От известно време имахме сериозна дилема какво да правим с нашия телевизор, който нито е нов, нито е стар. Съответно, не е смарт, но не е и съвсем “глупав” – да го определим като полуумен. Купували сме го в периода, когато телевизорите вече можеха да се връзват с wifi мрежата, но поради липса на приложения и развити операционни системи, тази функция беше направо безполезна - и мъчително бавна по днешните стандарти. 

От друга страна, същият този полуумен телевизор все още има забележително добра картина и не е съвсем за изхвърляне. 

Купували сме го, когато целият български народ се беше нахвърлил да пазарува, включително и на кредит, всичко, което го караше да си мисли, че животът му ще става още по-добър. Затова и правя извода, че много български домакинства са с такива телевизори, които не им се изхвърлят, но пък биха се радвали да получат някак достъп до новите начини да се използва такова устройство.

И точно тук идва Vivacom, за да предложи сет-топ-бокс, който сам по себе си представлява телевизор, на който му липсва само екранът.  

Устройството EON представлява хардуер с качена предварително и оптимизирана Android TV, възможност да теглите и ползвате приложения от Play Store, да стриймвате съдържание чрез вграден Chromecast, да ползвате обновяваща се видео библиотека от около 10 000 заглавия, и накрая – ако искате, можете да гледате и телевизия. 

Най-високият пакет*, който Vivacom предлага, има над 210 телевизионни канала линейна телевизия, от които над 80 са HD. 

Приемникът EON e разработен в развойния отдел на новия собственик на БТК – United Group. Този сет-топ-бокс има премиум дизайн, изработка и материали: матово черно и с прилична тежест, така че все пак да държи кабелите, а не те да влачат устройството, какъвто е случаят с почти всички сет-топ-боксове на пазара.

Отдолу има кръгъл „крак“, благодарение на който кутията стъпва здраво там, където решите да я поставите. 

Дистанционното на свой ред е впечатляващо с качеството на изработка и дизайна – това е адаптирана за EON версия на Notus на Tech4home, носител е на наградата Red Dot Design.  То има доста сензори, реагира на движение, докосване, има микрофон, чрез който работи функцията гласово търсене

Дистанционното и кутията се свързват и по инфрачервен път (като всяко стандартно дистанционно), но и чрез радиовръзка (bluetooth). Това позволява да се активират много функции, но също така да сложите сет-топ-бокса зад телевизора или в шкаф и той да приема командите от дистанционното. Или просто да не се налага да го насочвате винаги към приемника.

Сет-топ-боксът работи удивително бързо, без забавяне или колебание. Очевидно, че процесорът и паметта му са оптимизирани много добре за операционната система, която ползва. Интерфейсът е топ-класа, добре изглеждащ, лесен за разучаване и употреба. 

Да не забравя да кажа, че е 4К, но трябва да имате предвид, че за да гледате 4К все пак и телевизорът/мониторът ви трябва да имат такъв панел. 

Сега малко за самата платформа EON. Това не е „кабелна телевизия“. Доста повече е. Ако и когато станете абонат на платформата, ще установите, че можете да ползвате услугата на до 5 екрана с един пакет – таблети, лаптопи, телефони, телевизори. 

EON Smart TV е приложение, което можете да изтеглите от "магазина" на телевизора, ако имате наистина „умен“ телевизор и чрез него да ползвате платформата, без да се налага да вкарвате в употреба смарт-бокса. Пълният списък с телевизори, които поддържат приложението е наличен на тук

Имате възможност да започнете да гледате  на телевизора и да продължите на телефона, таблета или компютъра. Можете да върнете 200+ канала седмица назад, за да гледате нещо, което сте пропуснали. 

Към смарт-бокса лесно свързвате безжична клавиатура, мишка, гейм-контролер, слушалки. Изобщо платформата е много гъвкава и горе-долу само фантазията ви е границата за това как да я ползвате.  

Както и при други стрийминг услуги като HBO GO или Netflix, в EON можете да създавате различни профили , като всеки профил е персонализиран според предпочитаното съдържание на гледащите. В EON има и специално отредено място за децата – EON Kids, където съдържанието е подбрано спрямо интересите и възрастта на детето. 

Ако сте стигнали дотук в ревюто, излишно е да ви казвам, че можете просто да ползвате вградения Chromecast, и да си стриймвате от телефона или таблета.

Да не забравя да кажа накрая, че картината, която EON предоставя е с безупречно качество. 

С умен или с не толкова умен телевизор, потребителското изживяване с тази услуга е на отлично ниво. Поне за нашето семейство е много пълноценно и интересно.
 


*Услугата се предлага в 3 пакета, които са между 27,90 на месец и 59,90 лева, като в момента текат промоции, валидни за първите 2 или 4 месеца и  са на цена от 1 лев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ