Не украинската, а руска пшеница създава проблеми в Европа Снимка: © Getty Images

Украйна е готова да ограничи доставките си на зърно в Европа, но в същото време призовава Европейския съюз да забрани вноса от Русия и Беларус.

Според украинския министър на търговията Тарас Качка руските доставки все още стигат до ЕС именно през Беларус и балтийските страни.

В интервю за Financial Times той казва, че не украинската, а руската пшеница е тази, която създава проблеми на полските фермери.

Качка обвини Москва, че подклажда полските протести - тема, повдигната и от еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис.

Украинският министър твърди, че Кремъл „определено“ стои зад нападение на полски фермери срещу влак, превозващ украинско зърно, който те успяват да преобърнат, за да разпилеят товара.

Според изчисленията на Financial Times руският износ на зърно за ЕС се е увеличил с повече от 50% до 1,5 милиона тона между 2022 и 2023 г.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и спирането на износа през Черно море, Полша и няколко източноевропейски страни, сред които България, наложиха ограничения върху украинските доставки. През есента на 2023 година ЕС отмени митата, но те останаха в сила в част от държавите, сред които и Полша.

Дори новият министър-председател на страната Доналд Туск не посмя да отмени забранителните мерки, а фермерите продължават да се противопоставят на украинските доставки, дори да са само транзитни.

„Трябва да намерим решение, което ефективно да защити полския и европейския пазар от неравностойна конкуренция“, каза Туск в понеделник по време на посещение в Литва.

Полският премиер е съгласен за необходимостта от забрана на вноса на селскостопански продукти от Русия и Беларус. Подобна мярка ще получи и подкрепата на Литва. Наскоро Латвия вече въведе подобна забрана.

Изданието обаче отбелязва, че ще бъде трудно да се постигнат общи мерки срещу вноса на руски стоки на ниво ЕС, тъй като редица страни от блока са против. Опасенията са, че подобни действия могат да дестабилизират ситуацията на световните пазари на селскостопански продукти и ще влошат икономическите показатели.

Качка казва, че Киев подкрепя мерките, предложени от Брюксел за налагане на тавани на вноса на яйца, птиче месо и захар от юни и за разрешаване на отделни страни да затворят пазарите си за украинско зърно, освен за по-нататъшен транзит към други страни.

Украйна вече спря да издава разрешителни за износ на царевица за пет гранични страни и я доставя не по сухопътни пътища, а през Черно море до Италия и Испания.

Украйна ще координира със страните от ЕС колко зърно да изнася


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024