ЕП проверява Джамбазки за хитлеристки салют, той нарича случилото се "пълна глупост"

Ангел Джамбазки провокира сериозен скандал в Европейския парламент, след като демонстративно напусна залата в Страсбург с жест, наподобяващ хитлеристки салют.

Ръководството на ЕП започна проверка срещу него с възможни санкции, но евродепутатът твърди, че е махнал с ръка, за да се извини, което неправилно било разчетено като обида.

Сцена на проявата на Джамбазки се оказа дебатът за върховенството на закона в Полша и Унгария.

Новоизбраният съпредседател на ВМРО обявява, че критиките на институциите на ЕС спрямо управляващите в двете страни не са въпрос на защита на правовата държава, а "омраза към националната държава" и прокарване на "дневен ред на НПО-та, които се опитват да разрушат Европа".

Джамбазки завършва краткото изявление с думите "Да живее Орбан и "Фидес", да живее Качински и "Право и справедливост". Да живее България и нашата национална държава. Да живее Европа на нациите".

Председателстващата заседанието Пина Писиерно дава думата на следващия говорител Томаш Здеховски от ЕНП, но докато той се подготвя за изказването си, в залата започват да се чуват реплики и коментари.

Писиерно призовава евродепутатите да се държат уважително един към друг, а Здеховски казва "ако искате да се биете, отидете някъде другаде".

В този момент камерите показват как евродепутатът от ВМРО тръгва към един от изходите на пленарната зала, но се обръща към трибуната и вдига дясната си ръка в нацисткия жест. Според Corriere dela Serra той е бил насочен към евродепутата от "Renew Europe" Сандро Гоци.

"Заради това, че Сандро Гоци защити правовата държава в ЕС, той беше обиден от евродепутата Джамбазки, който напусна залата със скандален нацистки поздрав. Заявяваме пълна подкрепа за Сандро", пише в декларация на либералната група в ЕП.

На това Джамбазки отговаря с оправданието, че "едно обикновено помахване е сбъркано с нацистки салют".

"Извинявам се, ако невинното ми помахване, с което исках да се извиня, е обидило някого, но това е сериозен пример за reductio ad absurdum", пише той. Евродепутатът твърди, че е искал да се извини, че е "пречил да се води заседанието".

Пред бТВ Ангел Джамбазки обвинява председателя на ЕП в това, че "извъртя нещата по такъв начин, че запали всички останали".

"И понеже всички са тежко фрустрирани и комплексирани по темата фашизъм и нацизъм, се възбудиха и започнаха да пишат по нощите в Twitter", казва той.

Демонстрацията беше осъдена както от водещата заседанието Пина Писиерно, така и от председателя на ЕП Роберта Мецола.

"Фашистки салют в ЕП е неприемлив за мен - винаги и навсякъде. Това обижда мен и всички останали в Европа. Ние сме домът на демокрацията. Този жест е от най-мрачната глава в историята ни и трябва да бъде оставен там", пише тя в Twitter.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер също осъди поведението на Джамбазки в пленарната зала и поиска незабавна санкция за случилото се. Реакция на възмущение след провокацията дойде и от министри в правителствата на Франция и Италия.

ВМРО се причислява към групата на Европейските консерватори и реформисти.

Това не е първият случай, в който представителят на ВМРО се замесва в обидна провокация срещу евродепутати. Преди две години Карима Дели и Исмаил Ертуг поискаха и получиха извинение от него заради това, че ги нарече "французойка от алжирски произход и германец от турски произход" по време на дебат за пакета "Мобилност" в ЕП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023