Ердоган кани Мъск да построи следващия завод на Tesla в Турция Снимка: © Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган използва времето си в Ню Йорк, за да се срещне с милиардера и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Държавният глава е поискал от него да построи завод на Tesla в Турция, съобщава турската информационна агенция "Anadolu".

Срещата се е състояла в Турския дом - небостъргач близо до централата на ООН в Ню Йорк, където Ердоган е в момента, за да участва в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. На нея американският милиардер беше придружен от 2-годишния си син X. На снимки, разпространени в социалните мрежи, се вижда как Мъск държи в скута своето дете, докато разговаря с турския президент по редица бизнес въпроси.

Ердоган е информирал Мъск за "технологичните постижения на Турция, както и за визията "Цифрова Турция" и националната стратегия за изкуствен интелект".

Като припомни, че с излизането на турския електромобил Togg по пътищата на Тюркя, Tesla навлезе на турския пазар, Ердоган призова Tesla да създаде седмия си завод в Тюркя, се казва в изявлението.

"Като припомни, че с излизането на турския електромобил Togg по пътищата на Турция, Tesla навлезе на турския пазар, Ердоган призова компанията да открие седмия си завод в Турция", се казва в изявление на турската Дирекция за комуникация.

Страната отдавна е производствен център за международни компании. Следващата фабрика на Мъск за Tesla ще бъде седмата такава на компанията за електромобили.

Ердоган също така е предложил възможности за сътрудничество с другото дружество на Мъск - SpaceX. Държавният глава е отправил покана към милиардера да бъде гост на Teknofest - най-големия фестивал на авиацията, космонавтиката и технологиите в Турция, който ще се проведе между края на септември и края на октомври тази година.

Мъск отговори, че редица турски доставчици вече работят с Tesla и че страната "е сред най-важните кандидати" за неговата следваща и седма фабрика, пише Anadolu.

Бизнесменът има среща и с друг държавен лидер в понеделник - израелският премиер Бенямин Нетаняху. Очаква се разговорите им да са фокусирани върху технологиите за изкуствен интелект.

По-рано през август Tesla изрази интерес към изграждането на завод в Индия, който да произвежда електрическите автомобили. Понастоящем компанията има шест фабрики и изгражда седма в северния мексикански щат Нуево Леон, което е част от стремежа ѝ да разшири глобалния си отпечатък.

През май Мъск заяви, че автомобилният производител вероятно ще избере място за нов завод до края на тази година. Акциите на Tesla са нараснали със 123% досега през тази година, а в събота автомобилният производител заяви, че е произвел петмилионния си автомобил.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024