Европейският парламент избра 43-годишната Роберта Мецола от Малта за свой нов председател. Така тя става първата жена от 20 години насам, която ще ръководи 705-членния орган на законодателната власт на ЕС.

Мецола, която е от Европейската народна партия (ЕНП), заменя на поста Давид Сасоли, който почина на 65-годишна възраст на 11 януари. Днес, на 18 януари, тя празнува рождения си ден.

Италианецът така или иначе щеше да се оттегли от позицията си и да я отстъпи на кандидат от център-дясната ЕНП. Малтийката ще е начело на парламента в продължение на две години и половина – половината от оставащия мандат на Сасоли.

„Крайно време е ЕП да бъде ръководен от жена“, гласи съобщението в кампанията на Мецола в Twitter. Тя обещава да свърже европейските граждани, които се намират извън „балоните“ Брюксел и Страсбург.

Парламентът, който приема законодателните предложения и гласува бюджета на Европейския съюз, е имал само две жени председатели в историята си – французойките Симон Вейл и Никол Фонтен.

Роберта Мецола е член на ЕП от Малта от 2013 г. насам. През 2020 стана заместник-председател на парламента.

Тя участва в няколко комисии, включително тази за Граждански права и върховенство на закона (LIBE), която се занимава с проблемите в съдебната власт у нас през последните години. Членува и в групата за защита на правата на децата към ЕП. Като член на LIBE Мецола помага за изготвянето на пътна карта „срещу хомофобията и дискриминацията на база пол и сексуална ориентация“.

Името ѝ обаче попада в скандал през октомври 2020, когато предлага изменения в резолюцията на LIBE относно България и настоява в нея да се включи информация, че антиправителствените протести и демонстрациите срещу главния прокурор са „финансирани от хазартен бос с 18 обвинения“ (б.а. – Васил Божков). След като е заплашена със съд за клевета и разпространение на фалшиви новини от протестиращите у нас, Мецола оттегля предложенията си.

Тя е предизвиквала противоречия и с твърдата си позиция срещу правото на аборт.

Малтийката е адвокат със специализация по Европейско право и политики. Тя беше част от юридическия екип на страната си по време на ротационното председателство на ЕС от 2012 до 2013, когато действаше като правен съветник на представителя за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Още когато е студент в Университета на Малта, е избрана за генерален секретар на Европейските студенти демократи (EDS). Участва в редица студентски организации и става член на Националистическата партия. През 2003 провежда активна кампания, за да убеди сънародниците си да гласуват с „да“ на референдума за влизане в ЕС. Година по-късно Малта става член на Съюза.

Мецола не успява да влезе в ЕП, когато се кандидатира през 2009, но го прави 4 години по-късно. Заема едно от освободените места в законодателния орган и година по-късно е преизбрана.

Заедно с нея още трима депутати проявиха интерес към председателството преди крайния срок за номинации в понеделник. Това бяха шведката Алис Ба Кунке от партията на „Зелените“, испанката от крайната левица Сира Рего и полякът Косма Злотовски, евродепутат от Европейските консерватори и реформисти.

Роберта Мецола е омъжена за финландския политик Уко Мецола от 2005 г. насам. Двамата имат 4 сина.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024