ЕМКО: Изпълнителите на "българския новичок" са ГРУ, но поръчителите са в България Снимка: © bTV

Оръжейната компания "ЕМКО", собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, публикува своя позиция, с която отрича взривовете в чешки склад за боеприпаси да са засегнали тяхна продукция и задава серия от въпроси до българските власти:

"Защо трябва ЕМКО да влиза в диалог с чешкия премиер и с чешкия президент. Няма ли власти в България, които би трябвало да знаят в детайли всичко, което се произвежда и изнася от България като военна продукция? Нима именно те не са издали всички разрешения по въпросния договор и освидетелствали експедицията към съответната дестинация? Защо трябваше ЕМКО да приканва властите да се запознаят с наличните документи? Нима българските власти не са си говорили с чешките по тези въпроси? Нима България и Чехия не са съюзници в НАТО и ЕС?", пише в писмото, изпратено от компанията до агенция БГНЕС.

Случаят с взривения склад датира от 2014 г., но през последните седмици разследването в Чехия публикува данни за това, че двамата агенти на руското ГРУ, уличени за отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания, са отговорни и за експлозията в чешкото селище Врбетице.

Разследването показа още, че Емилиян Гебрев е притежавал боеприпаси във взривения склад, като основната версия за престъплението беше опит за спиране на експорт на оръжия към Украйна от Чехия в разгара на военния конфликт след анексирането на Крим. Бизнесменът първоначално отрече да има нещо общо с инцидента, защото не е изнасял боеприпаси от Чехия към Украйна, след което потвърди, че е държал своя стока в склада, но тя не е била засегната.

"ЕМКО" описват своя кореспонденция със собственика на склада от есента на 2014 г., в която става ясно, че чешката компания Imex е настоявала боеприпасите на българската компания да се преместят от складовете или да бъдат продадени на неизвестни клиенти.

От България е изпратен отговор, че "не възнамеряваме да продаваме своето имущество никому", а ако чешкото дружество не може да продължи складирането на имуществото, то да бъде поето от друга компания в страната. Това писмо е изпратено 9 дни преди взривовете във Врбетице.

20 дни след експлозията чешкият Imex изпраща ново писмо до "ЕМКО", в което твърди, че количествата боеприпаси на българския производител са едни и същи преди и след взривовете.

"Дали това е така ние не можем да знаем, защото никога след взривовете не сме били допуснати до нашето имущество, не знаем дали нещо от него е било унищожено и какви количества", твърди фирмата на Гебрев. Оттогава са минали повече от пет години.

От дружеството посочват, че единственият неопровержимо доказан факт, който свързва инцидентите от 2014, 2015 (отравянето на Гебрев) и 2018 (отравянето на Скрипал), е участието на едни и същи агенти на отряд 29155 на ГРУ.

От фирмата на Гебрев твърдят, че са изнасяли стока за Украйна по един договор, между края на 2014 и началото на 2015 г., който е бил само частично изпълнен заради влизането в сила на споразумението от Минск. Боеприпасите са изнасяни директно от България към Украйна, по разрешителната процедура на тогавашното българско правителство (кабинетът "Борисов 2", б.р.).

Обяснението на Гебрев за замесването му в чешкия казус е в "4-годишните опити на задкулисната власт, на представители на изпълнителната власт и висши магистрати в България да овладеят ключови активи на българската оръжейна индустрия" - препратка към съдебните му спорове с държавата след придобиването на "Дунарит" със средства от фалиралата КТБ.

"Мълчанието на българските власти по случая с терористичния акт срещу 3-ма български граждани през 2015 г., или т.нар. „български Новичок“, отказът им да сътрудничат с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), отказът даже да направят запитвания до руската страна относно идентичността на обвинените в България 3-ма руски граждани, всяческите им опити да бъде саботирано разследването, да бъде забавяно, спирано и пращано то в глуха посока, говорят сами за себе си. Както сме заявявали и преди, основната причина е, че следите стигнаха твърде високи етажи на властта в България, което съвпада и с продължаващите вече 4 години открити опити да бъде овладян бизнеса на ЕМКО. Изпълнителите на „българския Новичок“ може и да се от ГРУ, но няма съмнение, че подбудителите и поръчителите са в България", се казва в позиция на фирма ЕМКО", се казва в писмото на оръжейната компания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024