Снимка: © instagram.com/vladinova.neviana

Капитанът на националния отбор по художествена гимнастика Невяна Владинова обяви официално, че влиза в нова роля. 26-годишната състезателка вече няма да е част от ансамбъла, а ще продължи кариерата си като втори вицепрезидент в българската федерация (БФХГ).

Владинова се сбогува със залата и с феновете чрез емоционално отворено писмо, което публикува в профилите си в социалните мрежи.

"Бях на 6 години, когато буквално се влюбих в художествената гимнастика. Днес, 20 години по-късно, това все още продължава да е любов в най-чистия смисъл на думата. Някъде около две години след като започнах да тренирам, осъзнах, че искам да напиша историята си в този красив спорт. Може би отстрани никога не ми е личало много, защото рядко говоря за амбициите си, но вътре в себе си бях уверена и вярвах, че ще го направя. И така... четейки всичко написано за мен от близки, приятели, хора, с които съм работила, фенове - чак сега осъзнавам, че вероятно съм постигнала целта си. Доволна съм!“, сподели 26-годишната състезателка.

Тя започва да се занимава с художествена гимнастика още през 2000 г. Шест години по-късно вече играе на младежки състезания, а през 2013 е в състава в сериите за Световната купа и Гран при. Две години след това дебютира на първия си голям форум – Европейското първенство.

Владинова е една от най-успешните ни състезателки в индивидуалните съчетания. Тя спечели бронзов медал на топка на Световното първенство в Пезаро (Италия) през 2017, а същата година се нареди на третата стълбичка и на Европейското първенство в Будапеща, където впечатли с изпълнението си с лента.

С отбора на България тя спечели още два европейски бронза – в Будапеща 2017 и в Баку 2019. А на домашната сцена в София през 2018 бе част от ансамбъла, достигнал до сребърните медали на Световното първенство.

„Доволна съм и съм благодарна за всичко, което научих през тези години, за всяка една трудност, която имах, за всеки един успех и провал, за всеки един човек, когото срещнах по пътя, за силните жени, до които се докоснах и от които се учех. Късметлийка съм, че винаги попадах на добри треньори. Спортът ми даде емоции, които няма къде другаде да изпитам, даде ми приятели за цял живот, като ме научи и как да ги отсявам. Спортът ми показа, че без подкрепата на семейството ми съм заникъде“, сподели Невяна.

„Спортът ме научи на търпение, упоритост, хладнокръвие. Научи ме и да не се отказвам от целите и мечтите си, да не се замислям, да не ги чакам просто да се случат, а всяка възможна секунда да вървя към тях. Научи ме, че волята ми е много по-силна, отколкото предполагам. Спортът ми даде самочувствието, че мога да мина през всичко“, написа Владинова.

Преди няколко дни тя обяви, че става втори вицепрезидент на българската федерация по художествена гимнастика, която е оглавявана от Илиана Раева. Първи вицепрезидент остава трикратната световна шампионка Мария Петрова.

Невяна сподели, че е амбицирана да продължи да работи за развитието на любимия си спорт у нас. Добави, че е „ентусиазирана, уверена и вярваща“. Обеща и бенефис – но когато той може да се състои на живо и пред публика.

„Част от сърцето ми винаги ще остане на килима с усмивка и удовлетворение, а друга винаги ще продължава да гори за художествената гимнастика и да дава каквото може, но вече по друг начин! БЛАГОДАРЯ!“, завърши Невяна своето емоционално послание.

Прочети