EON от Vivacom: Да направим обикновения телевизор умен, а от умния да вземем всичко  

От известно време имахме сериозна дилема какво да правим с нашия телевизор, който нито е нов, нито е стар. Съответно, не е смарт, но не е и съвсем “глупав” – да го определим като полуумен. Купували сме го в периода, когато телевизорите вече можеха да се връзват с wifi мрежата, но поради липса на приложения и развити операционни системи, тази функция беше направо безполезна - и мъчително бавна по днешните стандарти.

От друга страна, същият този полуумен телевизор все още има забележително добра картина и не е съвсем за изхвърляне.

Купували сме го, когато целият български народ се беше нахвърлил да пазарува, включително и на кредит, всичко, което го караше да си мисли, че животът му ще става още по-добър. Затова и правя извода, че много български домакинства са с такива телевизори, които не им се изхвърлят, но пък биха се радвали да получат някак достъп до новите начини да се използва такова устройство.

И точно тук идва Vivacom, за да предложи сет-топ-бокс, който сам по себе си представлява телевизор, на който му липсва само екранът.

Устройството EON представлява хардуер с качена предварително и оптимизирана Android TV, възможност да теглите и ползвате приложения от Play Store, да стриймвате съдържание чрез вграден Chromecast, да ползвате обновяваща се видео библиотека от около 10 000 заглавия, и накрая – ако искате, можете да гледате и телевизия.

Най-високият пакет*, който Vivacom предлага, има над 210 телевизионни канала линейна телевизия, от които над 80 са HD.

Приемникът EON e разработен в развойния отдел на новия собственик на БТК – United Group. Този сет-топ-бокс има премиум дизайн, изработка и материали: матово черно и с прилична тежест, така че все пак да държи кабелите, а не те да влачат устройството, какъвто е случаят с почти всички сет-топ-боксове на пазара.

Отдолу има кръгъл „крак“, благодарение на който кутията стъпва здраво там, където решите да я поставите.

Дистанционното на свой ред е впечатляващо с качеството на изработка и дизайна – това е адаптирана за EON версия на Notus на Tech4home, носител е на наградата Red Dot Design. То има доста сензори, реагира на движение, докосване, има микрофон, чрез който работи функцията гласово търсене.

Дистанционното и кутията се свързват и по инфрачервен път (като всяко стандартно дистанционно), но и чрез радиовръзка (bluetooth). Това позволява да се активират много функции, но също така да сложите сет-топ-бокса зад телевизора или в шкаф и той да приема командите от дистанционното. Или просто да не се налага да го насочвате винаги към приемника.

Сет-топ-боксът работи удивително бързо, без забавяне или колебание. Очевидно, че процесорът и паметта му са оптимизирани много добре за операционната система, която ползва. Интерфейсът е топ-класа, добре изглеждащ, лесен за разучаване и употреба.

Да не забравя да кажа, че е 4К, но трябва да имате предвид, че за да гледате 4К все пак и телевизорът/мониторът ви трябва да имат такъв панел.

Сега малко за самата платформа EON. Това не е „кабелна телевизия“. Доста повече е. Ако и когато станете абонат на платформата, ще установите, че можете да ползвате услугата на до 5 екрана с един пакет – таблети, лаптопи, телефони, телевизори.

EON Smart TV е приложение, което можете да изтеглите от "магазина" на телевизора, ако имате наистина „умен“ телевизор и чрез него да ползвате платформата, без да се налага да вкарвате в употреба смарт-бокса. Пълният списък с телевизори, които поддържат приложението е наличен на тук.

Имате възможност да започнете да гледате на телевизора и да продължите на телефона, таблета или компютъра. Можете да върнете 200+ канала седмица назад, за да гледате нещо, което сте пропуснали.

Към смарт-бокса лесно свързвате безжична клавиатура, мишка, гейм-контролер, слушалки. Изобщо платформата е много гъвкава и горе-долу само фантазията ви е границата за това как да я ползвате.

Както и при други стрийминг услуги като HBO GO или Netflix, в EON можете да създавате различни профили , като всеки профил е персонализиран според предпочитаното съдържание на гледащите. В EON има и специално отредено място за децата – EON Kids, където съдържанието е подбрано спрямо интересите и възрастта на детето.

Ако сте стигнали дотук в ревюто, излишно е да ви казвам, че можете просто да ползвате вградения Chromecast, и да си стриймвате от телефона или таблета.

Да не забравя да кажа накрая, че картината, която EON предоставя е с безупречно качество.

С умен или с не толкова умен телевизор, потребителското изживяване с тази услуга е на отлично ниво. Поне за нашето семейство е много пълноценно и интересно.


*Услугата се предлага в 3 пакета, които са между 27,90 на месец и 59,90 лева, като в момента текат промоции, валидни за първите 2 или 4 месеца и са на цена от 1 лев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024