Електронното обучение ще бъде прилагано и при грипни ваканции Снимка: © Getty Images

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви пред депутатите от ресорната парламентарна комисия, че ще бъде внесено предложение в Закона за предучилищното и училищното образование в бъдеще електронното обучение ще се използва и при грипни ваканции, съобщи БГНЕС.

Той определи като успех дистанционното обучение по време епидемията, като отличи усилията на учителите и добрата ангажираност на родителите. Именно добрите резултати са го убедили, че то трябва да се прилага и при извънредните грипни ваканции, за да се избегне изоставане с учебния материал.

Според него обаче в "следващите години и десетилетия" обучителният процес ще продължава да се провежда преди всичко в традиционната класна стая, тъй като присъственото обучение има своите предимства.

Вълчев отличи и някои от нещата, които могат да се подобрят в онлайн процеса. Той посочи нуждата да се работи към синхронно обучение с една и съща платформа - по време на извънредното положение училищата имаха свободата да избират различни такива.

Все пак обаче по негови думи целта на МОН е "до 2027-2028 над 90% от образователното съдържание да бъде безплатно и електронно." Европроектът "Образование за утрешния ден" работи именно в тази насока, а началото му трябва да бъде дадено скоро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024