ЕК препоръча да започнат преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС Снимка: © EC - Audiovisual Service

Европейската комисия препоръча официалните преговори за присъединяване на Украйна и на Молдова към Европейския съюз да започнат през следващата година. Това беше обявено на пресконференция в Брюксел от председателката на европейския изпълнителен орган Урсула фон дер Лайен.

"Днешният ден е исторически, защото днес Комисията препоръчва на Съвета да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова", обяви тя.

По думите ѝ Украйна е изпълнила четири от седемте предварителни условия, за да може процеса по преговори да започне. Въпреки че страната се намира във война, тя е успяла да постигне напредък в борбата си с корупцията, прането на пари и конституционната реформа, но все още трябва да продължи да работи по тези въпроси.

Молдова също трябва да извърши съдебни реформи и да въведе допълнителни мерки за борба с корупцията. Фон дер Лайен отбеляза, че въпреки на нейната територия да не се води война, страната е "обект на постоянни усилия за унищожаване на нейната демокрация. Тя страда и от последиците от войната в Украйна."

Сега погледите се насочват към Европейския съвет. Лидерите на ЕС биха могли да подкрепят започването на преговори за присъединяване на тези две страни още следващия месец. Те ще се срещнат на 12 декември, а решението трябва да бъде взето единодушно от всички 27 държави-членки на блока.

Украйна има амбиции да се присъедини към ЕС от повече от десетилетие. В края на 2013 г. решението на президента Виктор Янукович да се откаже от търговско споразумение с Европейския съюз и вместо това да се обърне към Русия предизвика масовите протести на площада Майдан, които доведоха до свалянето му от власт. Политическата нестабилност тогава беше използвана от Москва, която през март 2014 г. незаконно анексира украинския полуостров Крим.

Украинският президент Володимир Зеленски подаде молба за членство в ЕС през февруари 2022 г., малко преди Русия официално да започне инвазията си. Страната му получи статут на кандидат-членка през юни миналата година.

Комисията препоръчва също започването на преговори за членство с Босна и Херцеговина, но това ще стане "след като бъде постигната необходимата степен на съответствие с критериите за членство", поясни фон дер Лайен.

Отделно, ЕК препоръчва Грузия да получи статут на кандидат-членка при условие, че също ще изпълни необходимите за това критерии.

Развитията идват в момент, в който ЕС се стреми да даде тласък на своята политика по разширяването. Последната допусната страна до блока е Хърватия, като това се случва през 2013 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024