Годишна загуба за 2018 г.: 39,4 млн. лв. Натрупана загуба: 88,6 млн. лв. Задължения за годината: 1,25 млн. лв. Годишна амортизация на нефинансовите активи: 6,7 млн. лв. Вместо да намаляват, разходите за външни услуги се увеличават с над 2 милиона лева.

Финансовото състояние на руския "Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" е толкова влошено, че одиторският доклад към последния годишен отчет предупреждава за наличието на "съществена несигурност, която би могла да породи значителни съмнения около способността на Дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие".

Ситуацията очевидно не се подобрява през последните месеци. По данни на НОИ от ноември 2019 г., над 60% от наетите служители в комплекса са съкратени във втората половина на годината. Неплатените местни данъци и такси стигат до близо 500 000 лв.; дружеството дължи пари и на частни компании за доставки и услуги. През февруари 2020 г. сметките на "СОК Камчия" ЕАД са запорирани от кредиторите, пише "Дневник", а община Аврен предупреждава, че 90 на сто от данъчните й приходи остават под въпрос заради спирането на плащанията от дружеството.

Някогашният "златен" детски лагер, създаден на територията на едноименния природен парк край Варна по идея на бившия московски кмет Юрий Лужков, се превръща в огромен пасив както за собствениците си, така и за местната власт.

Въпреки това финансовият колапс на "Камчия" остава почти незабележим. Комплексът се оказва предпочитана база за тренировъчни лагери за деца, организирани от популярни атлети през 2019 г. Волейболната академия на Матей Казийски провежда едноседмични програми за подготовка на спортисти между 8 и 18 г. Бившата шампионка по художествена гимнастика Симона Пейчева също прави подготовката на своя клуб в Камчия. Асоциация "Докосни дъгата", финансирана по програма на Министерството на младежта и спорта, организира четири поредни издания на своя "детски диабетен лагер" на територията на руския комплекс.

Логото на "Камчия" се появява на гърдите на втората ракета на България Димитър Кузманов по време на отборното участие на България на турнира ATP Cup в Австралия през януари 2020. Дора Рангелова - собственик на пловдивския ТК "Локомотив" и майка на Кузманов - също провежда тренировъчен лагер в СК "Камчия".

Интересът към случващото се в комплекса се повишава в момента, в който външният министър на Русия Сергей Лавров му обръща специално внимание в края на 2019 г.

Лавров го определя като "уникален проект" и "идеален образец за мека сила в най-позитивния смисъл" в отговор на питане от руския депутат Василий Иконников, ръководител на групата за приятелство с България в Съвета на федерацията. Самият Иконников настоява комплексът на 25 км от летище "Варна" да се превърне в "основна задгранична културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите (руски, б.р.) интереси в Европа". Лавров подсказва, че въпросът ще се обсъжда на най-високо ниво в Съвета за сигурност на Русия, което принуди външният министър Екатерина Захариева да напомни, че руската собственост в "Камчия" не предвижда друга форма на съществуване извън детски лагер.

Сигналът от Кремъл е ясен:

"Камчия" трябва да бъде запазена на всяка цена, независимо от това, че вече не изпълнява смисъла на съществуването си.

Санаторно-оздравителният комплекс е създаден по проект, чието начало датира от 2002 г. Идеолог е тогавашният кмет на Москва Юрий Лужков, а първоначалната цел е създаване на морска база, в която да се осигуряват евтини летни почивки за деца в неравностойно положение от руската столица. Лужков подписва споразумение с правителството на Сергей Станишев през 2008 г., а основната част от комплекса е открита през 2010 г. в мандата на първия кабинет на Бойко Борисов. Няколко дни след като Лужков прерязва лентата на официалната церемония в "Камчия", несменяемият градоначалник на Москва изведнъж е принуден да подаде оставка заради конфликт с президента Дмитрий Медведев.

Детският лагер се разполага на 31 хектара от природния парк, като притежава два корпуса с капацитет за настаняване на 1400 деца, собствен плаж, спортен комплекс, зали за спортна и концертна дейност, и т.н. От 2013 г. на територията му съществува частно средно училище "Юрий Гагарин", акредитирано едновременно от българското и руското образователни министерства. Първата копка на училището е направена в присъствието на космонавта Георги Иванов.

Собственик на "СОК Камчия" ЕАД е Департаментът по имуществото на град Москва, а до 2018 г. представител на Съвета на директорите е Станка Шопова, бивш депутат и председател на ДКМС между 1981 и 1986 г.

Въпреки оставката на Лужков, столичното кметство продължава да влагат значителни средства за развитието на базата в България до 2014 г. В първите две години от мандата на новия кмет Сергей Собянин инвестициите надвишават 60 млн. евро, които са отделени за строителство на нови обекти на територията на комплекса.

Бюджетът на Москва плаща отстъпките от цените на групови екскурзии за деца в неравностойно положение. Според данни в руски медии, през 2013 г. "Камчия" е приела около 10 хиляди деца от Москва.

Краят на финансовата сигурност настъпва през 2013-2014 г., малко след като Русия анексира полуостров Крим от Украйна, а ЕС и САЩ реагират с икономически санкции.

Заради срива на цената на петрола към края на 2014 г. руската рубла претърпява значително обезценяване, което се отразява и на разходите по издръжката на комплекса в България.

Финансовото състояние на "СОК Камчия", по данни от Търговския регистър

Проблемът на "Камчия" се задълбочава поради това, че федералните власти в Русия пренасочват инвестициите и потока на деца към "новопридобития" международен лагер "Артек", който се намира недалеч от Ялта на полуостров Крим. За възстановяването му е приета 5-годишна програма от 2015 до 2020 г., а през 2017 г. Владимир Путин прави посещение в курорта. Открит е и още един детски център за летни образователни почивки край Сочи.

През 2016 г. кметът на Москва Сергей Собянин прави опит да се освободи от "Камчия", като предлага 100% от акциите на дружеството-собственик на търг за малко над 66 млн. евро (тогавашната равностойност на 6,05 млрд. рубли). Процедурата обаче е спряна без обяснения само седмица след обявяването на лагера за продажба. Формалният повод: обществено недоволство.

Неофициалната версия свързва запазването на лагера с намеса от страна на федералното правителство в лицето на външния министър Сергей Лавров.

Хипотезата за интереса на руското МВнР към запазването на "Камчия" намира потвърждение и в края на 2019 г., когато Лавров разказва за план за прехвърлянето на лагера от московското кметство към федералното Министерство на образованието, за да се осигури финансиране от държавния бюджет. Въпросът за собствеността на комплекса се оказва обсъждан и по време на посещението на Дмитрий Медведев в България през март.

"Бяха поставени срокове до юни и бяха представени съответните доклади. Но за съжаление бюрократичната машина се върти бавно, затова не знам дали ще издам голяма тайна, но готвим разглеждане на този въпрос на оперативно съвещание на постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия", казва Сергей Лавров по време на обсъждане на кризата около "Камчия" в Думата. Съветът е съвещателен орган към президента на Руската федерация и се председателства от Владимир Путин. В групата на постоянните членове влизат 12 души - включително премиерът Михаил Мишустин, ръководителите на двете камари на руския парламент Вячеслав Володин и Валентина Матвиенко, ръководителите на разузнаването и контраразузнаването Николай Патрушев и Александър Бортников и др.

В руския сайт "Интересант" се появяват спекулации дали бъдещето на "Камчия" няма да бъде поставено под въпрос от страна на Украйна, която води дела срещу Русия пред Международния арбитраж в Хага за финансови компенсации заради загубата на икономически активи след анексирането на Крим.

Междувременно, през 2019 г. московските власти спират програмата за нискотарифни екскурзии за деца до лагера "Камчия" заради нецелесъобразност.

"Интересант" цитира интервю на тогавашния ръководител на туристическата служба на община Москва Василий Овчинников пред Москва FM, според коeто пари от бюджета ще се харчат за детски почивки на територията на Руската федерация.

Руски туроператори продължават да продават пакетни оферти за почивка в "Камчия", но официалните цени за 21-дневен престой се колебаят между 1250-1600 евро в зависимост от включените визови разходи, застраховки и самолетни билети.

Спирането на субсидиите от Русия съвпада с опита за привличане на потенциални български клиенти към спортните съоръжения в лагера.

Последната информация за запорирането на сметките на "СОК Камчия" не присъства като тема в руските медии, независимо от заявката за стратегическата значимост на дружеството от страна на Лавров. Няма публични данни за това дали "Камчия" е обсъждана в руския Съвет за сигурност досега и какво би било решението на проблема с финансирането. В очакване на отговорите - дълговете към община Аврен ще се увеличат с още 1,28 млн. лв. до края на март, а събирането им ще влезе в съда.

"Меката сила" на Русия си има цена, и засега тя остава в пасив на българските власти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024