Ели Жотева и нейният 17-метров стенопис с добавена реалност на Морската гара във Варна

Air for Art е арт проект, който провокира Ели Жотева да създаде най-новата си творба, в колаборация с "Филип Морис България". Ели е мултидисциплинарен артист и от години работи в Лос Анджелис, САЩ. Стенописът ѝ грейна в ярките си цветове на входа на Морската гара във Варна преди броени дни, улавяйки настроението на града и вибрациите на лятото. Изображението оживява и в телефоните ни чрез добавена реалност, а на стената е изрисувано с екологично чисти бои, които събират и фините прахови частици от въздуха.

Ели Жотева се мести в Лос Анджелис през 1999 година, когато майка ѝ печели зелена карта.

„Оттогава съм напускала LA многократно и съм живяла на различни места - Австралия, Русия, но винаги се връщам в България. Тук има прекрасна мрежа от хора, които мислят нетрадиционно, това ми помага да запазя вдъхновението си“, споделя Ели.

В работата си тя обединява фотографията и дигиталните медии и е силно повлияна от съвременните изследвания в областта на квантовата механика, неврофизиката и машинното зрение. Преподавател е по визуални ефекти в университета Дрексел във Филаделфия, преподава фотограметрия и добавена реалност в houdini.school.

Ели Жотева пристигна във Варна специално за Art for Air. И разказва за посланията, които носи новият ѝ проект, за Черноморието като специална дестинация и за неразривната връзка между изкуството и технологиите.


Ели, разкажи ни за проекта във Варна, как се случи, какво послание носи?

Проектът Art for Air във Варна е в колаборация с "Филип Морис България". Той представлява 17-метров стенопис, разположен на емблематично за града място - това е входът на Морската гара. В центъра на изображението е вибриращото слънце с разноцветни лъчи, което изгрява от Черно море - много специално и духовно място за мен. Вдясно от слънцето е изобразен изглед на Варна отвисоко.

3D сградите пресъздават идеята за важността на градското изкуство за подобряване на средата. Вляво на изображението се потапяме под водата, за да открием морските създания, които символизират многообразието и многоцветността, която цари навсякъде около нас.

Стенописът е придружен от две webAR изживявания, които превръщат различни 2D аспекти на изображението в 3D образи, които всеки може да разгледа на смартфона си чрез добавена реалност.

Ценностите, които проектът носи, с всички елементи, вплетени в него, са не само на бранда, но и такива, които споделям аз - многообразието като път към прогреса и колко е важно да бъдем заедно и да гледаме в една посока.

Ели Жотева докосва стенописът си Art For Air, 17-метрова рисунка с добавена реалност в Морската градина във Варна

С какво свързваш Варна?

Детството ми е изпълнено с прекрасни спомени от Черноморието. Когато бях малка, родителите ми ме водеха по дивите плажове. По-късно, като тийнейджър, пътувах на стоп с приятели от София до къмпингите на Карадере и Варвара. През 20-те си години се влюбих в скалистите брегове над Варна, особено в скалното катерене около Тюленово.

Всъщност винаги, когато съм под стрес във всекидневието си, затварям очи и се опитвам да се пренеса до скалите около Варвара и Тюленово и в тези спомени намирам покой. Има нещо невероятно загадъчно и магическо в Черно море: от неговия уникален състав до непредвидимия му и опасен нрав.

Технологичните иновации са неизменна част от твоите проекти. Как реши да изследваш тази посока?

Съвременните технологии, сензори и данни ни позволяват да усещаме по-далеч от възможностите на собствените си тела.

Черпя много вдъхновение от мистериите на невидимото и заради това използвам сензорни инструменти, които могат да разширят сетивния ни капацитет.

Чрез работата си ги трансформирам, за да покажа как те могат да отключат различни перспективи върху мистериите в живота и тези вътре в нас.

Как би описала твоя работен процес?

За мен да правиш изкуство означава да мислиш чрез действие. Подхождам с любопитство. Проучвам идеята, събирам изображения и думи и оставям въображението ми да запълни загадъчните празнини, които остават без отговор в моите проучвания.

След това процесът на продукция е серия от повторения: обикновено смесвам нови и стари технологии, за да проверя докъде мога да стигна с конкретния инструмент, докато открия нещо интересно. Накрая правя прототипи и ги редактирам до момента, в който усетя, че произведението е завършено.

Как се зароди интересът ти към изкуството?

Винаги съм била творческа личност. На 6 години пеех в детския национален хор на БНР, а на 10 г. започнах да се изразявам чрез рисуване. Като дете емигрант в LA комуникацията на английски с децата ми беше трудна и прекарвах междучасията си в арт залата.

Тогава учителката ми по изкуство видя у мен талант и ми помогна да подготвя портфолиото си за LACHSA - нестандартна гимназия по изкуство. Там всеки ден имах час по различна арт медиа и междувременно започнах да взимам специални класове по астрономия, неврология и квантова механика.

След това учих фотография в обществен колеж, бакалавър по изобразително изкуство, магистър в дигитално изкуство и накрая следдипломна програма.

През цялото това учене винаги ме е водело желанието да творя и комуникирам невербално. Във визуалния свят мога да свържа драстично различни неща и да породя в зрителя усещане и разбиране отвъд логичното мислене.

Ели Жотева с оранжев тоалет върху стенописа си Art for air в морската градина във Варна - Филип Морис България

Освен артист си и преподавател, как се преплитат различните ти интереси?

Казват, че най-добрият начин да научиш нещо е да го преподаваш. През последните няколко години организирам семинари във връзка с инструменти с отворен код за фотограметрия, машинна визия и изкуствен интелект чрез моя колектив current.cam.

Тази година започнах да преподавам Сложни визуални ефекти (Advanced Visual Effects) в иниверситета "Дрексъл", по-точно водя курс по използване на Houdini – това е софтуерът, с който аз работя.

Започнах и нова работа като артист и изследовател по визуализации в National Center of Supercomputing Applications, където в задълженията ми влиза да разработвам изследователски методи за визуализиране на данни от черна дупка в центъра на галактиката, както и да обуча други да създават същите визуални ефекти.

Подготвям и курс по фотограметрия и добавена реалност за Houdini.School, отворена платформа за онлайн обучение. Винаги се вълнувам, когато осъществявам връзка със студентите и се радвам, че имам възможността да предам знанията си на следващите поколения.

Какво провокира въображението ти ?

Черпя вдъхновение от най-простите до най-сложните процеси в природата. Има множество необясними неща в квантовата механика и неврофизиката, които сочат към ефирните връзки между нас и околната среда.

Проучванията в науката и технологиите, които изследват тези невидими връзки, отключват въображението ми към различни въпроси или визии. Вярвам, че съвременните технологии могат да променят възприятията ни и да разширят въображението ни към пространства отвъд познатите.

Обичам предизвикателството да създам смисъл чрез изображения и инструменти, които ни позволяват да надникнем в процеси, по-големи от нас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024