Депутатът от ВМРО Емил Димитров-Ревизоро ще бъде предложен за министър на околната среда и водите на мястото на Нено Димов. Кандидатурата му е обсъдена на среща на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" във вторник. 

Димов подаде остава на 10 януари, часове след като беше арестуван заради разследването за водната криза в Перник. До момента той е единственият обвиняем по производството. 

"Загубите на вода в Перник са близо милион кубически метра на месец, което прави 12 милиона на година. В тази ситуация Нено Димов си е подал оставката, приета от премиера и ще бъде предложена за гласуване в парламента. На неговото място сме предложили другата кандидатура - Емил Димитров. Макар че това не е по неговата специалност, основната му задача е да се заеме с тотални проверки не само за Перник, но и в други градове, в които се върви към опасност от създаване на положение като в град Перник", каза вицепремиерът Красимир Каракачанов след срещата в Министерски съвет. 

Единственият коментар на съпредседателя на "Патриотите" Валери Симеонов пред журналисти е, че разговорите с ГЕРБ са преминали "изключително неприятно". 

Ръководната позиция в екологичното министерство се държеше в квотата на ВМРО като част от "Обединени патриоти". Партията лансира неофициално три имена на евентуални наследници на Нено Димов: Емил Димитров-Ревизоро, депутата Искрен Веселинов и досегашния зам.-министър на околната среда Николай Кънчев.

Емил Димитров е бивш директор на Агенция "Митници" по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. От 2014 г. е депутат от групата на ВМРО в коалициите "Патриотичен фронт" и "Обединени патриоти". В момента е председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата. Член е на Комисията по правни въпроси.

Очаква се гласуването на номинацията му да се случи в сряда в Народното събрание. Междувременно Нено Димов остава с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", която ще може да обжалва на 16 януари (четвъртък). 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро