Енергийната авантюра на Радев с Русия е равнозначна на рушене на международния ред

За съжаление в политиката ни влизат много хора, които слабо разбират връзката между геополитика и икономика.

В България възпитаваните при комунизма са закърмени със старата геополитическа парадигма, която Русия на Путин иска днес да възкреси. Това е парадигмата на международни (и икономически) отношения, абсолютизиращи моментните интереси и сфери на влияние, които следва да бъдат защитени на всяка цена - дори за сметка на международното право.

Затова понятието “национален интерес” е ключово в техния словесен оборот за разлика от понятията “национална цел” или “общностни ценности”. При тях Европа и НАТО са “те”, вместо “ние”. Защото в руския мир такива общности са в конфликт с разбирането за национален интерес.

Затова и когато Европа предприема политики в интерес - и икономически, и политически - на всички в общността. те се критикуват (първо от Путин!) като “непазарни”. В същото време, когато подобни проблеми у нас се решават “непазарно”, те вече са в реда на “пазара”, защото монополът на него е на “нашите”.

С подобни забележителни икономическите прозрения, президентът Румен Радев разкритикува днес европейските енергийни мерки.

В неговия свят “Европа се опитва (вместо ние в Европа се опитваме) … да осигури социално спокойствие като жертва пазарните механизми с тежки последици за икономиката и бъдещите поколения.”

Минута по-късно на журналистически въпрос за разговорите му с "Лукойл" Радев казва:

“Вече виждате ефекта - цените на горивата са под 3 лв”. Което според него, изглежда, е правилният “пазарен механизъм” за сваляне на цената.

Само че Светът след Втората Световна война се споразумя за международен ред базиран на ценности, които са залегнали в Хартата на ООН. Сред тях са правата на човека и правото на всяка нация за самоопределение, които всяка държава-членка следва да спазва.

От този ред, базиран на ценности и правила, най-голяма полза за защита на своите национални интереси имат малките държави. Този ред способства и за изграждането на международни организации за защита на техните интереси като ООН (политика), Световната Търговска Организация (търговия) и такива общности като ЕС и НАТО - за защита на малките и слабите от своеволията на големите.

Когато поставяш тесния си временен икономически интерес за търговия с нарушител на тези ценности и правила, ти ставаш съучастник в рушенето на международния ред. Следствието е, че от това страдат най-малките и слаби страни, защото вече господства не силата на правото, а правото на силата.

Това е смисълът на европейските санкции - да се изтърпят временни икономически несгоди, за да се накажат нарушителите на международния ред и за да бъде защитен националният интерес на всички, включително на малките страни.

Т.е. България като малка страна ще е сред най-силно пострадалите, ако нарушава санкциите и продължи авантюрите с енергийни доставки от страна - нарушител на правото. Същото право, което реално пази нашия интерес.

Както се казва - не виждаме гората, заради дървото.

Към такава политическа изолация - именно в ущърб на любимия им “национален интерес” - ни тикат Радев и радевци със своето политическо късогледство, както и всички политически субекти в техния пропутински хор.

Евгений Кънев: Русия сама си напомпа цената на газа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024