Ердоган опитва да изтъргува членство на Турция в ЕС, за да пусне Швеция в НАТО Снимка: © Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган постави ново условие, за да вдигне ветото пред присъединяването на Швеция към НАТО.

Малко преди срещата на върха във Вилнюс, Ердоган обяви, че Анкара може да се одобри членството на Швеция, ако "се отвори пътят" за присъединяване на Турция към Европейския съюз.

  • Държавата имаше статут на кандидат-член на ЕС в продължение на близо 20 години, но преговорите вървяха без особено голям напредък.
  • Отношенията с Брюксел се влошиха рязко през 2016 г., малко след опита за военен преврат срещу Ердоган, а оттогава перспективите към членство на Турция в ЕС бяха практически занулени.
  • Все пак ЕС разчита на Турция като стратегически партньор заради възпирането на мигрантската вълна от Близкия Изток и Северна Африка към Европа.

Досега турският президент поставяше съвсем различни условия за одобряване на влизането на Швеция в НАТО - той твърдеше, че Стокхолм приютява "терористични организации" заради заселването на активисти на забранената в Турция Кюрдска работническа партия.

Ердоган изисква екстрадицията на група кюрдски изселници в Швеция, част от които обаче вече имат шведско гражданство.

Ердоган създаваше пречки и пред влизането на Финландия в НАТО, но се съгласи да ги вдигне, ако кандидатурите на двете скандинавски държави се разделят.

Точно преди да замине за Литва, Ердоган обяви: "Първо, нека да отворим пътя на Турция за ЕС, а след това ние ще отворим пътя за Швеция, както направихме и за Финландия".

Според Guardian - позицията на Ердоган може да бъде променена в последния момент с усилията на американския президент Джо Байдън. Медията посочва, че САЩ може да разреши сделка за продажба на изтребители F-16 на Турция, ако членството на Швеция в НАТО получи зелена светлина.

Досега Конгресът се противопоставя на тази схема заради напрежението между Анкара и Гърция в последните години и заради решението на Ердоган да купи руската ПВО-система С-400 със сделка от 2016 в нарушение на принципите на НАТО.

Гърция, която също е засегната страна по казуса и също е член на НАТО, настоява за гаранции, че изтребителите няма да бъдат използвани от Турция срещу нея в споровете за контрол над Егейско море. Същата позиция е защитавана и от шестима американски конгресмени в писмо до държавния секретар Антъни Блинкен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024