Ема Радукану е мечтата на спонсорите - Великобритания, Китай и Румъния я припознават за своя Снимка: © Getty Images

Целият свят говори за новата шампионка на US Open. 18-годишната Ема Радукану е с британско гражданство, но баща ѝ е румънец, а майка ѝ – китайка. Тенисистката е родена в Торонто (Канада) през 2002 г., а когато е на две, се мести с родителите си в Лондон.

Този микс от култури я прави магнит за големите спонсори и може да я превърне в една от най-успешните тенисистки във финансово отношение, ако Радукану успее да се задържи на върха.

 Триумфът на 18-годишната сензация Ема Радукану на US Open Триумфът на 18-годишната сензация Ема Радукану на US Open

В един от най-изненадващите финали в историята на US Open британката победи друга тийнейджърка – 19-годишната канадка Лейла Фернандес, с 6-4 6-3. Тя стана първата състезателка, преминала през квалификациите на турнир от Големия шлем, която след това стига до трофея. Радукану е най-младата „мейджър“ шампионка след Мария Шарапова на Уимбълдън 2004 и втората британка с титла в Ню Йорк след Вирджиния Уейд през 1968 г.

Ема Радукану е мечтата на спонсорите - Великобритания, Китай и Румъния я припознават за своя

След триумфа ѝ в неделя китайските държавни медии отбелязаха успеха на Ема, а в социалната мрежа Weibo хората припомняха азиатските ѝ корени. Тя дори записа кратко видео с послание на мандарин, което беше публикувано от официалния акаунт на US Open в Weibo.

Междувременно кралица Елизабет II, херцогът и херцогинята на Кеймбридж и премиерът на Великобритания Борис Джонсън я поздравиха за страхотното постижение. Радукану е израснала в академията в Бромли, където е започнала да играе тенис още на 5 години. По време на тазгодишния Уимбълдън тя изуми феновете с играта си и достигна до втората седмица на турнира, а привържениците я нарекоха „новото британско чудо“.

„Сега големите световни марки ще искат да подпишат с нея и да се присъединят към Nike и Wilson, които са ѝ спонсори. Тя е обичана в Канада, Румъния, Китай, Великобритания и е гражданин на света. Очаквайте войната за Радукану да започне още днес“, казва пред CNN Business изпълнителната директорка на International Marketing Partners Алисън Стюърт-Алън.

Ема Радукану купа 2021

Титлата в Ню Йорк донесе на младата звезда 2,5 милиона долара от наградния фонд, но скоро тя ще заработи много повече от спонсорски сделки.

„Мисля, че Ема ще направи над 100 млн. долара в следващата календарна година“, казва председателят на агенцията за таланти в Лондон InterTalent Group – Джонатан Шалит. Според него усмивката, добрият характер и аурата на Радукану ще ѝ осигурят договори с марки от модната индустрия, бижутерийния бизнес и козметиката.

„Тя е мечтата на големите компании. Целият свят говори за нея. Дори хората, които не се интересуват от тенис, са напълно завладени от Ема. Ако тя спечели Уимбълдън следващата година и продължи да триумфира с титли през следващите 5-10 години, ще се превърне в първата жена спортист, която става милиардер“, прави смела прогноза експертът.

Ема Радукану спонсорства

Подобен сценарий би означавал, че Ема Радукану ще се присъедини към списък от спортисти като Майкъл Джордън, Тайгър Уудс и колегата ѝ Роджър Федерер.

Швейцарецът е шестият спортист, който достигна 1 млрд. долара от наградни фондове и спонсорски договори в кариерата си. 40-годишният бивш №1 спечели над 90 млн. само за 2021, според класацията на Forbes, и това го прави най-високоплатеният тенисист. Следван е от Наоми Осака с 60,1 млн. долара за година и Серина Уилямс с 48,1 млн.

Наоми Осака е магнит за спонсори, но не иска просто да "рецитира" слогани за пари

Големите пари в тениса вече се печелят повече извън корта. Радукану може да срещне конкуренция в „битката“ за лице на големите марки с Осака и други от младите звезди в тура. Според професора от бизнес училището Emylon във Франция Симон Чадуик – прогнозите, че британката ще спечели над 100 млн. за година, базирани само на една нейна победа в Шлема, не са уместни.

„Една тенис звезда трябва да поддържа високо ниво на успехи в продължителен период от време - с години, за да достигне до тази сума. Задачата често се оказва по-трудна за жените, които получават по-малко в сравнение с колегите си мъже. Титлата на US Open е добър старт, но Радукану има още много дълъг път към лигата на големите пари“, казва той, цитиран от CNN.

Плюс е, че тя говори мандарин, защото това може да разшири китайския пазар отвъд границите на азиатската страна или да помогне на международни брандове, които търсят повече внимание в Пекин и Шанхай. Радукану обаче първо трябва да достигне японката Осака, която вече има 4 титли от Големия шлем и е една от най-разпознаваемите спортистки по целия свят.

23-годишната Наоми има свой собствен бранд. „Радукану не само трябва да я настигне като ниво на корта, но ще се нуждае от своя собствена марка, която да представлява нейните идеи и ценности“, смята Симон Чадуик.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Синода до избор на нов патриарх

Той ще организира изборите за наследник на патриарх Неофит

12:41 - 19.03.2024
Важно днес

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са временно прекъснати

Радев се срещна с турския и американския посланик, докато чака отговор за мандата

11:59 - 19.03.2024
Европейски дневници

Резолюция на ЕП зове през 2024 г. България и Румъния да влязат в Шенген и по суша

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024
Важно днес

САЩ добавиха политик и прокурор от Северна Македония към "черния списък" за корупция

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024