Електромобили: наръчник за начинаещи

До неотдавна да бъдеш природосъобразен означаваше да ходиш пеш или да караш колело. Сега можеш да си купиш скутер или електрически автомобил. И преди да възразите, че електромобилите не са за всеки, искаме да ви дадем няколко аргумента в обратна посока.

От вече повече от година УниКредит Лизинг предлага специално разработен продукт - “Зелен лизинг”, който финансира закупуването на електрически автомобил при преференциални условия.

Финансовият лизинг дава възможност на клиентите за покупка с нулева първоначална вноска, специални лихвени условия, бърза и опростена процедура за кандидатстване и едно от най-интересните предимства - специално застрахователно предложение, което включва помощ при липса на заряд.

А какво всъщност трябва да знаем преди си купим електрическа кола?

Хората се делят на два вида. Едните са феновете на технологиите, които винаги искат да имат първи най-доброто и най-хубавото, а вторите - потребителите, които следят в детайли консумацията на гориво или електроенергия, разходите по поддръжката на колата, и в края на калкулацията „държат да им излезе сметката“.

Електромобили: наръчник за начинаещи - Какво да гледаме, когато купуваме електромобил

Важно е да знаете, че лизинговият продукт на УниКредит засяга не само новите коли, но и покупката на такива втора употреба. Офертата на дружеството е без ограничения при избора на доставчик и марка на автомобила, но все пак ако някой автомобил ви допадне, трябва да се допитате до лизинговите експерти, за да структурират предложение за вас.

Ето и няколко съвета, с които да се съобразите при избора си:

1. Дайте си няколко дни за проучване
Разгледайте представителствата и дилърите, които предлагат сертифицирани нови и употребявани превозни средства. Има достатъчно достъпни източници, от които да се информирате.

Избирайте смело от онова, което е налично, защото всички знаем и за липсата на чипове, и за липсата на много други суровини, и за нарушените вериги на доставки. Условието – сключване на договора за лизинг без първоначална вноска, може съществено да ви улесни, защото няма нужда от първоначален капитал.

2. Проучете големината на батерията на избрания от вас автомобил
Най-важното нещо, което трябва да гледате в един електромобил, след като сте избрали марка и ценови клас, разбира се, е батерията. Доскоро батериите на електромобилите издържаха по около 5 - 7 години, но в момента повечето коли са със следващото поколение батерии, чийто живот е много по-дълъг.

3. Батерията
В какво състояние е батерията, ако ще купувате ползван автомобил, трудно ще прецените сами, но бихте могли да направите диагностика при специалист или да видите дали софтуерът на колата не ви показва това. Има също ред приложения, които се свързват със софтуера на колата и проверяват живота и степента на деградация на батерията.

4. Поддръжката
Когато става дума за “поддръжката” на батерията, обикновено под това се разбира по-скоро правилната ѝ експлоатация. Собствениците на електромобили трябвa да избягват да изтощават докрай батерията на колите си, защото честото и ненужно дълбоко разреждане на батериите съкращава техния полезен живот.

5. Safety first – или доколко е безопасна вашата нова избрана кола
Високите скорости също изтощават по-бързо батериите на електромобилите, така че бъдете разумни с форсирането на пътя.

Най-добре е, ако сте си харесали електромобил, да му направите тест-драйв, но и онлайн може да видите оценките за определените марки и модели, дадени от специализирани издания и по коментари от други потребители.

Проверете и сайта на европейската неправителствена организация Euro NCAP, която мери безопасността на всички превозни средства, вкл. електрическите.

От първите електромобили до момента не е минал достатъчно дълъг период от време, за да имаме дълбоки познания за вторичния пазар на електрическите коли. Това, което знаем обаче, е че батериите не обичат екстремни температури, затова друг съвет е да избягвате коли, които са били използвани в много горещ или много студен климат, тъй като това може да е довело да съкращаване живота на батерията.

6. Зареждане
Мощността на зареждане на електромобила се определя от неговото бордово зарядно устройство. За да изберете най-подходящата зарядна станция, трябва да знаете дали зарядното е монофазно или трифазно, а това се определя съвсем лесно с един поглед на контакта за зареждане.

В момента у нас има около 700 публични зарядни станции за електромобили. Инфрaструктурата за електромобилната мрежа все още е в етап „първи стъпки“, но все по-уверено върви напред. Вече са възможни доста по-гъвкави курсове на пътуване – от Столицата до морето дори вече има варианти за междинно зареждане.

За да проверите къде има станции близо до вас, можете да използвате приложението на Evpoint, което ще ви даде пълна информация и локация на всички публични зарядни станции от второ и трето ниво в страната.

7. Покупката
И тук стигаме до въпроса със самото закупуване на електромобил. Въпреки че колите държат по-скоро високи цени, както вече споменахме - има варианти за лизингова покупка, а поддръжката на един електромобил е по-евтина от тази на кола с двигател с вътрешно горене.

Липсата на двигател с вътрешно горене, охладителна система, сложна многостепенна трансмисия и изпускателна система правят електромобилите по-лесни за поддръжка. В първите години на употреба на електромобил се очаква да се грижите основно за гумите, окачването и спирачките. Но дори и смяната на накладки не е толкова начесто като при колите с двигател с вътрешно горене, защото електромобилите разполагат със система за регенериращо спиране, чрез която в градския трафик скоростта намалява само като си вдигнете крака от педала за „газта“. Спирането при електромобилите осигурява т.нар. рекупериране – процес, при който електромоторът става генератор и сам зарежда батерията.

За разлика от обикновените коли, електромобилите износват гумите си много по-бързо, тъй като са по-тежки и създават почти моментален въртящ момент - затова и ще сте особено бързи на светофара, но ще инвестирате по-често в гуми.

Както споменахме вече, УниКредит Лизинг финансира на преференциални условия всички, които са решили да пътуват до морето и не само с електрически автомобил. Лизингът е специално разработен с привлекателни лихвени условия, срок на изплащане до 6 години и бърза и опростена процедура за кандидатстване, на които дори ние не можем да устоим.

В допълнение, всички бъдещи собственици на електромобили, които се ориентират към УниКредит Лизинг, могат да се възползват и от услугата структуриране на персонализирани месечни вноски чрез остатъчна стойност в края на лизинговия период.

8. Важно е да се застрахова
Към преференциалните застраховки „Каско“ и „Гражданска отговорност“ е добавено и покритие за репатриране на електрическия автомобил до най-близката зарядна станция при загуба на заряд и 24/7 помощ в случай на застрахователно събитие, включително съдействие на място при завеждане на щети.

Знаете, застрахователите винаги си мислят най-лошото. Но това им е работата – да ни подсигуряват при всяка ситуация. Вашата – да карате спокойно и с удоволствие своя нов зелен и тих автомобил.

Материалът е подготвен за УниКредит Лизинг ЕАД, дъщерно дружество на УниКредит Булбанк АД.


Време ли е да помислите за електрически автомобил?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023