Снимка: © Getty Images

"Реформата на газовия пазар не е просто “административна мярка”, както го представят много колеги икономисти. А мярка, която да ограничи силата на един монопол, докато бъде премахнат", пише икономистът Евгений Кънев.

Думите му са по повод дебатите в Европейския съюз за налагането на таван на цените на руския газ, което ще доведе до реформи в сектора. В петък енергийните министри от ЕС така и не успяха да вземат решение по въпроса и насрочиха допълнителни разговори.

"Пазарът не е нещо, което е абсолют, някакъв природен феномен. Той е човешка конструкция и като такава - работи според заложения от човека механизъм. В теорията на бизнес оценяването, пазарна стойност има тогава, когато тя е резултат на взаимодействие на много купувачи и много продавачи, които търгуват помежду си свободно и без принуда", обяснява той.

Евгений Кънев е макроикономист и доктор по икономика. Автор е на множество публикации по теми за българската политика, енергетика и бизнес.

"Имаме ли наистина пазарна цена на газа през последните месеци? Първо, европейската цена на газа се формира преди всичко на база нидерландския газов индекс TTF, конструиран да отчита европейската газова реалност преди войната - т.е. огромна тежест има тръбният газ, който е предимно руски (около 45% от обема на доставките)", посочва икономистът.

Путин заплаши да спре и газа, и петрола за ЕС и заговори в поуки от детски приказки

По думите му Русия е разбирала своето монополно влиенияе и още преди войната е започнала да дестабилизира европейския газов пазар, като недозарежда големите газохранилища в Европа, които контролира.

"За разлика от България обаче, в Европа много електропроизводствени мощности работят на газ и заразата веднага плъзна към цялата енергийна система и драстично вдигна цената на електричеството, включително в България. Проблемът не се реши, дори когато правителствата поеха контрол върху газохранилищата, защото Русия започна да спира или намалява доставките на газ, помпайки така цената на алтернативния втечнен газ, а с това и индекса TTF, който пък влиза в ценообразуването на нейния газ, който все още доставя в Европа", пише Кънев.

По този начин Русия едновременно продава по-малко газ и то на по-висока цена, за да компенсира пропуснатите ползи от недоставените количества. Таванът на цените на руския газ, според него, цели именно да ограничи силата на един такъв монопол, докато той бъде премахнат.

"Таван на цените на руския газ е вероятно да го намали до 0% като обем на европейския пазар, след като падна от 45% до 9% - и затова са нужни алтернативни доставки за най-засегнатите като Унгария, която разчита 100% на скъп руски газ. Затова се предлага зонирането на Европа на зелени и червени зони, където последните да купуват от първите наличните количества газ", продължава Кънев.

По думите му когато това бъде решено, тогава цената на газа ще рухне.

"Всъщност вече започна спад на газовите фючърси, въпреки вероятността Кремъл да спре всякави доставки. А Русия да се лиши от огромни бюджетни приходи. (Забележете в този контекст поведението на кабинета на Радев като слон в стъкларски магазин)", посочва икономистът.

Изводът от всичко това - според Кънев, е, че пазарът е институция, която работи според заложените ѝ правила. Когато се появи бъг в системата, като някой квази или истински монопол - то и правилата се променят.

Как Европа ще се справи с енергийната криза - този въпрос продължава да вълнува както световни лидери и експерти, така и крайните потребители. (Не)решими газови задачи: Как ще се отрази налагането на таван на цените на руския газ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алфа Рисърч: ГЕРБ е първа политическа сила, ДПС са трети

Тренд и Алфа Рисърч се разминават за третата политическа сила

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна