Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС Снимка: © Getty Images

Италия е увеличила вноса си на руски петрол въпреки усилията на ЕС да наложи ембарго върху руската енергетика, съобщава „Financial Times”.

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела суров петрол на ден за Италия. Това е повече от четири пъти повече от доставките през февруари и най-голямото количество от 2013 г. насам, сочат данни на Kpler.

В резултат на това Италия ще изпревари Холандия като най-големият център за внос на руски петрол в ЕС. Две трети от този износ е предназначен за Аугуста - пристанище в Сицилия, близо до контролираната от Русия рафинерия ISAB.

Рафинерията, която е собственост на базираната в Москва компания „Лукойл“, използваше кредитни линии от европейски банки, за да осигури доставките си по целия свят. Въпреки че „Лукойл“ не е обект на санкции, кредиторите са спрели да предоставят финансиране, след като ЕС наложи санкции на Москва заради военната инвазия в Украйна. Това е принудило рафинерията да разчита единствено на доставки от компанията майка, посочват правителствени служители и банкери.

„Парадоксално е, че ЕС иска да санкционира руския внос на енергия, но тук той всъщност е стимулиран от санкциите“, казва Алесандро Триполи, генерален секретар на съюза FEMCA CISL в Сицилия.

„Само 30% от суровия петрол на ISAB беше руски преди санкциите. Сега е 100%, защото италианските банки блокираха кредитните линии на рафинерията, така че „Лукойл“ се превърна в единствения ѝ доставчик“, допълва Триполи.

Нарастващите доставки на суров петрол за рафинерии, собственост на Русия в ЕС, идват, когато ЕС работи по план за ембарго върху руските изкопаеми горива.

Русия спря газа на Германия. Пълното газово ембарго в ЕС зависи от Унгария и Словакия

ISAB преработва до 22% от италианския петрол и изнася за десетки страни. Основаната през 1972 г. рафинерия е придобита през 2008 г. от „Litasco“ - базирано в Швейцария предприятие, контролирано от „Лукойл“.

Износът на руски суров петрол се е увеличил и за пристанището в Триест, близо до границата на Италия със Словения. Пристанището е свързано чрез тръбопровода „Transalpine“ с две рафинерии в Германия, които са частична собственост на руската компания "Роснефт".

Ръстът в доставките на суров петрол идва след като италианският премиер Марио Драги постави за приоритет намаляването на зависимостта на страната от руския. Той подкрепя идеята на ЕС за ембарго върху вноса на руски петрол. До момента Унгария не позволява ограничителната мярка да влезе в сила, а премиерът Орбан каза по-рано, че няма да допусне такава забрана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024