ЕК ще може да налага мита върху вноса на храни от Украйна, ако са в големи обеми Снимка: © Getty Images

Нови правила за вноса на украински селскостопански продукти договориха преговарящите екипи от Съвета на ЕС и Европейския парламент.

Безмитният внос на украински продукти ще продължи до средата на юни 2025 година, но се предвижда допълнителна защитна мярка за европейския пазар. Според нея ако обемите надхвърлят средните количества, внесени през 2022 – 2023 година - митата ще се налагат отново.

Правилата ще се отнасят за вноса на яйца, птиче месо и захар, царевица, овес, грис и мед. Към момента не се предвижда пшеницата да попадне в обхвата на регулацията, но ЕК ще продължи засиления мониторинг върху квотите за внос на украинско зърно.

Брюксел отмени митата върху украинската селскостопанска продукция през 2022 г., за да подкрепи икономиката на нападнатата от Русия държава. Непредизвиканата инвазия на Кремъл срещу Украйна продължава вече повече от 2 години.

Първоначално освобождаването от мито на украинския внос в ЕС трябваше да изтече през юни 2024 г.. Мярката обаче ще продължи да действа до средата на 2025 година, макар и с възможност за определени ограничения.

Миналата година в Полша и няколко източноевропейски страни, сред които България, имаше протести на местни зърнопроизводители, че украинските доставки подбиват пазара им. Затова и бяха налагани временни ограничения и стоките можеха да преминават само транзит към други страни.

В началото на март 2024 г., покрай нови протести от страна предимно на Полша, Украйна заяви, че е готова да ограничи доставките си на зърно в Европа, но в същото време призова Европейския съюз да забрани вноса и от Русия и Беларус.

Според украинския министър на търговията Тарас Качка руските доставки все още стигат до ЕС именно през Беларус и балтийските страни.

В интервю за Financial Times от 6 март той казва, че не украинската, а руската пшеница е тази, която създава проблеми на полските фермери.

Качка обвини Москва, че подклажда полските фермерски протести - тема, повдигната и от еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис.

Според изчисленията на Financial Times руският износ на зърно за ЕС се е увеличил с повече от 50% до 1,5 милиона тона между 2022 и 2023 г.

Не украинската, а руска пшеница създава проблеми в Европа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024