Европейският парламент избра 43-годишната Роберта Мецола от Малта за свой нов председател. Така тя става първата жена от 20 години насам, която ще ръководи 705-членния орган на законодателната власт на ЕС.

Мецола, която е от Европейската народна партия (ЕНП), заменя на поста Давид Сасоли, който почина на 65-годишна възраст на 11 януари. Днес, на 18 януари, тя празнува рождения си ден.

Италианецът така или иначе щеше да се оттегли от позицията си и да я отстъпи на кандидат от център-дясната ЕНП. Малтийката ще е начело на парламента в продължение на две години и половина – половината от оставащия мандат на Сасоли.

„Крайно време е ЕП да бъде ръководен от жена“, гласи съобщението в кампанията на Мецола в Twitter. Тя обещава да свърже европейските граждани, които се намират извън „балоните“ Брюксел и Страсбург.

Парламентът, който приема законодателните предложения и гласува бюджета на Европейския съюз, е имал само две жени председатели в историята си – французойките Симон Вейл и Никол Фонтен.

Роберта Мецола е член на ЕП от Малта от 2013 г. насам. През 2020 стана заместник-председател на парламента.

Тя участва в няколко комисии, включително тази за Граждански права и върховенство на закона (LIBE), която се занимава с проблемите в съдебната власт у нас през последните години. Членува и в групата за защита на правата на децата към ЕП. Като член на LIBE Мецола помага за изготвянето на пътна карта „срещу хомофобията и дискриминацията на база пол и сексуална ориентация“.

Името ѝ обаче попада в скандал през октомври 2020, когато предлага изменения в резолюцията на LIBE относно България и настоява в нея да се включи информация, че антиправителствените протести и демонстрациите срещу главния прокурор са „финансирани от хазартен бос с 18 обвинения“ (б.а. – Васил Божков). След като е заплашена със съд за клевета и разпространение на фалшиви новини от протестиращите у нас, Мецола оттегля предложенията си.

Тя е предизвиквала противоречия и с твърдата си позиция срещу правото на аборт.

Малтийката е адвокат със специализация по Европейско право и политики. Тя беше част от юридическия екип на страната си по време на ротационното председателство на ЕС от 2012 до 2013, когато действаше като правен съветник на представителя за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Още когато е студент в Университета на Малта, е избрана за генерален секретар на Европейските студенти демократи (EDS). Участва в редица студентски организации и става член на Националистическата партия. През 2003 провежда активна кампания, за да убеди сънародниците си да гласуват с „да“ на референдума за влизане в ЕС. Година по-късно Малта става член на Съюза.

Мецола не успява да влезе в ЕП, когато се кандидатира през 2009, но го прави 4 години по-късно. Заема едно от освободените места в законодателния орган и година по-късно е преизбрана.

Заедно с нея още трима депутати проявиха интерес към председателството преди крайния срок за номинации в понеделник. Това бяха шведката Алис Ба Кунке от партията на „Зелените“, испанката от крайната левица Сира Рего и полякът Косма Злотовски, евродепутат от Европейските консерватори и реформисти.

Роберта Мецола е омъжена за финландския политик Уко Мецола от 2005 г. насам. Двамата имат 4 сина.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023