Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон стана обект на неочаквана физическа атака по време на посещението си в южния департамент Дром. 

Видеоклип от инцидента показва как Макрон поздравява група граждани, които се намират зад метално ограждение. Един от мъжете, носещ предпазна маска и очила, го хваща за ръката и извиква "Долу Макрония", след което му удря шамар. 

Служителите от президентската охрана се намесват веднага, като свалят нападателя на земята и отдалечават Макрон настрани. Двама души са арестувани след случилото се. 

Според Le Figaro - и двамата задържани са мъже на 28-годишна възраст, един от тях е Дамиан Т., зашлевил Макрон, името на неговия съучастник е Артюр С. Двамата са известни на разследващите. Дамиан Т. е тренирал бойни изкуства и се е занимавал с възстановки на средновековни боеве. И двамата задържани мъже са участници в протестното движение "Жълти жилетки". 

Малко по-късно френският президент коментира инцидента, като призова за спокойствие и взаимно уважение в обществото.

"Демократичния живот изисква спокойствие и уважение от страна на всички, както от политиците, така и от гражданите. В демокрацията несъгласието може да се изразява свободно - на улицата, в пресата, по телевизията. И се изразява на редовни интервали пред избирателните урни. Това е противодействието на омразата и насилието. Ако те се появят в обществото, уязвяват само едно нещо - демокрацията. Затова призовавам всички за респект и спокойствие", казва той. 

Посещението на Макрон в региона е по повод премахването на мерките срещу Covid-пандемията в сектора на хотелиерството и ретсорантьорството. 

Премиерът на Франция Жан Кастекс също осъди инцидента, като нарече употребата на физическа агресия срещу държавния глава "обида за демокрацията". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина