Снимка: © bTV

Оръжейната компания "ЕМКО", собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, публикува своя позиция, с която отрича взривовете в чешки склад за боеприпаси да са засегнали тяхна продукция и задава серия от въпроси до българските власти: 

"Защо трябва ЕМКО да влиза в диалог с чешкия премиер и с чешкия президент. Няма ли власти в България, които би трябвало да знаят в детайли всичко, което се произвежда и изнася от България като военна продукция? Нима именно те не са издали всички разрешения по въпросния договор и освидетелствали експедицията към съответната дестинация? Защо трябваше ЕМКО да приканва властите да се запознаят с наличните документи? Нима българските власти не са си говорили с чешките по тези въпроси? Нима България и Чехия не са съюзници в НАТО и ЕС?", пише в писмото, изпратено от компанията до агенция БГНЕС. 

Случаят с взривения склад датира от 2014 г., но през последните седмици разследването в Чехия публикува данни за това, че двамата агенти на руското ГРУ, уличени за отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания, са отговорни и за експлозията в чешкото селище Врбетице. 

Разследването показа още, че Емилиян Гебрев е притежавал боеприпаси във взривения склад, като основната версия за престъплението беше опит за спиране на експорт на оръжия към Украйна от Чехия в разгара на военния конфликт след анексирането на Крим. Бизнесменът първоначално отрече да има нещо общо с инцидента, защото не е изнасял боеприпаси от Чехия към Украйна, след което потвърди, че е държал своя стока в склада, но тя не е била засегната. 

"ЕМКО" описват своя кореспонденция със собственика на склада от есента на 2014 г., в която става ясно, че чешката компания Imex е настоявала боеприпасите на българската компания да се преместят от складовете или да бъдат продадени на неизвестни клиенти. 

От България е изпратен отговор, че "не възнамеряваме да продаваме своето имущество никому", а ако чешкото дружество не може да продължи складирането на имуществото, то да бъде поето от друга компания в страната. Това писмо е изпратено 9 дни преди взривовете във Врбетице. 

20 дни след експлозията чешкият Imex изпраща ново писмо до "ЕМКО", в което твърди, че количествата боеприпаси на българския производител са едни и същи преди и след взривовете

"Дали това е така ние не можем да знаем, защото никога след взривовете не сме били допуснати до нашето имущество, не знаем дали нещо от него е било унищожено и какви количества", твърди фирмата на Гебрев. Оттогава са минали повече от пет години. 

От дружеството посочват, че единственият неопровержимо доказан факт, който свързва инцидентите от 2014, 2015 (отравянето на Гебрев) и 2018 (отравянето на Скрипал), е участието на едни и същи агенти на отряд 29155 на ГРУ. 

От фирмата на Гебрев твърдят, че са изнасяли стока за Украйна по един договор, между края на 2014 и началото на 2015 г., който е бил само частично изпълнен заради влизането в сила на споразумението от Минск. Боеприпасите са изнасяни директно от България към Украйна, по разрешителната процедура на тогавашното българско правителство (кабинетът "Борисов 2", б.р.).

Обяснението на Гебрев за замесването му в чешкия казус е в "4-годишните опити на задкулисната власт, на представители на изпълнителната власт и висши магистрати в България да овладеят ключови активи на българската оръжейна индустрия" - препратка към съдебните му спорове с държавата след придобиването на "Дунарит" със средства от фалиралата КТБ. 

"Мълчанието на българските власти по случая с терористичния акт срещу 3-ма български граждани през 2015 г., или т.нар. „български Новичок“, отказът им да сътрудничат с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), отказът даже да направят запитвания до руската страна относно идентичността на обвинените в България 3-ма руски граждани, всяческите им опити да бъде саботирано разследването, да бъде забавяно, спирано и пращано то в глуха посока, говорят сами за себе си. Както сме заявявали и преди, основната причина е, че следите стигнаха твърде високи етажи на властта в България, което съвпада и с продължаващите вече 4 години открити опити да бъде овладян бизнеса на ЕМКО. Изпълнителите на „българския Новичок“ може и да се от ГРУ, но няма съмнение, че подбудителите и поръчителите са в България", се казва в позиция на фирма ЕМКО", се казва в писмото на оръжейната компания. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента