"Еконт", чийто съосновател е действащият министър на транспорта Николай Събев, ще се откаже от съдебното дело срещу НАП, така че куриерската му компания ще плати около 13 млн. лв. под формата на данъци и лихви. 

"Основните аргументи за това действие на компанията са както икономически и обществено-политически, така и морални и лични. Големите разходи, депозитите и продължилите с години дела са само част от икономическите причини на компанията. От друга страна новата обществено-политическа обстановка в страната води съдружниците до убеждението, че от есента на 2021 г. постъпващите в държавния бюджет средства ще бъдат харчени открито и единствено в полза на данъкоплатците на България", се казва в съобщение на "Еконт". 

Събев заявява още, че "не желае да бъде в съдебни отношения с държавата, чийто министър е". 

Причината за спора между "Еконт" и НАП е решението на данъчната адмиинистрация да изиска от куриерските компании, извършващи и универсална пощенска услуга, да начисляват ДДС върху този вид дейност. 

Това трябваше да се направи не само занапред, но и да се възстановят данъка за петгодишен период със задна дата. Промяната веднага доведе до оскъпяване на куриерските услуги с 20%. 

От "Еконт" са завели дело срещу НАП заради изисквани 3,8 млн. лв. за невнесен ДДС върху пощенски услуги в период 2013-2015 г. От компанията твърдят, че са депозирали парите още през 2020 г., докато изчакват решението на съда. На първа инстанция то е било в полза на куриерската компания, но дни преди Коледа на 2021 г. НАП отново са изпратили покана на "Еконт" - този път за внасяне на ДДС за периода 2016-2019. 

"Въпреки решението на съда в нейна полза по отминалата покана компанията е решила да прекрати съдебния спор и да изплати на НАП цялата претендирана сума от 6 580 865 лв. Отделно към нея предстои начисляване на лихви. Така цялата сума, изплатена от "Еконт", ще надхвърли 13 млн. лв", се казва в съобщението на фирмата. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония