Елизабет II поиска Камила да стане кралица консорт, когато Чарлз поеме трона Снимка: © Getty Images

Ден преди платинения си юбилей кралица Елизабет II обяви желанието си Херцогинята на Корнуол да получи титлата кралица консорт, когато съпругът ѝ - престолонаследникът принц Чарлз - стане крал.

70 години на трона - платиненият юбилей на Елизабет II 70 години на трона - платиненият юбилей на Елизабет II

Какво представлява титлата кралица консорт?

Кралицата консорт обикновено споделя социалния ранг и статус на съпруга си. Тя притежава женския еквивалент на монархическите титли на краля и е коронясана, но исторически не споделя официално политическите и военните правомощия на управляващия, освен случаите, в които действа като регент.

Камила е предопределена да бъде кралица, но може би не и "кралицата". Кралицата регент е жена монарх - еквивалентна по ранг и титла на крал, който управлява самостоятелно. Кралицата консорт е съпруга на управляващ крал.

За мъжете консорти - съпрузи на управляващите жени монарси - практиката е различна. Примери са принц Филип или съпруга на кралица Виктория, принц Алберт, които стават принцове консорти, а не крале.

Докато кралицата регент притежава и упражнява суверенни правомощия, кралицата консорт не споделя официално правомощията на съпруга си. Пример за това е майката на Елизабет ll, която стана кралица Елизабет I, когато Джордж VI беше крал.

Как се стига до това решение?

Чарлз и Камила са разведени, когато сключват граждански брак през 2005 г. Преди това принцът е женен за принцеса Даяна, но се развеждат през 1996 г., година преди тя да загине в автомобилна катастрофа в Париж. Даяна остава една от най-емблематичните фигури с изключително високо обществено мнение в резултат на множеството инициативи, в които участваше и които инициираше.

Когато Камила се омъжва за принца на Уелс, официалните планове на кралския двор са тя да носи титлата принцеса консорт. През последните години обаче въпросът не беше изяснен заради несигурното обществено мнение спрямо херцогинята на Корнуол. Намесата на Елизабет II сега означава, че пречките пред това Камила да стане кралица, вече са премахнати и това ще ѝ позволи да има пълноценна кралска роля до Чарлз.

Днес 74-годишната Камила все повече участва в отстояването на собствените си каузи и интереси, включително благотворителни организации, подкрепящи жертвите на домашно насилие.
Камила и принц Чарлс

Счита се, че отдавна Чарлз желае съпругата му да носи титлата кралица консорт и по този начин и тя да бъде коронясана и помазана, когато той стане крал.

В обръщението си по случай 70-годишния юбилей на трона кралица Елизабет ll благодари на нацията за „лоялността и обичта“, която получава през дългото си управление.

70 години на трона - платиненият юбилей на Елизабет II 70 години на трона - платиненият юбилей на Елизабет II

„Когато заветното време настъпи и моят син Чарлз стане крал, знам, че ще дадете на него и съпругата му Камила същата подкрепа, която дадохте на мен. И моето искрено желание е, когато дойде този момент, Камила да бъде известна като кралица консорт, тъй като тя продължава лоялната си служба“, добавя Елизабет II.

Наскоро тя повтортно изрази силната си подкрепа за Камила, като обяви херцогинята за Кралска дама - най-благородния Орден на жартиера, знак за признание за приноса ѝ към монархията.

Висшите членове на кралското семейство смятат, че общественото мнение за Камила се е променило през последните години с нарастването на популярността ѝ и че този исторически момент от платинения юбилей е подходящото време да се прекратят спекулациите за бъдещата ѝ титла.

Кралица Елизабет 2 млада

В съобщението си, публикувано от имението Сандрингам в Норфолк, Елизабет II отбелязва, че продължава да спазва обещанието за обществен дълг, първоначално направено пред нацията през 1947, когато е едва 21-годишна: "Животът ми винаги ще бъде посветен службата ми към вас“.

Тя преосмисля колко много е спечелила от безкористната подкрепа на принц Филип и благодари за добрата воля, показана към нея от „всички националности, религии и възрасти в тази страна“.

Кралица Елизабет ll е първият монарх в британската история, доживял платинен юбилей.

Интересните факти през 70-годишната ѝ служба включват: 100 000 адресирани до нея писма от юбилейните ѝ годишнини; 31% британски граждани, които са я срещали или са се запознавали с нея; 1,5 милиона души са посещавали чаените ѝ партита; има 23 восъчни фигури на кралицата в музея на Мадам Тюсо.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024