на 2021. Останалите ще бъдат доставени в третото и четвъртото тримесечие.

Предимството е в това, че ние вече разполагаме с подписан договор - няма да има повече дълги преговори. Ваксината е проверена - целият процес по разрешаването й вече е преминат. Държавите членки познават ваксината - знаят как да я съхраняват, познават логистиката и това ни дава увереност за планирането. Това ще даде и допълнително ускорение на имунизационните кампании в цяла Европа", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Ако поръчките бъдат изпълнени в максимален обем, до края на 2021 г. би трябвало да има достатъчни количества дози от една ваксина за пълен курс на имунизиране за около 2/3 от населението на ЕС - всички бъдещи одобрени кандидати ще могат да допълнят остатъка.

Комисията беше подложена на критики в последните седмици заради твърде бавната и колебливата стратегия при първоначалното осигуряване на достатъчни количества от ваксината. Германия реши да подсигури сама 30 милиона дози от BioNTech, които ще заплати извън общата европейска поръчка, тъй като тя не може да покрие нуждите на местното население.

Собствениците на BioNTech Угур Шахин и Йозлем Тюречи коментираха преди дни пред Spiegel, че са били изненадани колко по-трудно са преминали преговорите с ЕС в сравнение с други държави, но го отдават на сложния процес по вземане на решения в съюза.

ЕК е заложила на статегията "малки поръчки от повече производители", но до началото на годината единствената ваксина, одобрена от Европейската агенция по лекарствата, беше тази на BioNTech.

На 6 януари регулаторът даде разрешение и за ползването на ваксината на Moderna, която отново изисква поставянето на две дози на един пациент, за да се постигне имунитет срещу SARS-Cov2.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца