За съжаление в политиката ни влизат много хора, които слабо разбират връзката между геополитика и икономика.

В България възпитаваните при комунизма са закърмени със старата геополитическа парадигма, която Русия на Путин иска днес да възкреси. Това е парадигмата на международни (и икономически) отношения, абсолютизиращи моментните интереси и сфери на влияние, които следва да бъдат защитени на всяка цена - дори за сметка на международното право.

Затова понятието “национален интерес” е ключово в техния словесен оборот за разлика от понятията “национална цел” или “общностни ценности”. При тях Европа и НАТО са “те”, вместо “ние”. Защото в руския мир такива общности са в конфликт с разбирането за национален интерес.

Затова и когато Европа предприема политики в интерес - и икономически, и политически - на всички в общността. те се критикуват (първо от Путин!) като “непазарни”. В същото време, когато подобни проблеми у нас се решават “непазарно”, те вече са в реда на “пазара”, защото монополът на него е на “нашите”.

С подобни забележителни икономическите прозрения, президентът Румен Радев разкритикува днес европейските енергийни мерки.

В неговия свят “Европа се опитва (вместо ние в Европа се опитваме) … да осигури социално спокойствие като жертва пазарните механизми с тежки последици за икономиката и бъдещите поколения.”

Минута по-късно на журналистически въпрос за разговорите му с "Лукойл" Радев казва:

“Вече виждате ефекта - цените на горивата са под 3 лв”. Което според него, изглежда, е правилният “пазарен механизъм” за сваляне на цената.

Само че Светът след Втората Световна война се споразумя за международен ред базиран на ценности, които са залегнали в Хартата на ООН. Сред тях са правата на човека и правото на всяка нация за самоопределение, които всяка държава-членка следва да спазва.

От този ред, базиран на ценности и правила, най-голяма полза за защита на своите национални интереси имат малките държави. Този ред способства и за изграждането на международни организации за защита на техните интереси като ООН (политика), Световната Търговска Организация (търговия) и такива общности като ЕС и НАТО - за защита на малките и слабите от своеволията на големите.

Когато поставяш тесния си временен икономически интерес за търговия с нарушител на тези ценности и правила, ти ставаш съучастник в рушенето на международния ред. Следствието е, че от това страдат най-малките и слаби страни, защото вече господства не силата на правото, а правото на силата.

Това е смисълът на европейските санкции - да се изтърпят временни икономически несгоди, за да се накажат нарушителите на международния ред и за да бъде защитен националният интерес на всички, включително на малките страни.

Т.е. България като малка страна ще е сред най-силно пострадалите, ако нарушава санкциите и продължи авантюрите с енергийни доставки от страна - нарушител на правото. Същото право, което реално пази нашия интерес.

Както се казва - не виждаме гората, заради дървото.

Към такава политическа изолация - именно в ущърб на любимия им “национален интерес” - ни тикат Радев и радевци със своето политическо късогледство, както и всички политически субекти в техния пропутински хор.

Евгений Кънев: Русия сама си напомпа цената на газа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Явор Божанков: Правителство на ГЕРБ и ДПС ще взриви обществото

Божанков каза, че "по-скоро би му изсъхнала ръката", отколкото да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС

Apple е принудена да смени зарядните си в Европа след приета промяна от ЕС

Реформата, приета с огромно мнозинство в Европейския парламент, е първата по рода си в света

Служители в МВнР се готвят за стачка заради ниски заплати

Те посочват, че проблемът е "следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството".

Русия е поставила експлозиви по "Северен поток 2" още при строежа му, твърди бивш шеф на "Нафтогаз"

Според експерта зад експлозиите може да стои единствено Москва

ЦИК обяви под 40% избирателна активност на 2 октомври

Активните избиратели продължават да намаляват и през 2022

Ким Кардашиян плаща 1,2 млн. долара след обвинения за реклама на криптовалути

Регулациите върху криптовалутите засегнаха и една от най-популярните инфлуенсърки

Прокуратурата на Гешев предупреди Нинова "да се въздържа от политическо говорене"

Млад прокурор обвини Нинова в "манипулативни твърдения" заради жалбата на Кирил Добрев

Алибегов застана "на амбразурата" за Фандъкова срещу "Спаси София"

Протестът срещу безобразния ремонт на жълтите павета "съсипвал туризма"

Украинските сили са пробили руската отбрана на юг, Зеленски забрани преговорите с Путин

Украинските части си върнаха няколко села при настъпление по стратегическата река Днепър