"Еконт" ще плати доброволно 13 млн. лв. на НАП, след като се отказа от съдебен спор за ДДС

"Еконт", чийто съосновател е действащият министър на транспорта Николай Събев, ще се откаже от съдебното дело срещу НАП, така че куриерската му компания ще плати около 13 млн. лв. под формата на данъци и лихви.

"Основните аргументи за това действие на компанията са както икономически и обществено-политически, така и морални и лични. Големите разходи, депозитите и продължилите с години дела са само част от икономическите причини на компанията. От друга страна новата обществено-политическа обстановка в страната води съдружниците до убеждението, че от есента на 2021 г. постъпващите в държавния бюджет средства ще бъдат харчени открито и единствено в полза на данъкоплатците на България", се казва в съобщение на "Еконт".

Събев заявява още, че "не желае да бъде в съдебни отношения с държавата, чийто министър е".

Причината за спора между "Еконт" и НАП е решението на данъчната адмиинистрация да изиска от куриерските компании, извършващи и универсална пощенска услуга, да начисляват ДДС върху този вид дейност.

Това трябваше да се направи не само занапред, но и да се възстановят данъка за петгодишен период със задна дата. Промяната веднага доведе до оскъпяване на куриерските услуги с 20%.

От "Еконт" са завели дело срещу НАП заради изисквани 3,8 млн. лв. за невнесен ДДС върху пощенски услуги в период 2013-2015 г. От компанията твърдят, че са депозирали парите още през 2020 г., докато изчакват решението на съда. На първа инстанция то е било в полза на куриерската компания, но дни преди Коледа на 2021 г. НАП отново са изпратили покана на "Еконт" - този път за внасяне на ДДС за периода 2016-2019.

"Въпреки решението на съда в нейна полза по отминалата покана компанията е решила да прекрати съдебния спор и да изплати на НАП цялата претендирана сума от 6 580 865 лв. Отделно към нея предстои начисляване на лихви. Така цялата сума, изплатена от "Еконт", ще надхвърли 13 млн. лв", се казва в съобщението на фирмата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024