(Не)решими газови задачи: Как ще се отрази налагането на таван на цените на руския газ Снимка: © Getty Images

Как Европа ще се справи с енергийната криза - този въпрос продължава да вълнува и световни лидери и експерти, и крайните потребители. Европейската комисия излезе с ново предложение, с което ще се опита да даде решение на сложната газова задача.

Идеята на Брюксел е поставяне на таван на цените на руския газ, заедно с прилагане на мерки за пестене на енергия. Пакетът на ЕК цели укротяване на цените на тока, които зависят от тези на газа в много от европейските страни. В решението на изпълнителния орган на ЕС обаче освен отговори, има и доста въпросителни - като как изобщо това ще бъде възможно.

Таванът на цените определя максималната сума, която доставчиците на енергия могат да начисляват за kWh газ и електроенергия всяка година. Той ограничава сумата, която доставчиците могат да начисляват за всяка единица газ и електроенергия, както и свързаната с нея постоянна такса за всяко гориво, като в случай, че енергийното потребление трябва да бъде ограничено, ценовият таван може да помогне за намаляване на разходите.

Според бившия посланик на България в Русия Илиян Василев идеята за таван на цените не е свързана с това природният газ да стане неизгоден за продавача, а целта всъщност е да се изключи така наречената политическа или рискова премия. Това е по-високата норма на възвръщаемост, която можете да се получи от по-рискови активи.

В интервю пред "Нова телевизия" Василев посочи, че има 2 фактора, които трябва да се следят. Единият е дали Русия може да си позволи изобщо да не изнася газ, а вторият е от гледна точка на търсенето и е свързан с това дали ценовият таван може да бъде реализиран като цел.

Икономистът Евгений Кънев смята, че основната идея е да се удари Русия, като се търси механизъм, който най-малко засяга всички страни. По думите му с този ценови таван ЕС се опитва да създаде нов пазарен механизъм, на който ще му трябва известно време, докато заработи.

Не всички са доволни

Някои държави от ЕС се опасяват от подобна мярка, тъй като тя може да изложи на риск и без това намаляващите доставки, които все още получават от Москва.

Преди дни чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела заяви, че ограничаването на цената на руския газ не е решение на настоящата криза и че министрите на енергетиката на блока не трябва да обсъждат този вариант на предстоящата среща тази седмица.

"Таванът на цените е по-скоро още един вариант на санкции срещу Русия, отколкото актуално решение на енергийната криза в Европа. Ние не искаме да подготвяме нови санкции в момента, а да решим енергийната ситуация", каза той.

Комисията заяви, че таванът на цените ще означава, че страните ще могат да продължат да купуват руски газ по тръбопроводи, докато цената не надхвърли договорения праг. Освен ЕС, държавите от Г-7 обещаха да предприеман спешни действия за въвеждане на ценови таван върху вноса на руски петрол - в опит да прекъсне основният източник на финансиране на войната на Русия срещу Украйна.

Освен ЕС, Групата на седемте индустриализирани държави (Г7) обеща да предприеме спешни действия за въвеждане на ценови таван върху вноса на руски петрол в опит да прекъсне основния източник на финансиране на войната. Г-7: Таван на цената на руския петрол, заедно с ембаргото на ЕС за внос по море

По време на т.нар. Източен икономически форум руският президент Владимир Путин определи идеята на ЕС като "глупава" и заяви, че Русия ще спре да доставя газ и петрол за континента, ако такава мярка бъде въведена.

"Ако някой се опита да приложи това глупаво решение, това няма да доведе до нищо добро за тези, които вземат тези решения", каза той.

Русия вече прекрати доставките на газ по своя газопровод с най-голям капацитет "Северен поток 1" за Германия и други европейски страни, като се позова на проблем с турбина, която не можела да се ремонтира заради европейските санкции. Властите в Германия и европейските институции заявиха, че не става дума за технически проблем, а за използването на газа и държавния руски гигант "Газпром" като политическо оръжие на Кремъл.

Путин заплаши да спре и газа, и петрола за ЕС и заговори в поуки от детски приказки

Какво значи това за България?

По думите на Илиян Василев таванът на цените и особено икономиите, за които ЕК призовава, са теми, които се пропускат в българския контекст.

"Нямаме програма за икономии на електроенергия. Първото нещо, което се прави при дефицит на стока, е управление на търсенето и потреблението", смята той.

В последните месеци няколко европейски страни предлагат и налагат подобни мерки. Белгия планира да наложи извънpeдeн дaнъĸ въpxy пpoизвoдитeлитe нa eнepгия, следвайки примера на страни като Иcпaния, Итaлия, Pyмъния и Гъpция.

В последните месеци няколко европейски страни предлагат и налагат подобни мерки. Белгия планира да наложи извънpeдeн дaнъĸ въpxy пpoизвoдитeлитe нa eнepгия, следвайки примера на страни като Иcпaния, Итaлия, Pyмъния и Гъpция. А от 1 септември в Германия влезе нов план за пестене на енергия, който обхваща температурата в жилищата, отоплението на частни басейни, топлата вода и осветлението в обществени гради.

Според Василев в момента Русия е впрегнала всичките си ресурси да стимулира бунтове въз основа на енергийните цени в отделни страни, като примери за това са протестите в Словакия, Германия и Чехия.

По отношение на българския контекст на проблема икономистът Евгений Кънев смята, че въпросът с газа не е толкова сериозен, колкото е в други страни от блока.

"При положение, че България е една от страните, която най-малко зависи от газ за своята икономика, колкото и да звучи парадоксално, слушаме от 2-3 месеца, че България загива, защото нямаме газ. България е една от страните с по-малко зависимости от газ", коментира той.

Кънев смята, че най-сериозен е проблемът в Унгария, която е най-верният съюзник на Москва и е най-зависима от нейния газ. По думите му има възможност да се върви към решение за общоевропейска компания, която купува газ за цяла Европа.

"В момента, в който се реши този проблем на Унгария, Австрия, Германия и може би Чехия, ще видите срив на цената на газа и няма да говорим повече за тези проблеми", посочва Кънев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024