Ердоган и Путин договориха примирие в Идлиб Снимка: © Kremlin.ru

След шестчасови преговори в Москва президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган договориха прекратяване на бойните действия в северната сирийска провинция Идлиб.

Примирието трябва да влезе в сила от полунощ на 6 март. До директните разговори между Ердоган и Путин се стигна седмица след обстрела от сирийските ВВС срещу цели на бунтовнически групировки в Идлиб, при който загинаха над 33 турски войници.

Договорено е още създаването на коридор за сигурност в периметър от 6 км на север и 6 км на юг от магистралния път М4 в Северна Сирия, който свързва Латакия и Саракиб и е с обща дължина 120 км. След 15 март военните на Русия и Турция ще започнат съвместно патрулиране по участъците от M4.

"Преговорите с Турция не бяха лесни, но приключиха позитивно. На база на постигнатото високо ниво на двустранните отношения, досега успявахме да намерим допирни точки по възникналите спорни моменти и да стигнем до приемливи решения. Така се случи и този път", каза Владимир Путин в изявлението си след срещата с Ердоган.

Двамата държавни ръководители са се договорили за улесняване на връщането на бежанци от Турция към северна Сирия. Турският президент посочва, че армията му ще запази правото да отговори при евентуални враждебни действия на силите на Башар ал-Асад в Идлиб.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024