ЕК уличи България във фиктивна борба срещу расизма и ксенофобията Снимка: © Getty Images

Европейската комисия започва процедура срещу България и още четири държави, които не прилагат изцяло правото на ЕС при борбата с расизма и ксенофобията.

До София е изпратено официално уведомително писмо, тъй като националното законодателство не транспонира изцяло или точно правилата на ЕС за инкриминиране на изказванията, подбуждащи към омраза, и престъпленията от омраза.

Българската правна уредба "не гарантира, че расистките и ксенофобските мотиви се разглеждат като утежняващо обстоятелство от националните съдилища по отношение на всички извършени престъпления, като по този начин те не гарантират ефективното и адекватно наказателно преследване на престъпленията от омраза", се казва в съобщението на ЕК.

България не е транспонирала правилно инкриминирането на конкретни форми на изказвания, които подбуждат към насилие или омраза - а именно публичното оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на международните престъпления и на Холокоста.

Останалите държави, които нарушават или не изпълняват коректно изискванията на ЕС в тази сфера на наказателното право са Белгия, Полша, Финландия и Швеция. От няколко месеца се води процедура и срещу Естония и Румъния, като тези случаи също не са приключени.

България и останалите четири страни имат два месеца да отговорят на доводите, изложени от ЕК.

Само преди няколко дни Европейският съд за правата на човека осъди българската държава заради поредица от обидни и дискриминационни изказвания на председателя на "Атака" Волен Сидеров, които са останали без санкция независимо от жалбите пред съдилищата. Сигналите срещу него са започнали още през 2006 г., като цитират и негови авторски книги, които отричат Холокоста и разпространяват антисемитски теории.

България има и системен проблем с организаторите на шествието "Луковмарш", което се провежда от 2003 г. от Българския национален съюз независимо от отказите на Столична община за съгласуване. Преди избухването на пандемията то привличаше и представители на ултранационалистически организации от Европа.

Прокуратурата искаше заличаването на БНС от съдебните регистри, но на 16 февруари Софийският градски съд реши казуса в полза на сдружението с мотива, че ген. Христо Луков не е съпричастен към нацистката пропаганда от Втората световна война, а митологизирането му е само заради военните му заслуги - съответно "не може автоматично да се приеме, че организираните шествия и чествания са проводник на забранени идеологии и разпалват към етническа, расова или верска омраза".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024