Емил Димитров-Ревизоро е предложен за министър на околната среда

Депутатът от ВМРО Емил Димитров-Ревизоро ще бъде предложен за министър на околната среда и водите на мястото на Нено Димов. Кандидатурата му е обсъдена на среща на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" във вторник.

Димов подаде остава на 10 януари, часове след като беше арестуван заради разследването за водната криза в Перник. До момента той е единственият обвиняем по производството.

"Загубите на вода в Перник са близо милион кубически метра на месец, което прави 12 милиона на година. В тази ситуация Нено Димов си е подал оставката, приета от премиера и ще бъде предложена за гласуване в парламента. На неговото място сме предложили другата кандидатура - Емил Димитров. Макар че това не е по неговата специалност, основната му задача е да се заеме с тотални проверки не само за Перник, но и в други градове, в които се върви към опасност от създаване на положение като в град Перник", каза вицепремиерът Красимир Каракачанов след срещата в Министерски съвет.

Единственият коментар на съпредседателя на "Патриотите" Валери Симеонов пред журналисти е, че разговорите с ГЕРБ са преминали "изключително неприятно".

Ръководната позиция в екологичното министерство се държеше в квотата на ВМРО като част от "Обединени патриоти". Партията лансира неофициално три имена на евентуални наследници на Нено Димов: Емил Димитров-Ревизоро, депутата Искрен Веселинов и досегашния зам.-министър на околната среда Николай Кънчев.

Емил Димитров е бивш директор на Агенция "Митници" по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. От 2014 г. е депутат от групата на ВМРО в коалициите "Патриотичен фронт" и "Обединени патриоти". В момента е председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата. Член е на Комисията по правни въпроси.

Очаква се гласуването на номинацията му да се случи в сряда в Народното събрание. Междувременно Нено Димов остава с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", която ще може да обжалва на 16 януари (четвъртък).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024