Снимка: © Getty Images

Европейската комисия започва процедура срещу България и още четири държави, които не прилагат изцяло правото на ЕС при борбата с расизма и ксенофобията. 

До София е изпратено официално уведомително писмо, тъй като националното законодателство не транспонира изцяло или точно правилата на ЕС за инкриминиране на изказванията, подбуждащи към омраза, и престъпленията от омраза. 

Българската правна уредба "не гарантира, че расистките и ксенофобските мотиви се разглеждат като утежняващо обстоятелство от националните съдилища по отношение на всички извършени престъпления, като по този начин те не гарантират ефективното и адекватно наказателно преследване на престъпленията от омраза", се казва в съобщението на ЕК. 

България не е транспонирала правилно инкриминирането на конкретни форми на изказвания, които подбуждат към насилие или омраза - а именно публичното оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на международните престъпления и на Холокоста. 

Останалите държави, които нарушават или не изпълняват коректно изискванията на ЕС в тази сфера на наказателното право са Белгия, Полша, Финландия и Швеция. От няколко месеца се води процедура и срещу Естония и Румъния, като тези случаи също не са приключени. 

България и останалите четири страни имат два месеца да отговорят на доводите, изложени от ЕК. 

Само преди няколко дни Европейският съд за правата на човека осъди българската държава заради поредица от обидни и дискриминационни изказвания на председателя на "Атака" Волен Сидеров, които са останали без санкция независимо от жалбите пред съдилищата. Сигналите срещу него са започнали още през 2006 г., като цитират и негови авторски книги, които отричат Холокоста и разпространяват антисемитски теории.

България има и системен проблем с организаторите на шествието "Луковмарш", което се провежда от 2003 г. от Българския национален съюз независимо от отказите на Столична община за съгласуване. Преди избухването на пандемията то привличаше и представители на ултранационалистически организации от Европа. 

Прокуратурата искаше заличаването на БНС от съдебните регистри, но на 16 февруари Софийският градски съд реши казуса в полза на сдружението с мотива, че ген. Христо Луков не е съпричастен към нацистката пропаганда от Втората световна война, а митологизирането му е само заради военните му заслуги - съответно "не може автоматично да се приеме, че организираните шествия и чествания са проводник на забранени идеологии и разпалват към етническа, расова или верска омраза".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

"Чао, Теленор. Здрасти, Yettel"

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента