Снимка: © Getty Images

ЕС ще удвои досегашната си поръчка на ваксини срещу Covid-19, като ще осигури до 300 милиона дози от препарата на Pfizer / BioNTech в следващите месеци. 

"Както знаете, в момента имаме достъп до 300 милиона дози от ваксината. Добрата новина е, че вече се споразумяхме с BioNTech / Pfizer да удължим договора с ново споразумение, според което ще можем да поръчаме допълнителни 300 милиона дози. Особено се радвам, че 75 милиона дози от тази поръчка ще бъдат на разположение още след второто тримесечие на 2021. Останалите ще бъдат доставени в третото и четвъртото тримесечие.

Предимството е в това, че ние вече разполагаме с подписан договор - няма да има повече дълги преговори. Ваксината е проверена - целият процес по разрешаването й вече е преминат. Държавите членки познават ваксината - знаят как да я съхраняват, познават логистиката и това ни дава увереност за планирането. Това ще даде и допълнително ускорение на имунизационните кампании в цяла Европа", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Ако поръчките бъдат изпълнени в максимален обем, до края на 2021 г. би трябвало да има достатъчни количества дози от една ваксина за пълен курс на имунизиране за около 2/3 от населението на ЕС - всички бъдещи одобрени кандидати ще могат да допълнят остатъка. 

Комисията беше подложена на критики в последните седмици заради твърде бавната и колебливата стратегия при първоначалното осигуряване на достатъчни количества от ваксината. Германия реши да подсигури сама 30 милиона дози от BioNTech, които ще заплати извън общата европейска поръчка, тъй като тя не може да покрие нуждите на местното население. 

Собствениците на BioNTech Угур Шахин и Йозлем Тюречи коментираха преди дни пред Spiegel, че са били изненадани колко по-трудно са преминали преговорите с ЕС в сравнение с други държави, но го отдават на сложния процес по вземане на решения в съюза. 

ЕК е заложила на статегията "малки поръчки от повече производители", но до началото на годината единствената ваксина, одобрена от Европейската агенция по лекарствата, беше тази на BioNTech.

На 6 януари регулаторът даде разрешение и за ползването на ваксината на Moderna, която отново изисква поставянето на две дози на един пациент, за да се постигне имунитет срещу SARS-Cov2. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти