Снимка: © Getty Images

Външният министър Екатерина Захариева сравни носталгията на част от македонския елит към епохата на югославския диктатор Тито с невъзможната ситуация, в която германските власти биха почели паметта на Хитлер.

В интервю за германския Welt, Захариева коментира, че е станала обект на "особено брутална" атака от страна на медиите в Северна Македония, след като е изразила мнението си, че не е допустимо страната да отбелязва 40-та годишнина от смъртта на Йосип Броз-Тито в Скопие/. 

"Това е човекът, който за по-малко от 10 години е избил 1,7 милиона души в бивша Югославия. А те продължават да го честват. Кметът на Скопие е партиен приятел на (премиера Зоран) Заев. И оттогава вече не съм толкова популярна там. Но това би било приблизително сравнимо със ситуация, в която на кмета на Берлин му хрумнеше идеята да отпразнува годишнината от смъртта на Хитлер", казва Захариева. 

На въпрос защо България блокира началото на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, тя казва, че правителството не е против разширяването на съюза, но смята, че Скопие "би трябвало да демонстрира осезаеми резултати в добросъседските отношения". 

"Публичният дебат се върти само около въпросите на Историята. Текстът на договора (за добросъседство от 2017 г.) предвижда историята да се остави на експертите. Затова направихме комисия с учени от двете страни. Но тяхната работа беше спряна преди близо една година от правителството в Скопие с обяснението, че предстои провеждането на избори. Комисията обаче не може да се ползва като политически инструмент. Не мога да си представя, че на една историческа комисия може да се нареди "Спрете да работите", защото ще има избори. Комисията е независима и не може да получава нареждания от правителството. Но историята не е единственият пункт", казва тя. 

Липсата на инфраструктура между двете страни е вторият проблем, който Захариева изтъква пред Welt. 

"Срамота е, че като съседи все още нямаме железопътна връзка. А стоим на паневропейския коридор 8 - коридор на НАТО, който трябва да свърже Албания, Северна Македония и България. Има невероятни забавяния. Това се установява не само от България, но и от международните институции, които финансират проекта. Те губят 130 милиона евро. Северна Македония не е предложила нито един инфраструктурен проект в направление Изток-Запад за бюджета си за присъединяването", казва Захариева. 

Тя твърди още, че са налице "множество странни примери за създаването на административни пречки пред инвеститори, които биха могли да открият работни места в региона. Една година се чакал и отговор по българското предложение за образователна и културна 3-годишна програма.

"Най-тежката тема са неоснователните обвинения, които отдавна чуваме, че сме искали да отнемем правото на самоопределение на северномакедонците. Или правото им да наричат езика си така, както исат. Но държавите не признават взаимно нито езиците, нито нациите си - те признават други държави", е отговорът на Захариева. "През последните 10 години 88450 северномакедонци са получили българско гражданство на основата на техния произход. Но човек, който се идентифицира като гражданин с български корени в Република Северна Македония, продължава да се сблъсква с дискриминация там. Само преди 3 седмици бяха публикувани лични данни и адреси на такива хора, а в някои случаи ги заплашват със смърт". 

Захариева призовава институциите в Северна Македония да реагират на тези случаи и без напомняне от българска страна. 

"За съжаление идеята за изграждането на нация въз основа на омразата срещу България все още е държавна политика там", казва тя. "В учебниците 75 години след края на Втората световна война българите още се представят като фашисти. Вие бихте ли приели, ако днешните германци все още биват обозначавани като фашисти в нечии учебници?". 

Външният министър отказва да се ангажира с отговор на въпроса дали преговорите на Скопие с ЕС може да започнат до края на 2020, когато приключва германското председателство: 

"Ще цитирам френския президент" качеството е по-важно от скоростта на процеса. Ще отнеме толкова време, колкото трябва. Оставаме едни от най-силните поддръжници на процеса на разширяване, вкл. със Северна Македония. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум