Екстрадацията на руснака Алексей Алчин е тест дали  България е с ЕС или с Русия Снимка: © Getty Images

Развитието на случая с ексрадицията на руския гражданин Алексей Алчин и изходът от предсрочните парламентарни избори на 2 октомври са изпитания пред България и от тях зависи дали страната ще докаже ангажимента си към плурализма, правата на човека и върховенството на закона. Това пише Джон О'Бренан*, доктор по политолия и експерт по европейска интеграция, преподавател в Института за социални науки (MUSSI) в Ирландия, в своя статия за изданието "Balkan Insight" - уебсайтът на Балканската мрежа за разследващи репортажи.

"Дали България ще се утвърди в Европейския съюз, управляван от плурализъм, зачитане на правата на човека и независимо прилагане на закона за всички граждани, или ще се върне към Руския свят, характеризиращ се с правен нихилизъм, клептокрация и бандитизъм?" е въпросът, който авторът задава.

Той описва като "възмутително" решението на окръжния съд на Варна да екстрадира живеещия от години в страната руски гражданин. Алчин привлече вниманието по-рано тази година, непосредствено след руското нахлуване в Украйна, когато по време на протест срещу войната в Украйна в морската столица изгори руския си паспорт.

Един въпрос за екстрадация и няколко за руското влияние

Според О'Бренан случаят подчертава "редица неудобни елементи в отношенията на България с Русия и продължаващите опасения относно върховенството на закона в държавата членка на ЕС".

Примерът е и показателен за опасността, пред която са изправени руснаците, които се противопоставят на войната в Украйна, дори когато пребивават в държава от Европейския съюз.

"Решението за екстрадиция е в разрез със задълженията на България по договорите на ЕС и подчертава тежкото състояние на върховенството на закона в страната", пише социологът.

Актът на съдиите е в значително противоречие с политиката на ЕС спрямо Русия. От 24 февруари насам нито един руски гражданин, пребиваващ в ЕС, не е бил екстрадиран в Москва. Междувременно Русия беше изхвърлена от Съвета на Европа и става все по-изолирана в международен план. Срещу нея е насочен и режим на тежки санкции, обхваща различни сфери като бизнес, търговия, придвижване и други.

Екстрадирането на уязвим руски гражданин при тези обстоятелства би било в разрез с ангажиментите на ЕС в областта на правата на човека, свободата на съвестта и справедливото третиране, а всъщност и с широкия спектър от ценности, залегнали в член 2 от Договора за Европейския съюз, смята Джон О'Бренан.

В геополитическо отношение България отново се намира между Русия и Европейския съюз

Според него Алчин почти сигурно ще бъде изправен пред произволно лишаване от свобода и варварско отношение, ако бъде върнат в родината си.

А ако България продължи с екстрадицията, ще влезе в "сговор с един чудовищен режим" и ще обрече руснакa на "почти сигурна репресия от страна на крайно отмъстителните руски органи за държавна сигурност".

Авторът на статията посочва и разпространената сред българското общество "обща симпатия към Русия", която отдава на исторически представи за ролята на Русия в освобождението на България през 1877-78 г. и в носталгията, свързана с "братските връзки" по време на комунистическата епоха.

О'Бренан изтъква, че руската дезинформация е много видима в медийната среда на България от поне две десетилетия и много български граждани имат силно манипулирана представа за бруталната руска кампания срещу Украйна. В подкрепа на това твърдение са данните на Евробарометър от април 2022 г. Те сочат, че българите проявяват най-ниското ниво на симпатия към Украйна сред гражданите на държавите от ЕС - цели 46% не са съгласни с твърдението, че Русия е отговорна за подбуждането на войната.

В статията се отбелязва и руската общност, живееща на територията на България, както и хилядите имоти, закупени от руски граждани и институции - като прословутия комплекс "Камчия", който е собственост на кметството на Москва.

"Досега Путин не изразява особен интерес към тази общност, но някои българи се страхуват, че ако той постигне военна победа в Украйна, ще започне да агитира за правата на етническите руснаци в Блгария и други страни от ЕС", казва социологът.

Извън София има значително повече симпатии към руската позиция, казва О'Бренан, и се позовава на редица случаи това лято, в които е срещнал добре образовани българи, които са твърдели, че украинците не са бежанци, а са в страната "на почивка".

Руското влияние в България обаче не се простира само върху общественото мнение, а обхваща и енергийния сектор на страната.

"През по-голямата част от близкото минало "Газпром" имаше практически монопол върху доставките на газ за България, "Лукойл" контролира единствената петролна рафинерия в Бургас, както и широка мрежа от бензиностанции, а "Росатом" беше основен изпълнител на АЕЦ "Белене" - посочва авторът на статията.

С течение на времето получените възнаграждения от тези проекти позволяват "преплитането на българските мафиотски структури с руските енергийни и геополитически интереси".

Според автора руското нахлуване в Украйна е дестабилизирало управляващата коалиция между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България".

Руската дезинформация е много видима в медийната среда на България от поне две десетилетия и много български граждани имат силно подвеждаща представа за бруталната руска кампания срещу Украйна

С разпадането на коалицията след оттеглянето на ИТН българската политика спрямо Русия и Украйна е навлязла във вакуум, отбелязва О'Бренан. И дава друг пример с противоречивите действия на служебния кабинет около довършването на гръцкия интерконектор на фона на внушенията за "хаос" с доставките на природен газ.

Към това експертът добавя и обвиненията по адрес на президента Руме Радев, че е "свързан с оръжейно лоби", тясно ориентирано към Москва, както и призивите на лидера на БСП Корнелия Нинова за подновяване на договора с "Газпром" - което показва, че БСП "все още пребивава в орбитата на Москва".

Предстоящите предсрочни избори ще са "трудна битка" на фона на малкия подем на ГЕРБ и прогнозите за увеличаване на резултата на "Възраждане". Изборите, както и казусът около екстрадирането на Алексей Алчин, ще представляват голямо изпитание за България, казва О'Бренан.

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

* Джон О'Бренан e доктор по политолия и преподавател по европейски науки, чел е лекции за Европейския съюз в университети в България, Румъния, Холандия, Полша, Сърбия, Словакия, Словения и Обединеното кралство. Автор е на анализи, публикувани в "Ди Велт", "Ел Тиемпо", "Гардиън" и др., сътрудник на BBC World Service и други авторитетни медии. Автор е на редица научни публикации, свързани с европейската интеграция на страните от Балканите, а през 2006 г. излиза една от книгите му, озаглавена "The Eastern Enlargement of the European Union".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024