Експерти от креативните индустрии ще са част от обучителната програма на LUNAR Снимка: © LUNAR

Водещи експерти от България и Великобритания, специализирани в сферата на дигиталните визуални изкуства, ще се включат в обучителната програма на Фестивала на светлините LUNAR в София.

Семинарите ще бъдат насочени към придобиването на нови знания и умения в сферата на 3D мапинга, визуалните ефекти, използването на изкуствен интелект в креативните индустрии, създаването на емоции чрез телевизионно съдържание, както и нощната фотография.

Обучения за таланти ще се проведат на 11 и на 12 май и ще са напълно безплатни за участниците.

Програмата се организира с цел повишаване на знанията на българските таланти в сферата на съвременните визуални изкуства и тяхната техническа имплементация. Домакин на семинарите ще бъде хотел Hyatt Regency Sofia, пл. “Васил Левски”, а всеки желаещ може да се включи след задължителна предварителна регистрация.

През 2022 и 2023 г., над 200 души станаха част от обучителната програма, в която десет лектори споделиха своя професионален опит в сферата на един от най-новите видове изкуство.

За трета поредна година, в рамките на два дни, експерти с богат международен опит ще споделят своите знания и ще разгледат ключови практически аспекти от създаването до заснемането на светлинно изкуство.

Специално за обученията от Великобритания ще пристигне Ели Уайд от водещата софтуерна компания за мултимедийна продукция Maxon. Тя ще проведе два уъркшопа - за начинаещи и за напреднали, в които ще помогне на всички присъстващи да създават с лекота впечатляващи анимации.

Една от най-актуалните теми днес - тази за използването на изкуствен интелект (ИИ) в творческа среда, ще бъде представена от водещия графичен дизайнер и художник Росен Дуков, от креативното студио Deffecto. Той ще насочи погледа на участниците към ИИ инструментите за творци, етичните норми, както и пресечната точка между изкуствения интелект и творчеството.

Тази година сред специалистите, които ще споделят своя опит с аудиторията, е творческият директор на bTV Media Group Валентин Илиев. По време на семинара “Графичният дизайн в телевизията: от пиксели до емоции”, той ще представи спецификите при създаване на творческо съдържание.

Всички любители на фотографията ще могат да се срещнат с автора на най-обичаните кадри на София - Иван Шишиев. Създателят на страницата „Етюд-и-те на София“, който кара жителите на столицата да отворят широко очите си за нейната красота, ще сподели какво е необходимо да съобрази всеки фотограф при заснемането на нощния град и как да превърне всеки миг в необикновен кадър.

Създателите на фестивала LUNAR - MP-STUDIO, ще разкажат своя 16-годишен опит в рамките на семинара “Трансформиране на света с 3D мапинг: Техническа подготовка”. Той ще бъде с участието на Марин Петков, основател на MP-STUDIO и Марин Димитров, оперативен директор на компанията.

Фестивалът на светлините LUNAR ще се проведе между 9 и 12 май, като част от него ще бъдат над 20 от най-емблематичните локации в столицата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024