Христо Казанджиев:  "Лукойл" не разглежда нещата от гледна точка на националните интереси Снимка: © Getty Images

"За съжаление ръководството на "Лукойл" не разглежда нещата от гледна точка на националните интереси, разбира се, те подхождат към проблема от корпоративна гледна точка." - тaка енергийният експерт Христо Казанджиев коментира пред БНР становището на "Лукойл Нефтохим", че ще спре работа, ако доставките на руски петрол бъдат преустановени.

"Истината е, че "Нефтохим Бургас" може да работи без проблеми и с нефт сорт Брент, който е аналог на сорт Урал. В спецификацията на двата типа нефт нещата са в много голяма степен сходни, така че не би трябвало да има проблеми да преработката на Брент и "Лукойл" трябва да предприеме незабавни мерки за осигуряване на доставчици на нефт сорт Брент от международните пазари и в частност средиземноморските пазари."

Казанджиев вярва, че евентуално ембарго върху доставките на руски нефт не би трябвало да повлияе върху работата на "Лукойл Нефтохим Бургас" "освен ако по чисто политически причини такава крайна мярка не бъде предприета от ръководството".

"Крайно време е България да започне да се отнася много сериозно към независимостта на петролната индустрия в страната от Русия и да предприеме мерки по въвеждане на регулация на "Нефтохим" като доставчик с доминиращо положение на пазара в България."

Според него изключенията в сроковете за забрана на руския нефт за страните от Централна Европа са основателни, но това не важи за останалите държави, сред които и България.

"Австрия, Чехия, Унгария и Словакия се снабдяват основно от нефтопровода "Дружба". Всички страни с досег до международните пазари, тези, които имат морска граница, могат да си доставят петрол от различни източници", добави той и посочи, че средиземноморският пазар е отворен.

Специалистът оцени положително реакцията на управляващата коалиция в настоящата енергийна ситуация:

"Правителството на Кирил Петков се справи учудващо добре с недостига на природен газ и спирането на доставките. Разбира се, то беше съпроводено с това да България да излезе на международните пазари и да купува природен газ. Това естествено доведе до повишаване на цената, но ситуацията е такава, каквато е," коментира енергийният експерт.

"България и българското правителство не носи вина за увеличаването на цената. По-важно е, че осигури необходимия природен газ за българската индустрия и българските потребители."

Христо Казанджиев отбеляза, че Кремъл предприема всички възможни мерки, за да принуди европейските страни да заплащат за природния газ в рубли, но не бива тези усилия да водят до успех за Москва:

"Въпрос на достойнство и на принципи е Европейският съюз да откаже това. Тази мярка е едностранна, това е брутално нарушение на сключените договори, а договорите трябва да се спазват - това трябва да се подчертае пред Русия. Не може и не е допустимо едностранно без преговори да се променя начинът на плащане. Въпрос на време е Русия да осъзнае, че допуска фундаментална грешка."

Енергийният експерт не мисли, че в близък план ще има драстична разлика в цените на петрола:

"Лично аз не очаквам промени в цените на петролните деривати, но в крайна сметка всичко се случва. Трябва да бъдем подготвени за всеки един сценарий и да не приемаме така трагично увеличение на цените, защото то ще бъде краткосрочно, може да бъде преодоляно с усилията на всички страни и трябва да се мобилизираме, за да издържим на този натиск."

Той призова и мораториумът върху добива на шистов газ в България да бъде отменен:

"Енергийната независимост е изключително важна, диверсификацията на източниците на природен газ е въпрос на национална сигурност и понякога изискванията за опазване на околната среда трябва да бъдат подчинени на национални интереси и интересите на обществото, а не да бъдат абсолютизирани."

Според него решението за преустановяване на този вид добив се дължи на чисто политически причини:

"Много страни добиват шистов газ. България разполага със значителен потенциал, особено в райони, в които няма опасност от замърсяване на подземни води."

Специалистът даде пример със САЩ, където започва шистовата революция - именно, за да не се налага да се разчита основно на доставки Москва.

"Представете си в какво би било развитието на събитията в света сега, ако САЩ беше в дълбока зависимост от Русия," каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024