Снимка: © Getty Images

Европейската агенция по лекарствата официално одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за употреба при деца от 12 до 15 г. Това е първият препарат срещу Covid-19, за който ЕМА дава „зелена светлина“ в тази възрастова група, съобщиха AFP и Reuters.

Преди няколко седмици американският регулатор FDA одобри ваксината за деца от 12 до 15 г. и тя вече се прилага при по-малките в САЩ. До момента той се поставяше само на хора над 16-годишна възраст.

Препаратът показа висока ефикасност и фармацевтичният гигант дори започна изследвания при деца на възраст от 6 месеца до 11 години.

По-рано през месеца от Европейската агенция по лекарствата обявиха, че са започнали преглед на данните от проучванията на Pfizer/BioNTech сред по-малките деца и решението на ЕМА се очакваше още тогава. Според регулатора – препаратът е безопасен и ефективен. FDA направи заключение на 10 май, че ползите от прилагането му при групата 12-15 г. надвишават потенциалните рискове.

Няма промяна при методите за употреба на ваксината в тази възрастова група - тя се поставя с три седмици пауза между двете дози. ЕМА съобщи, че няма основания да се твърди, че ще е нужна трета доза за всички имунизирани с Pfizer/BioNTech.

Преди няколко дни американската компания Moderna обяви, че ваксината ѝ е 100% ефективна при предотвратяване на симптоматична Covid-инфекция, когато е поставена в две дози на деца от 12 до 15-годишна възраст.

Преди около две седмици главният здравен инспектор на България – доц. Ангел Кунчев – заяви, че до 2-3 месеца децата под 16 г. може би ще имат възможност да си поставят ваксината на Pfizer/BioNTech и у нас. „На по-късен етап най-вероятно ще се случи същото и с другите препарати“, каза тогава той.

Всяка европейска държава сега ще трябва сама да реши дали ще започне да имунизира тийнеджърите. Очаква се официално становище на здравните власти дали и кога препаратът може да се прилага при хора от 12 до 15 г., след като вече няма ограничения.


Ваксината на Moderna е 100% ефикасна срещу тежки симптоми на Covid при деца от 12 до 18 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"