Една седмица след временното спиране на ваксинациите с препарата на AstraZeneca, имунизирането се възобновява от днес (петък). Това става със заповед на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

От днес електронният регистър за желаещите да се ваксинират срещу Covid-19 отново работи. Всички, които са се регистрирали за поставяне на препарат срещу коронавирус за седмицата, през която центровете за имунизация бяха затворени, вече са или ще бъдат автоматично презаписани с една седмица напред.

Всеки регистриран ще получи sms или мейл за новата дата и час за имунизация, а точно 24 часа преди нея отново ще получи известие. Всеки може да променя датата и часа на ваксинация, както и ваксинационния център.

Регистрирането на нови потребители ще е възможно от 20 март – събота. Малко по-късно днес ще стане ясно каква ще е организацията при личните лекари.

В „Пирогов“ отварят 4 пункта за ваксинации, които ще приемат желаещите от 10:00 ч. в петък. Става въпрос за всички, записали часове от 12 до 19 март чрез електронния регистър. Центровете в лечебното заведение ще работят и през почивните дни, за да бъдат имунизирани всички със запазен час.

От 10:00 ч. се възстановява работата и във ваксинационния център на болница „Св. Анна“ в София. Ще работят два екипа, като единият ще имунизира гражданите, записали си ред за днес, а вторият – хората, които са пропуснали реда си заради временното спиране на ваксинирането.

„Александровска“ болница също подновява имунизациите с начален час 8:30 ч., като ще работи по подобие на "Св. Анна".

За подновяването на ваксинациите България се позовава на становището на Европейската агенция по лекарствата, която обяви в четвъртък, че ваксината на AZ/Oxford е „ефикасна и безопасна“. Няма данни за пряка връзка между ваксинирането и увеличен риск от образуване на кръвни съсиреци, но е отчетено наличието на малък брой "редки, но много сериозни инциденти" с тромбоза. Рискът от получаване на кръвни съсиреци ще се добави към продуктовата информация.

Най-малко осем други държави, сред които Германия, Франция и Италия, вече обявиха, че ще подновят имунизациите с AstraZeneca от днес. Испания, Нидерландия и Латвия се очаква да го направят през следващата седмица.


EMA: Ваксината на AstraZeneca e безопасна и ефикасна, но рискът от тромбоза ще се добави към продуктовата информация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните