Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлага за неопределено време. Това става ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването само ден преди мярката да трябваше да влезе в сила.

От 1 октомври предписването на антибиотици и лекарства за диабет на хартия трябваше да спре, но това няма да се случи сега. Една от причинтие вероятно са притесненията на много патиенци, че може да останат без нужните лекарства заради проблеми с новата система.

От Министерството на здравеопазването посочват, че предстои експерти да отразят всички становища и предложения, постъпили в хода на общественото обсъждане по темата.

Фармацевтите са на мнение, че промяната трябва да бъде извършена, тъй като тя ще помогне за безконтролната употреба на лекарства.

Въвеждането на електронната рецептата трябва да бъде съобразено и с изискването и препоръките на Министерството на електронното управление за генериране на два национални референтни номера. Първият от тях при изписването на рецептата, а вторият при отпускането на лекарствения продукт, които ще гарантират по-строгия контрол.

Към момента не е ясен конкретният срок, в който мярката ще влезе в сила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024