Снимка: © Getty Images

Кралица Елизабет II пристигна в Уестминстърското абатство на служба в памет на нейния покоен съпруг принц Филип.

Това е първата публична изява на 95-годишната кралица от пет месеца насам. Елизабет II преболедува Covid-19 и ограничи социалните си ангажименти значително по препоръка на лекарите си.

Принц Филип почина на 9 април 2021 г. на 99-годишна възраст след влошаване на здравословното му състояние. Погребението му стана в присъствието на едва 30 души от семейството заради действащите по това време противоепидемични мерки.

Службата в Уестминстърското абатство на 29 март е планирана за близо 1800 гости, не само членове на кралското семейство, но и представители на политическия елит на Великобритания и чуждестранни монарси.

Катедралният храм в Лондон е мястото, в което през 1947 г. Елизабет сключва брак с принц Филип, а 6 години по-късно е коронована като следващия монарх на Великобритания след смъртта на своя баща.

Кралицата беше придружена от своя син Андрю, който през последните две години беше в изолация от публичните събития, свързани с Короната, заради съдебния скандал с обвиненията срещу него в сексуално насилие. Преди месец принц Андрю сключи споразумение с жената, която заведе дело срещу него, като ѝ плати обезщетение и изрази съжаление за връзките си с Джефри Епстийн.

Елизабет II се включи в мемориалната служба, като седеше до престолонаследника принц Чарлз. След края ѝ тя отново беше придружена от принц Андрю.

Говорител на британското правителство коментира, че кабинетът "се радва да види Нейно Величество отново навън, в продължение на невероятните десетилетия на службата си към своята държава".

На службата присъстваха всички представители на монархическото семейство без принц Хари и съпругата му Меган, които са предпочели да не се връщат във Великобритания поради съображения за сигурност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти