Г-7: Таван на цената на руския петрол, заедно с ембаргото на ЕС за внос по море Снимка: © Getty Images

Слагане на таван на цената на руския петрол, за да се ограничат възможностите на Москва да финансира войната в Украйна чрез продажба на изкопаеми горива, но без да се подклажда допълнително глобалната инфлация - за това се разбраха финансовите министри на държавите от Г-7.

САЩ, Япония, Канада, Германия, Франция, Италия и Обединеното кралство заявиха, че ще забранят предоставянето на "услуги, които позволяват морския транспорт на суров петрол и петролни продукти с руски произход в световен мащаб" над горната граница на цените, която ще бъде въведена. Това би могло да блокира застрахователното покритие или финансирането на доставките на петрол, стана ясно след срещата, предадоха световните агенции.

Максималната цена ще бъде определена от "широка коалиция" от държави, се казва в съвместното изявление. Тя ще влезе в сила успоредно със следващия пакет от санкции на Европейския съюз, които включват забрана за внос на руски петрол по море.

Европейското ембарго влиза в сила през декември. България е една от държавите, която поиска и получи дерогация - ограничаването на доставката на руски суров петрол ще влезе в сила за страната ни през декември 2024 г. Отсрочка бе договорена още за Хърватска, Унгария, Словакия и Чехия.

"Ценовият таван е специално разработен, за да намали руските приходи и способността на Русия да финансира военната си агресия в Украйна, като същевременно ограничи въздействието ѝ върху световните цени на енергията, особено за страните с ниски и средни доходи", заявиха финансовите министри от Г7.

"Призоваваме всички държави, които все още се стремят да внасят руски нефт и нефтопродукти, да се ангажират да го правят само на цени, равни или по-ниски от горната граница на цените", се казва още в изявлението на най-големите икономики в света.

От началото на юли цените на петрола спаднаха с около 18% в очакване, че рецесията ще намали търсенето, но все още са с около 20% по-високи, отколкото преди година.

Преди решението на Г-7 да бъде оповестено, Русия заплаши, че ще предприеме ответни мерки - забрани износа на петрол за държави, които въведат таван на цените.

"Ние просто няма да доставяме петрол и петролни продукти на такива компании или държави, които налагат ограничения, тъй като няма да работим непазарно", заяви вицепремиерът Александър Новак в четвъртък, цитиран от държавната информационна агенция ТАСС. Новак нарече предложенията за налагане на ограничения "напълно абсурдни" и заяви, че те могат да разрушат световния пазар на петрол.

По данни на Международната агенция по енергетика от началото на войната в Украйна потоците от суров петрол и други петролни продукти към САЩ, Обединеното кралство, Европейския съюз, Япония и Южна Корея са намалели с близо 2,2 млн. барела на ден. Две трети от този спад обаче са били пренасочени към други пазари - като Китай и други страни в Азия, което е помогнало за попълване на хазната на Москва. Приходите от износ през юли са били около 19 млрд. долара, по данни на МАЕ.

През 2021 г. Русия е доставяла 720 000 барела суров петрол на ден до европейските рафинерии чрез основния си тръбопровод за региона. По море обаче е доставяла над 2 пъти повече - по 1,57 милиона барела дневно чрез пристанищата в Черно море, Арктика и Балтийските страни. Именно този износ би бил ударен, когато влязат в сила европейското ембарго и тавана на цените на руските петролни продукти.

Христо Казанджиев: "Лукойл" не разглежда нещата от гледна точка на националните интереси

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024