ЕК уличи България във фиктивна борба срещу расизма и ксенофобията Снимка: © Getty Images

Европейската комисия започва процедура срещу България и още четири държави, които не прилагат изцяло правото на ЕС при борбата с расизма и ксенофобията.

До София е изпратено официално уведомително писмо, тъй като националното законодателство не транспонира изцяло или точно правилата на ЕС за инкриминиране на изказванията, подбуждащи към омраза, и престъпленията от омраза.

Българската правна уредба "не гарантира, че расистките и ксенофобските мотиви се разглеждат като утежняващо обстоятелство от националните съдилища по отношение на всички извършени престъпления, като по този начин те не гарантират ефективното и адекватно наказателно преследване на престъпленията от омраза", се казва в съобщението на ЕК.

България не е транспонирала правилно инкриминирането на конкретни форми на изказвания, които подбуждат към насилие или омраза - а именно публичното оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на международните престъпления и на Холокоста.

Останалите държави, които нарушават или не изпълняват коректно изискванията на ЕС в тази сфера на наказателното право са Белгия, Полша, Финландия и Швеция. От няколко месеца се води процедура и срещу Естония и Румъния, като тези случаи също не са приключени.

България и останалите четири страни имат два месеца да отговорят на доводите, изложени от ЕК.

Само преди няколко дни Европейският съд за правата на човека осъди българската държава заради поредица от обидни и дискриминационни изказвания на председателя на "Атака" Волен Сидеров, които са останали без санкция независимо от жалбите пред съдилищата. Сигналите срещу него са започнали още през 2006 г., като цитират и негови авторски книги, които отричат Холокоста и разпространяват антисемитски теории.

България има и системен проблем с организаторите на шествието "Луковмарш", което се провежда от 2003 г. от Българския национален съюз независимо от отказите на Столична община за съгласуване. Преди избухването на пандемията то привличаше и представители на ултранационалистически организации от Европа.

Прокуратурата искаше заличаването на БНС от съдебните регистри, но на 16 февруари Софийският градски съд реши казуса в полза на сдружението с мотива, че ген. Христо Луков не е съпричастен към нацистката пропаганда от Втората световна война, а митологизирането му е само заради военните му заслуги - съответно "не може автоматично да се приеме, че организираните шествия и чествания са проводник на забранени идеологии и разпалват към етническа, расова или верска омраза".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024