Емил Димитров-Ревизоро е предложен за министър на околната среда

Депутатът от ВМРО Емил Димитров-Ревизоро ще бъде предложен за министър на околната среда и водите на мястото на Нено Димов. Кандидатурата му е обсъдена на среща на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" във вторник.

Димов подаде остава на 10 януари, часове след като беше арестуван заради разследването за водната криза в Перник. До момента той е единственият обвиняем по производството.

"Загубите на вода в Перник са близо милион кубически метра на месец, което прави 12 милиона на година. В тази ситуация Нено Димов си е подал оставката, приета от премиера и ще бъде предложена за гласуване в парламента. На неговото място сме предложили другата кандидатура - Емил Димитров. Макар че това не е по неговата специалност, основната му задача е да се заеме с тотални проверки не само за Перник, но и в други градове, в които се върви към опасност от създаване на положение като в град Перник", каза вицепремиерът Красимир Каракачанов след срещата в Министерски съвет.

Единственият коментар на съпредседателя на "Патриотите" Валери Симеонов пред журналисти е, че разговорите с ГЕРБ са преминали "изключително неприятно".

Ръководната позиция в екологичното министерство се държеше в квотата на ВМРО като част от "Обединени патриоти". Партията лансира неофициално три имена на евентуални наследници на Нено Димов: Емил Димитров-Ревизоро, депутата Искрен Веселинов и досегашния зам.-министър на околната среда Николай Кънчев.

Емил Димитров е бивш директор на Агенция "Митници" по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. От 2014 г. е депутат от групата на ВМРО в коалициите "Патриотичен фронт" и "Обединени патриоти". В момента е председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата. Член е на Комисията по правни въпроси.

Очаква се гласуването на номинацията му да се случи в сряда в Народното събрание. Междувременно Нено Димов остава с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", която ще може да обжалва на 16 януари (четвъртък).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022