Ангел Джамбазки провокира сериозен скандал в Европейския парламент, след като демонстративно напусна залата в Страсбург с жест, наподобяващ хитлеристки салют.

Ръководството на ЕП започна проверка срещу него с възможни санкции, но евродепутатът твърди, че е махнал с ръка, за да се извини, което неправилно било разчетено като обида.  

Сцена на проявата на Джамбазки се оказа дебатът за върховенството на закона в Полша и Унгария. 

Новоизбраният съпредседател на ВМРО обявява, че критиките на институциите на ЕС спрямо управляващите в двете страни не са въпрос на защита на правовата държава, а "омраза към националната държава" и прокарване на "дневен ред на НПО-та, които се опитват да разрушат Европа". 

Джамбазки завършва краткото изявление с думите "Да живее Орбан и "Фидес", да живее Качински и "Право и справедливост". Да живее България и нашата национална държава. Да живее Европа на нациите". 

Председателстващата заседанието Пина Писиерно дава думата на следващия говорител Томаш Здеховски от ЕНП, но докато той се подготвя за изказването си, в залата започват да се чуват реплики и коментари.

Писиерно призовава евродепутатите да се държат уважително един към друг, а Здеховски казва "ако искате да се биете, отидете някъде другаде". 

В този момент камерите показват как евродепутатът от ВМРО тръгва към един от изходите на пленарната зала, но се обръща към трибуната и вдига дясната си ръка в нацисткия жест. Според Corriere dela Serra той е бил насочен към евродепутата от "Renew Europe" Сандро Гоци

"Заради това, че Сандро Гоци защити правовата държава в ЕС, той беше обиден от евродепутата Джамбазки, който напусна залата със скандален нацистки поздрав. Заявяваме пълна подкрепа за Сандро", пише в декларация на либералната група в ЕП. 

На това Джамбазки отговаря с оправданието, че "едно обикновено помахване е сбъркано с нацистки салют". 

"Извинявам се, ако невинното ми помахване, с което исках да се извиня, е обидило някого, но това е сериозен пример за reductio ad absurdum", пише той. Евродепутатът твърди, че е искал да се извини, че е "пречил да се води заседанието". 

Пред бТВ Ангел Джамбазки обвинява председателя на ЕП  в това, че "извъртя нещата по такъв начин, че запали всички останали". 

"И понеже всички са тежко фрустрирани и комплексирани по темата фашизъм и нацизъм, се възбудиха и започнаха да пишат по нощите в Twitter", казва той. 

Демонстрацията беше осъдена както от водещата заседанието Пина Писиерно, така и от председателя на ЕП Роберта Мецола. 

"Фашистки салют в ЕП е неприемлив за мен - винаги и навсякъде. Това обижда мен и всички останали в Европа. Ние сме домът на демокрацията. Този жест е от най-мрачната глава в историята ни и трябва да бъде оставен там", пише тя в Twitter. 

Председателят на ЕНП Манфред Вебер също осъди поведението на Джамбазки в пленарната зала и поиска незабавна санкция за случилото се. Реакция на възмущение след провокацията дойде и от министри в правителствата на Франция и Италия. 

ВМРО се причислява към групата на Европейските консерватори и реформисти. 

Това не е първият случай, в който представителят на ВМРО се замесва в обидна провокация срещу евродепутати. Преди две години Карима Дели и Исмаил Ертуг поискаха и получиха извинение от него заради това, че ги нарече "французойка от алжирски произход и германец от турски произход" по време на дебат за пакета "Мобилност" в ЕП. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне