Путин заплаши да спре и газа, и петрола за ЕС и заговори в поуки от детски приказки Снимка: © Getty Images

"Русия нищо не е загубила и няма да загуби", военният конфликт в Украйна не e започнал сега, а през 2014 г. - сега "съзнателно" се завършва, трябва предоговаряне на споразуменията за износ на украинско зърно, а ЕС взима "глупави решения", които могат да доведат до спиране и на газа, и на петрола за Европа.

Това са част от посланията, които чу аудиторията на т.нар. Източен икономически форум от устата на президента на Руската федерация Владимир Путин. Той дръпна реч по различни теми на провежданата във Владивосток среща, като името Украйна спомена в частта със зърното.

"Не сме загубили нищо. И няма да загубим нищо. Основната придобивка е укрепването на нашия суверенитет. Да, има известна поляризация, но аз вярвам, че както в света, така и в страната тя е само за добро. Защото всичко ненужно, вредно и всичко, което ни пречи да вървим напред, ще бъде отхвърлено..." - това обяви Путин по повод т.нар. специална военна операция, както нарича пълномащабната война, която води в Украйна.

По думите на владетеля на Кремъл държавата му "нищо не е започнала" по отношение на военните действия - а само се опитва да ги завърши. "Военните действия започнаха през 2014 г. от онези, които не желаеха нормално мирно развитие и се стремяха да потиснат собствения си народ", настоява Путин. Твърди още, че Русия е взела решение след многократните опити за мирно решаване на въпроса да отговори по същия начин - с въоръжени средства: "Направихме го съзнателно, всички наши действия са насочени към подпомагане на хората, които живеят в Донбас. Това е наш дълг и ние ще го изпълним докрай. В крайна сметка това ще укрепи страната ни - както отвътре, така и от външнополитическите ѝ позиции".

В разказ липсва това, че въоръжените действия в Донбас започна след незаконната и непризната анексия на Крим от Русия и провокирания и подкрепен от Москва, в това число и военно, "бунт" на сепаратисти в самопровъзгласилите се впоследствие т.нар. Луганска и Донецка републики, също така признати от на практика "създателя" им - Москва.

Заплахата: Никакъв газ, никакъв петрол, никакви въглища. И поука от руска приказка

Руският президент обяви и европейските санкции, наложени заради войната в Украйна, и обсъжданото от ЕС слагане на таван на цените на руските енергийни ресурси "групави решения". И отправи директна заплаха, че ако Европа реализира тези идеи, това ще доведе до спиране на доставките.

"Ако някой се опита да приложи това глупаво решение, това няма да доведе до нищо добро за тези, които вземат тези решения. Съществуват договорни задължения. А какво ще стане с всички политически решения, които противоречат на договорите? Но ние просто няма да ги изпълняваме. И изобщо няма да доставяме нищо, ако то противоречи на нашите интереси. Никакъв газ, никакъв петрол, никакви въглища, никакъв мазут.", обяви Путин, цитирайки и руска приказва, поуката от която е: "Мръзни, замръзни, вълча опашко". (Историята е за хитрата лисица, която убедила глупавия вълк, че ако си потопи опашката в ледената вода през зимата, ще може да лови риба - б.р.)

Москва на практика вече спря огромна част част от доставките на газ за Европа - на общо 11 от европейските страни, в това число и на най-мащабния консуматор Германия. За държави като България и Полша мотивът на Москва бе, че отказват да се съобразят с едностранната промята в краузите по действащите договори с "Газпром Експорт" доставките да се плащат в рубли, а не в записаните в същите тези договори валути. За спирането на "Северен поток" 1 официалният мотив е неизправност на турбина, която не се ремонтира заради европейските санкции. Въпреки че бившият премиер и приближен до Путин Дмитрий Медведвев преди дни реторично попита какво друго са очаквали "неприятелските държави".

В същото време страните от Г-7 вече обявиха, че са се съгласили за налагане на таван на руските енергоизточници и това трябва да влезе в сила с ембаргото на ЕС за внос на руски петрол по море, което трябва да влезе в сила в края на годината (България, Унгария, Чехия и Словения получиха дерогация и забраната ще влезе в сила по-късно - б.р.)

Европейската комисия обяви днес, че планира таван на цените на газа.

Ограничаване на износа на зърно от Украйна. Ще се говори с Ердоган

Следващата заплаха от устата на Путин бе, че ще поиска нови ограничения за износа на зърно от Украйна, въпреки постигната сделка с посредничеството на ООН и турския президент Реджеп Ердоган за вдигане на тоталната блокада, която Москва бе наложила на корабоплаването в Черно море от украиските пристанища. Блокада, която създаде продоволствена криза по света.

Сега Путин твърди, че ще разговаря с Ердоган по темата, обвинявайки "нашите геополитически противници", че храните не достигат до най-бедните страни. Затова щял да настоява за ограничения на износа за Европа.

Руският президент за пореден път отрече, че на територията на атомната електроцентрала в Запорожие има руска военна техника и настоява на версията си ка обстрелът по завладяната от Русия още в началото централа идват от украинската армия.

Руска военна техника е заснета на 130 м от реактор в АЕЦ "Запорожие"

Според версията на руския президент за света, ограниченията за издаване на визи за руснаци, които искат да пътуват в Европа, щяло да навреди на европейците, а не на Русия. А пък Москва няма да отговори реципрочно на тази мярка, защото "ние сме заинтересовани младите хора да идват и да се учат от нас, заинтересовани сме бизнесът да идва тук и да работи за нас, въпреки всички ограничения. Защо да ги ограничаваме?"

Това твърдение противоречи на статистиката. От началото на войната в Украйна почти 1 млн. души са напуснали Русия по данни на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex, обобщени преди 2 седмици. Точният брой на руските емитранти за периода 24 февруари - 22 август е 998 085 души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024