Снимка: © Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и германският канцлер Ангела Меркел са провели телефонен разговор, в който са обсъдили ситуацията в Северна Сирия и кризата около пренасочването на мигрантския поток към границата на Гърция. 

Новината за разговора беше разпространена рано на 3 март от турската правителствена администрация, часове след опита на българския премиер Бойко Борисов да договори помирителна среща между Ердоган и лидерите на ЕС. 

Според турските медии Реджеп Тайип Ердоган е подчертал пред Меркел, че "всеки трябва да изпълнява международните си задължения, като споделя справедливо тежестта" относно настаняването и грижата за бежанците. 

Същата позиция той заяви и след работната вечеря с българската делегация в Анкара в понеделник, когато обвини европейските лидери в нарушаване на поетите задължения за финансова помощ в размер на 6 млрд. евро и обяви, че "никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция". 

По нареждане на Ердоган хиляди мигранти от района на Одрин бяха извозени и пренасочени към границата на Турция с Гърция. Гръцките сили за сигурност затвориха всички пунктове и противодействат на опитите за нелегално преминаване на телените огради с гумени патрони и сълзотоврен газ. 

Във вторник се очаква в Гърция да пристигнат председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателят на Европарламента Давид Сасоли и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, които ще направят проверка на ситуацията при североизточната граница. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети