Снимка: © Getty Images

Италия е увеличила вноса си на руски петрол въпреки усилията на ЕС да наложи ембарго върху руската енергетика, съобщава „Financial Times”.

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела суров петрол на ден за Италия. Това е повече от четири пъти повече от доставките през февруари и най-голямото количество от 2013 г. насам, сочат данни на Kpler.

В резултат на това Италия ще изпревари Холандия като най-големият център за внос на руски петрол в ЕС. Две трети от този износ е предназначен за Аугуста - пристанище в Сицилия, близо до контролираната от Русия рафинерия ISAB.

Рафинерията, която е собственост на базираната в Москва компания „Лукойл“, използваше кредитни линии от европейски банки, за да осигури доставките си по целия свят. Въпреки че „Лукойл“ не е обект на санкции, кредиторите са спрели да предоставят финансиране, след като ЕС наложи санкции на Москва заради военната инвазия в Украйна. Това е принудило рафинерията да разчита единствено на доставки от компанията майка, посочват правителствени служители и банкери.

„Парадоксално е, че ЕС иска да санкционира руския внос на енергия, но тук той всъщност е стимулиран от санкциите“, казва Алесандро Триполи, генерален секретар на съюза FEMCA CISL в Сицилия.

„Само 30% от суровия петрол на ISAB беше руски преди санкциите. Сега е 100%, защото италианските банки блокираха кредитните линии на рафинерията, така че „Лукойл“ се превърна в единствения ѝ доставчик“, допълва Триполи.

Нарастващите доставки на суров петрол за рафинерии, собственост на Русия в ЕС, идват, когато ЕС работи по план за ембарго върху руските изкопаеми горива.

Русия спря газа на Германия. Пълното газово ембарго в ЕС зависи от Унгария и Словакия

ISAB преработва до 22% от италианския петрол и изнася за десетки страни. Основаната през 1972 г. рафинерия е придобита през 2008 г. от „Litasco“ - базирано в Швейцария предприятие, контролирано от „Лукойл“.

Износът на руски суров петрол се е увеличил и за пристанището в Триест, близо до границата на Италия със Словения. Пристанището е свързано чрез тръбопровода „Transalpine“ с две рафинерии в Германия, които са частична собственост на руската компания "Роснефт".

Ръстът в доставките на суров петрол идва след като италианският премиер Марио Драги постави за приоритет намаляването на зависимостта на страната от руския. Той подкрепя идеята на ЕС за ембарго върху вноса на руски петрол. До момента Унгария не позволява ограничителната мярка да влезе в сила, а премиерът Орбан каза по-рано, че няма да допусне такава забрана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

Слави Трифонов се възмущава, че от "Продължаваме Промяната" звънят на депутатите му

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170