ЕК върна Плана за възстановяване с 43 забележки към България

Планът на България за възстановяване и устойчивост, по който се очаква финансиране за над 12 млрд. лв, е върнат от Европейската комисия с общо 43 забележки и препоръки. Детайлният разбор а въпросите, на които България трябва да отговори, включва над 200 точки.

Две от тях бяха описани от вицепремиера Атанас Пеканов като "сериозни" и засягат реформите в енергетиката и казуса с процедурата за разследване на главния прокурор.

"Реформа на БЕХ, която да адресира проблема с кроссубсидирането вътре в БЕХ, което се вижда като проблематично от страна на Европейската комисия. В сферата на върховенството на закона мисля, че много ясно съм го обяснявал няколко пъти: трябва да се засили контролът, да се даде възможност да се разследва главния прокурор. Европейската комисия иска в по-голям детайл ние да ги обясним. В тези преговори ние се опитваме да оставим именно такава гъвкавост, за да се случат тези реформи по най-добрия начин", каза Атанас Пеканов пред депутатите от 47 Народно събрание.

"Клуб З" цитира документа на ЕК, който описва препоръките по Плана на България. Според медията - няма шанс България да получи авансови плащания по линия на това финансиране, имайки предвид характера на забележките.

Според цитирания документ - ЕК иска "амбициозен закон за декарбонизация и ясен, безусловен ангажимент за извеждане от експлоатация на някои от най-замърсяващите лигнитни централи", както и "по-амбициозен" план за енергопроизводството от въглища.

Критикуват се намеренията за инвестиране в мощности, които ще работят на природен газ. Плановете за въвеждане в експлоатация на на повече въобновяеми източници и водород са неясни и неамбициозни, според информацията на "Клуб З".

Поискани са и "допълнителни стъпки", които да гарантират отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор.

В останалите забележки са поискани по-конкретни дати и цели на извършване на реформите, по-подробно описание на етапите и обяснение за исканото финансиране по отделни точки.

Критики са отправени още по теми от сферата на равенството на половете, социалното включване на ромите, плановете за ограничаване на замърсяващите автомобили, и др.

Атанас Пеканов обяви пред парламента, че няма притеснения по отношение на въпросите, които ЕК поставя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024