Експерт по СРС: Изтеклите записи са манипулирани с технология за няколко хиляди долара Снимка: © Unsplash

Записите, изтекли от среща на лидерите на "Продължаваме промяната", вероятно са манипулирани със софтуер, който може да се поръча срещу няколко хиляди долара.

Технологията се продава в deep web, като подобни методи все по-често се използват за шантажиране и нанасяне на имиджови щети, включително на политически личности.

Това твърди Илин Савов - специалист по киберсигурност и специални разузнавателни средства, бивш зам.-ректор на Академията на МВР между 2022-2023 г.

В интервю за Сашо Диков по "Евроком" Савов разказва, че е направил опит да анализира записите, но е открил, че в "някои от тях е използвано миксиране на 4900 гласа едновременно".

"Това образува шум в дълбоката част на мегахерците на човешкия глас. Изключително е трудно, но не е невъзможно", казва той на въпроса как може да бъдат проверени, за да се установи дали има манипулация.

В стенограмите, с които "Афера" придружава записите, са вкарани откъслечни фрази от почти неразбираеми разговори между Кирил Петков, Асен Василев и други висши кадри на ПП - видимо става дума за обсъждане на финансирането на предизборната кампания, за което се говори като "официален" и "неофициален кеш", споменава се как Румен Радев можел да купува избори с пари и контрол върху полицията, говори се и за санкциите "Магнитски" срещу Владислав Горанов. В повечето време обаче качеството на звука е толкова лошо, че се губи и логическата връзка между фразите.

"Успях да доловя изключително подвеждане в целия запис, който протича равномерно, има отделни участъци на пауза, които могат да бъдат доловени само единственото експертно ухо. Отделно, определени шумове са ясно изразени, а други едва се чуват", казва още той.

Савов дава пример с това, че в някои моменти речта на записаните хора се заглушава, но в същото време шумове като звук от дамски токчета звучат ясно.

"На база на моя опит мога да кажа, че тук има вмешателство със сигурност", казва той.

Експертът твърди, че звукът първоначално е бил с много високо качество, но впоследствие умишлено е влошен.

"Когато се създава нещо, което е далеч от истинността, винаги се вкарват допълнителни шумове", казва още Савов пред Сашо Диков.

Не е ясно кой е направил записите, нито кой ги е разпространил. Производството им може да е направено от службите за сигурност, но и от частно лице, ако разполага със специализирана апаратура, смята той.

Веселина Томова от сайта "Афера", която публикува аудиофайловете, твърди, че те са правени от убития през август 2023 г. Алексей Петров в негово заведение. Това беше отречено от Кирил Петков, който на свой ред смята, че става дума за подслушване на централата на ПП на ул. "Чаталджа" и че това се разбира по специфични звуци от отваряне и затваряне на врати.

"Записът може да бъде направен от разстояние, чрез така наречените насочени микрофони чрез дронове. Това е един много опасен метод, който, за съжаление, криминалната престъпност използва в днешно време. Записът може да бъде извършен и със специално физическо устройство, като телефон, смарт часовник, микрофон, който да бъде инсталиран по дрехите на човек. Може да се използва електрическата мрежа, да бъдат поставени съответните физически устройства и да бъдат активирани дистанционно, като преди това е обезпечено съответното помещение. Това са неща, които са известни в целия свят, те са достъпни, но много малко хора се интересуват", каза той.

Савов призова службите за сигурност задължително да се ангажират с разследване и преглед на записите и да излязат с официално становище.

В същото време, той посочва, че има лицензирани лаборатории в държави като Германия, Великобритания, Канада, САЩ, Австралия и дори в Дубай, които се занимават именно с анализ на гласови данни.

Срокът за проверка на подобни записи е около 2 и 4 седмици.

"Предупреждавам всички граждани, това е моето мнение, че тепърва ще ставаме свидетели на брутални, жестоки комбинации с изкуствен интелект и т.нар. deep fake технологии, което ще е много притеснително, защото не знаем каква щета може да нанесе", казва още Савов.

Той призова и за сериозно обучение както на служителите в МВР и службите, така и на обществото за потенциалните опасности за манипулация чрез подправяне на гласови данни или видеоизображения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Христо Иванов: Борисов ще направи правителство не защото го иска, а защото е принуден

"Пеевски е това, което е, главно със силата на нашите слабости"

21:07 - 15.06.2024
Важно днес

В БСП извадиха дългите ножове срещу Корнелия Нинова

Част от най-близките хора на лидерката, която подаде оставка, вече се обърнаха срещу нея

19:38 - 15.06.2024
Култура

TikTok кара младите да четат, но на английски. Европейските издатели не са доволни

Все повече читатели търсят издания в оригинал, а това е проблем за книжния пазар

18:00 - 15.06.2024
Важно днес

САЩ изпращат нова хуманитарна помощ за 1,5 млрд. долара на Украйна

Вашингтон изпраща помощи, насочени към енергийния сектор и градската сигурност в Украйна

17:40 - 15.06.2024